Avelsnyheter
12 februari 2015 16:11

Bellagio 1195 ur avel

Rasmus och Charlotte Haid-Bondergaard tog beslutet att underlätta en lång konvalescens för Bellagio 1195. Hingsten skadade sig under förra året i en olycka, läkningen krävde lång läktid och mycket rörelserestriktioner.

Bellagio 1195 ur avel
Rasmus Haid-Bondergaard och Bellagio 1195 vinner Champion of the Winners i Globen 2012.

För att underlätta för sin hingst Bellagio 1195(KWPN f- 06 e United-Esteban, uppf J. van Esteinde) beslutade Rasmus och Charlotte vars företag heter Norrehee Dressage AB att han skulle kastreras. Hingsten missade fjolårets säsong på grund av sin skada.

– Efter ett trauma, som vi inte riktigt vet hur det gått till, skadade sig Bellagio allvarligt i ett ben. Konvalescensen skulle vara uppemot 10 månader, det är svårt att hålla en häst lugn i fyra veckor på boxvila. Med en hingst blir det ännu mer komplicerat så vi tog beslutet för Bellagios skull att kastrera honom, berättar Rasmus Haid-Bondergaard.

– Naturligtvis hade vi hoppats att fler skulle använda honom i aveln men det är som det är. Jag hoppas kunna börja rida honom i februari med ett igångsättningsschema och få honom tillbaka i sporten igen, förklarar han.

Bellagio hann få 170 avkommor under sina fyra säsonger i avel.  Liksom många andra hingstar med unik stam som flera från KWPN drabbas han av lågt avelsvärde. De äldsta avkommorna blir fyra år i år och en stor årgång på över 70 hästar är redo för 3-årstest i vår.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden