Sverige
30 juni 2016 12:00

Behövs en Totilas för att tävla lätt klass?

Caroline Johansson är en vanlig hobbyryttare. Hon vill ha roligt med sin häst på många olika sätt. Hon vill kunna rida ut barbacka, hon vill kunna hoppa lite och dra harven i ridhuset. Men framför allt vill hon tävla och hävda sig på dressyrbanorna. Men går detta verkligen att kombinera i dag?

Behövs en Totilas för att tävla lätt klass?
Totilas, här med Matthias Alexander Rath, skapade ett ideal för dressyrhästar som många upplever sträcker sig ända ner i lätt klass. Photographer Roland Thunholm/Bildbyrån

Caroline har liksom många andra konstaterat att det i dag krävs mer och mer för att få en placering i en dressyrtävling – även i lätt klass. På tävlingsbanorma samsas hobbyryttarna med proffs och halvproffs som sitter på unga, rörliga och talangfulla hästar.

Men de överrörliga, elektriska och heta hästarna som har chans till vinst är ofta lite för komplicerade för ”den vanliga ryttaren”. Caroline tror att många ändå köper den typen av häst eftersom de vill tävla och ha chans att få en rosett då och då.

Problemet, som hon ser det, är att det då lätt blir begränsningar i hästhållningen. Hästen får inte gå med andra hästar i hagen, ryttaren klarar inte att rida ut på den.

Frågan är om man som dressyrryttare med ambitioner måste ge upp drömmen om att rida lag-SM om man samtidigt vill kunna ha vardagskul med sin häst. Kanske, funderar Caroline, är det bättre att börja tävla WE i stället eller köpa en fjording och satsa på att vinna NM för fjordingar?

Läs mer i nummer 13 av papperstidningen där även SWB:s avelsledare liksom dressyrdomare och hästproffs ger sin syn på saken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-