Sverige
12 april 17:08

Trakasseridömda fälttävlansryttaren blir av med tränarlicensen

JU-beslutFälttävlansryttaren som FEI har slagit fast är skyldig till sexuella trakasserier har nu fått sin dom av Svenska Ridsportförbundet. Läs vad juridiska utskottet skriver i sitt beslut här.

Trakasseridömda fälttävlansryttaren blir av med tränarlicensen
Den tidigare avstängda fälttävlansryttaren blir av med tränardiplomeringen. Foto: Istock

I september förra året stängde FEI av den svenska fälttävlansryttaren efter anklagelser om sexuella trakasserier. Landslagsryttaren befanns skyldig och FEI dömde honom till sex månaders avstängning, böter och en varning i mars. Eftersom fälttävlansryttaren hade varit avstängd i sex månader under tiden han utreddes, var dock avstängningen redan avverkad när domen meddelades. Ryttaren var därmed fri att tävla igen. 

I samband med FEI-avstängningen bekräftade Svenska Ridsportförbundet att ryttaren även utreddes av förbundet. Denna var dock vilande medan FEI utredde fallet. Nyligen berättade Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth att fälttävlansryttaren fortfarande var under utredning och nu har juridiska utskottet fattat ett beslut. ”JU återkallar tränarens diplomering med omedelbar verkan”, står det att läsa i beslutet.

JU hänvisar bland annat till denna skrivning gällande den personliga lämpligheten hos en tränare: ”Stort avseende ska fästas vid att aspiranten inom ridsporten uppfattas som ett föredöme vad gäller etik och moral.”

Vederbörande ska även ”visa prov på en värdegrund som är förenlig med ridsportens och idrottens värderingar”.

Ryttarlicensen påverkas inte

JU:s motivering:
”JU har enhälligt beslutat att tränaren utifrån FEI:s beslut inte längre är lämplig att inneha en tränardiplomering. Kraven och förutsättningarna för att inneha och bibehålla diplomeringen föreligger inte längre. Diplomeringen ska därför återkallas med omedelbar verkan.”

”Någon prövning avseende tränarens innevarande ryttarlicens kommer inte att göras eftersom vederbörande varit avstängd och erhållit sin påföljd från FEI.”

Inget näringsförbud

JU avskriver samtidigt ”grundärendet gällande sexuella trakasserier” från fortsatt handläggning, ”eftersom frågorna har hanterats inom ramen för processen hos FEI”.

JU förtydligar också att återkallandet inte är något näringsförbud, eller förbud för att ”inom andra ramar eller villkor fortsatt utföra eller inneha utbildningar”.

”Återkallandet är inte tidsbegränsat och vederbörande kan när som helst ansöka om ny diplomering.”

Innan beslutet stod fälttävlansryttaren listad som B-tränare i fälttävlan, med 2022 som aktuellt fortbildningsår, i tävlingsdatabasen.

Läs hela beslutet här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden