Hoppning
28 december 2019 14:33
Ridsportplus

Ben Maher – britten som bara jobbar på

Oglamoröst livDet har varit en turbulent höst för världsfyran Ben Maher. 
Först riskerade han att bli av med sin bästa häst Explosion W, sedan drog ekipaget in tre miljoner i superfinalen av Global Champions Tour. Målet framöver? Dubbla OS-guld.

Ben Maher – britten som bara jobbar på
Ben Maher med en av de 40-talet hästar som finns på gården norr om London. Foto: Nico Morgan

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Britten Ben Maher, olympisk hoppryttare och fyra på världsrankningen, kommer inte från en traditionell hästfamilj. Visserligen hade mamman en häst för hobbyridning, men det var ingen självklarhet att sonen skulle börja rida.
– Jag började med att rida en shetlandsponny runt trädgården, säger Ben Maher.

Att han skulle jobba med hästar insåg han någon gång i 12-årsåldern.
– Jag satt alltid och väntade på att skolklockan skulle ringa så att jag kunde åka till ponnyerna. Det var då jag började drömma om att bli tävlingsryttare, säger Ben, som ändå gick klart högstadiet och tog examen som 16-åring.
– På examens sista dag hade jag mina väskor packade. Jag åkte på praktik hos Ted och Liz Edgar, som tränade Nick Skelton och Beat Mändli. Jag var hos dem i två år och hade det jättebra.

Fakta

På banan

 • 2004
  Guld, EM young rider
 • 2008
  Femma i lag, OS i Hong Kong
 • 2012
  Lagguld, OS i London
 • 2016
  Tolva med laget, OS i Rio de Janeiro
 • 2019
  Silver i EM
  Seger i GCT:s superfinal.

Men Ben ville ut och se vad mer som fanns i världen.
– Jag ville bli mer pushad och åkte på semester till Beat Mändli i Schweiz. Jag skulle vara där i två veckor men blev erbjuden ett ridjobb. Jag åkte inte hem från Schweiz på två år.

Red in 100 miljoner kronor förra året

När det gäller frågan om hur Ben Maher har blivit så framgångsrik – han red till exempel in hundra miljoner kronor 2018 – kommer svaret inte omedelbart.
– Jag antar att jag har jobbat hårt. Jag jobbar fortfarande hårt, vilar aldrig i nuet. Det sistnämnda är väl både bra och dåligt, för det är bra att njuta av nuet när det går bra. Jag ger mycket cred till mina anställda, flera av dem har varit hos mig i många år. Jag reser 48 veckor om året så det är de som ser till att det fungerar.

Han erkänner dock att han är en krävande arbetsgivare.
– Jag vill att allt ska vara perfekt, så jag antar att jag inte är så lätt att jobba för. Jag är krävande, men samtidigt hoppas jag att de jag jobbar med vet att jag respekterar dem. Jag är bara en ryttare, men de ger sina liv för att göra mina resultat möjliga. Mitt team är lika hungrigt på segrar som jag är.

Ben nämner också sponsorer och hästägare som delar i framgångsreceptet.

Det är inget glamoröst liv, hotellivet och att spendera så mycket tid på flygplatser, men jag skulle inte ge upp det för någonting.

I stallet finns åtta till tio ”egna” hästar, eller snarare hästar som ägs av olika häst-ägare. Emily Moffitt, som tränar för Ben, har 15 hästar, och så finns även andra elevers hästar i stallen. Totalt sett är det runt 40 hästar på gården. Men det är en som utmärker sig, Explosion W (KWPN val f -09 e Chacco-Blue u Untouchable e Baloubet du Rouet, uppf W Wijnen, äg Pamela Wright och Charlotte Rosser).
– Det är en otrolig häst. Ju bättre häst, desto enklare jobb för mig och alla runt omkring. Explosion är den snällaste hästen i stallet och han ska hela tiden ha uppmärksamhet. Han gillar närhet och vill vara med mig, så jag tänker att han inte bara associerar mig med arbete, och det är roligt. Han lever för tävling och vet att han är speciell.

Ben-maher-explosion-1-190825-rt-(1)
”Det är en otrolig häst”, säger Ben Maher om Explosion W som han har ridit sedan april 2018. Ekipaget har radat upp framgångar på senare tid – nästa stora mål är dubbla guld på Tokyo-OS. Foto: Roland Thunholm

Ben har ridit Explosion W sedan april 2018. Det var i Madrid i maj 2018 som han förstod hur bra hästen egentligen är.
– Jag skippade ett galoppsprång och han visste precis vad jag ville. Han höll andan och körde på – han hade kunnat tveka, men bevisade att han har det som behövs. Han kan böja sig på sätt som inte borde vara möjliga.

Byggde ett starkt band med Explosion

Egentligen var Explosion W tänkt för Emily Moffitt.
– De hästar som ägs av Poden Farms är tänkta för henne, men jag byggde ett väldigt starkt band med Explosion som gjorde att den planen blev svår att fullfölja.

Därför skulle Explosion W säljas tidigare i höstas. Naturligtvis ett dråpslag för Ben.
– Jag hittade hans nya ägare via gemensamma bekanta. Det var min flickväns pappa som gjorde det möjligt, han är min nya hästagent, säger Ben och skrattar.

De nya ägarna Pamela Wright och Charlotte Rosser har bara träffat Ben och Explosion W två gånger, och det är den första hopphäst som de äger.
– De kom till Genève och tittade när vi tävlade. Det var första gången som de såg honom i verkligheten. Jag kan aldrig tacka dem nog, säger Ben.

Pamela Wright har ärvt en del av Mars, världens största konfektyrföretag som bland annat har Snickers i sitt sortiment. I koncernen ryms också Uncle Ben’s ris och Whiskas. Pamela Wright är god för 106 miljarder enligt Bloomberg, och Ben Maher litar på henne när hon lovar att Explosion W och Ben ska få vara tillsammans resten av hästens karriär.

N69_0531
Ben Maher visste tidigt att det var hästar han skulle jobba med. Och som han har jobbat – under de två åren i Schweiz åkte han inte hem till familjen en enda gång. Foto: Nico Morgan

Vilken summa Explosion såldes för vill inte Ben avslöja. Han ser uppriktigt ledsen ut över att inte kunna svara på frågan, och är i övrigt mycket vänlig under intervjun. Att han är medlem av Order of the British Empire har inte gjort honom skrytsam, helt klart.
– Jag vet inte riktigt vad det innebär att vara medlem där, faktiskt. Men det var en otrolig dag när jag fick åka till Buckingham Palace och ta emot en medalj av hennes majestät drottningen. Det kunde jag aldrig ha drömt om när jag var tolv.

Fick medalj av drottningen för OS-guldet

Medaljen fick han efter att ha varit med i laget som tog OS-guld i London 2012.
– Det året var fantastiskt, liksom 2019 har varit. Jag inser hur bra jag har det när vi pratar om det här, annars jobbar man så hårt och dagarna går så snabbt. Man hinner inte tänka.

Apropå arbete börjar Ben sina arbetsdagar klockan 07.30 och rider fram till 13.
– Vi försöker vara klara då så att det finns tid för annat som måste göras. Hästarna går i hagen på eftermiddagen – alla utom Explosion, som gör skäl för sitt namn. Vi promenerar med honom i stället.

På onsdagar bär det oftast av på tävling, och teamet är åter hemma sent om söndagarna.
– Jag är trött på resorna. Det är inget glamoröst liv, hotellivet och att spendera så mycket tid på flygplatser, men jag skulle inte ge upp det för någonting.

Vad finns det då för fördelar med livet som proffsryttare?
– Jag älskar mitt jobb och får göra något jag älskar varje dag. Det händer nya saker och man vet aldrig hur det ska gå – kommer jag att vinna eller blir det en dålig dag? Det ger en krydda i livet, vårt jobb.

Lever i en förstående relation

Flickvännen sedan många år, amerikanska Sophie Gracida, är också ryttare. Hennes familj är ett stort namn inom polosporten. Hon jobbar på gården med Ben med att ta fram unghästar, plus att hon tävlar hoppning med Wellington som bas.
– Hon är underbar, och väldigt förstående. Vi har en förstående relation.

Som den största och viktigaste segern anger Ben Maher OS i London. Men även segern i superfinalen av Global Champions Tour i Prag, som gav en prissumma på motsvarande tre miljoner kronor, finns i hans hjärta.
– Prag hade också stor betydelse för mig. Vi gjorde missar i Aachen och EM, så jag kände att hästen förtjänade att vinna. Jag menar att han är en av de bästa hopphästarna i vår generation, säger Ben, som tidigare har beskrivit Explosion W som ”magisk”.

Nu återstår att se hur det går i OS i Tokyo 2020. Drömmen?
– Att vinna ett guld individuellt och ett med laget.

Fakta

Har en hemlig last

Namn: Ben Maher.

Ålder: 36 år.

Bor: I Bishops Stortford, norr om London.

Familj: Flickvännen Sophie Gracida, 29, och två boxrar, Stella och Bandit.

Hobby: Titta på film, vilken typ av film som helst, bara den engagerar mig.

Äter helst: Kinesiskt.

Dricker helst: Har slutat med läsk sedan två år, så vatten, kaffe och då och då lite vin.

Hemlig last: Choklad. Om det finns i huset äter jag upp den.

Expandera
171015_eckermannbejing_rolandthunhom
Henrik von Eckermann har tävlat mot Ben Maher ett antal gånger. (arkivbild) Foto: Roland Thunholm

”Han har en otrolig precision”

Henrik von Eckermann har ställts mot Ben Maher ett antal gångar. Så här säger den svenska stjärnan om sin brittiska kollega.

”Ben Maher är väldigt svår att tävla mot eftersom han vinner så ofta. Han är en väldigt stark ryttare och har en otrolig precision när han rider. Han har alltid varit en vinnare, och gör inte många misstag.

Jag känner honom inte jätteväl, vi ses på tävling. Han är inte den person som man hör och ser – vissa syns och hörs lite mer än andra på tävling. Vissa ser man på prisutdelningen i stället.

När Ben Maher tävlar är han till hundra procent i huvudet. För att kunna vara i toppen, som han konstant är, gäller det att inte lämna något åt slumpen. Han är fullt fokuserad.

Explosion W är en fantastisk häst, självklart är den otrolig. Den hoppar inte klassiskt perfekt, den är lite rak i ryggen, men den har ett sådant avtryck från marken och den är så försiktig. Frambenstekniken är underbar, den tar knäna väldigt högt och på det sättet gör den det väldigt enkelt att hoppa stora hinder utan att ta ut kraften för mycket. Den gör det så enkelt med den tekniken, därför tror jag att den kommer att vara länge i sporten, för den tar inte ut sig så mycket.

Det är en fantastisk häst men också ett fantastiskt ekipage – Ben Maher och Explosion W är perfekta tillsammans.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden