Sverige
25 september 2023 17:05
Ridsportplus

Banbyggarens beteende olämpligt men inte straffbart

Beslut i JUEn polisanmälan och ett sms till en minderårig med uppmaning att dricka alkohol är inte tillräckligt för att dra in en legitimation för en banbyggare. Det har Svenska Ridsportförbundets juridiska utskott kommit fram till.

Banbyggarens beteende olämpligt men inte straffbart
JU har beslutat att en banbyggare får behålla sin diplomering. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En banbyggare och tidigare lärare på ett ridgymnasium anmäldes av två föreningar till juridiska utskottet. I anmälan skriver den ena föreningen att den anmälde mannen har utsatt en anställd för sexuella övergrepp. Händelsen har polisanmälts och mannen fick lämna sin anställning efter händelsen.

Den andra föreningen skriver att mannen uppträtt olämpligt gentemot ungdomar på klubben bland annat genom att uppmuntra till alkoholkonsumtion och i övrigt ha gjort  sexistiska uttalanden. Han har efter händelserna fått tillträdesförbud på anläggningen.

Olämpligt men inte straffbart

Som bevis har anmälarna skickat med en skärmdump på ett sms som visar ett foto på ett fordon med lådvin i lastutrymmet, och texten ”kan få provsmaka under övervakning”, ”välkomna o SKÅL”. Sms:et ledde inte till att någon alkohol verkligen konsumerades, och juridiska utskottet har inte fått några övriga bevis som styrker det mannen anklagas för.

Juridiska utskottet har nu kommit fram till att underlaget är för dåligt för att ta ifrån mannen hans diplomering som banbyggare.
− Vi har fått för lite information för att kunna göra någon annan bedömning. Bara det faktum att någon är polisanmäld räcker inte för att ta ifrån någon en diplomering, säger juridiska utskottets ordförande Cecilia Tholse till Ridsport.

− Vi har inte fått veta i detalj vad han är polisanmäld för. Om sms:et till en minderårig med uppmaning att dricka alkohol, skriver vi i beslutet att det är olämpligt, men inte skäl nog för att dra licensen, vilket är ett ganska stort ingripande.

Bara det faktum att någon är polisanmäld räcker inte för att ta ifrån någon en diplomering

Cecilia Tholse

Om anmälan i stället hade gjorts till disciplinnämnden i anslutning till gärningarna kunde den nämnden ha tagit upp saken, men disciplinnämnden är bakbunden av Riksidrottsförbundets regler om två månaders preskriptionstid.
− Disciplinnämnden har flera verktyg i sin låda, som böter eller avstängning, medan JU bara kan arbeta med diplomeringar. I våra bedömningar väger vi också in andra faktorer, som i det här fallet att mannen blivit av med sin anställning, säger Cecilia Tholse.

Hon hänvisar till JU-beslutet i våras, då en tränares diplomering drogs in.
− Det var efter att FEI hade utdömt ett straff till ryttaren, så där fanns en utredning och ett beslut från FEI att gå på.

JU lämnar öppet för möjligheten att ta upp ärendet igen om nya omständigheter kommer fram.

Föreningarna kan välja att gå vidare

Den eller de föreningar där banbyggaren är medlem kan nu välja att se över om mannen ska uteslutas. En person måste vara medlem i en förening för att kunna behålla sin diplomering.
Ridsport har varit i kontakt med ordföranden i den ena av de två föreningar som anmält mannen.

− Vi har precis tagit del av juridiska utskottets beslut och ska nu diskutera i styrelsen hur vi ska gå vidare, säger ordföranden till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden