Dressyr
16 mars 2018 13:06

Beata Söderberg: Därför sålde jag Fiontini

Stor kapacitetUnder veckan meddelades att trippel-världsmästaren Fiontini sålts av sin svenska ägare, och nu hamnat i dansk ägo med sikte mot nästa OS. För Ridsport berättar Beata Söderberg varför hon sålde Fiontini.

Beata Söderberg: Därför sålde jag Fiontini
För Ridsport berättar Beata Söderberg varför hon sålt Fiontini, och att hon nu satsar på att rida mer internationell med sin Harmony's Fiorino. Foton med tillstånd från Beata Söderberg

Tidigare arbetade Beata Söderberg vid Helgstrand Dressage i Danmark, men numera är den 22-åriga ryttaren tillbaka i Sverige. Hon bor i Stockholm och har sina hästar uppstallade i Djursholm – trippel-världsmästaren Fiontini (DWB sto f-10 e Fassbinder-Romanov, uppf Hanne Lund & Hernik Hansen) har dock stått i Danmark hos Helgstrands under hela perioden som Beata ägde hästen.

För Ridsport berättar Beata varför hon har valt att sälja Fiontini.
– Hästen har en fantastisk kapacitet och det har jag förstått ju mer jag lärt känna henne.
– Hon är för värdefull med sin kapacitet och hon är i nuläget inte en häst för mig – jag är helt enkelt inte på hennes nivå, förklarar Beata.

Fiontni är bara åtta år gammal men är redan klar för Grand Prix. Alla inblandade är övertygade om att stoet är klar att gå OS med kapacitet att ta medalj år 2020. För Beata har det varit viktigt att hästen skulle få fortsätta utvecklas med nuvarande ryttaren Severo Jurado Lopez, och när hon fick erbjudande från spekulanter som kunde investera i den satsningen så valde hon att släppa Fiontini.
– Hon är redan nu världens bästa häst tre gånger om, men jag tror på riktigt att hon kommer bli världens bästa häst genom tiderna, säger Beata.
– Hon är så fantastisk och så speciell och behöver förvaltas väl för att få visa världen hur bra hon är, och Severo är verkligen en fantastisk ryttare.

Visst tycker Beata att det är tråkigt att nu inte längre vara en del av hästens utbildning, men hon ser på det hela med en realistisk syn.
– Och jag har en bra relation med alla inblandade så jag får fortfarande vara med på resan, men inte som en ägande part.
– Det här är en one-of-a-kind häst och det har jag stor respekt för, säger Beata.

Nu blir det eventuellt någon ny investering i en ny häst för Beata, men framförallt fortsätter hon vid sidan av sina sociolog-studier att tävla sin Harmony’s Fiorino (HANN val f-05 e Rousseau-Rotspon, uppf Anke von Riegen) som hon ingår i U25-ryttarnas utmanartrupp med. Förhoppningen är att komma ut och tävla mer internationellt.
– Jag vill lära mig så mycket som möjligt för det här med hästar är verkligen det jag brinner för.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden