Avelsnyheter
11 maj 2012 17:56

Believe Me DVH söker sin far

Den förmodade Belissimo M-sonen Belieive Me DVH 1105 har en annan far, vem det är vet DV först om två veckor.

Det har gått två veckor sedan det var dags förra gången för Dansk Varmblod att meddela att härstamningen på en av de i mars premierade hingstarna inte är korrekt. Då gällde det snackishingsten Sezuan som visades sig vara Blue Hors Zack-ättling, något som var enkelt att fastställa då det är en frekvent använd hingst i DV.

Med Believe Me verkar det vara svårare att fastställa vem som är fader. Det pekar på att det är en hingst som inte haft en godkänd avkomma eller stamboksförd dotter i Danmark eftersom blodtyplaboratoriet inte får fram någon matchning från existerande data.

Den förmodade fadern Belissimo M verkade på transportsperma under det aktuella året. Kanske har det skett en förväxling på tappningsstationen för hingsten, på seminstationen där stoet befunnit sig eller så har någon yngre kanalje tjuvbetäckt.

Ägaren Steffen Kristensen från Kirstinelund Ridecenter köpte Believe Me på DVs Elitfölauktion 2009 och hade hingstpremiering som mål hela tiden. Beroende på vad det är för fader kan hingstens avelsmässiga status förändras.

Att det upptäcks så sent beror på att DV inte DNA-typar sina föl som ASVH gör i Sverige, utan först tar DNA-prov i samband med avelsbeslut för hingstar eller ston.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden