Hoppning
31 maj 2019 20:45

Blekingeuppfödning vann i Hamburg: ”Jag fick gåshud”

InternationelltFör sex veckor sålde hon sin allra första egna uppfödning, Mr Cash, till HS Sportpferde i Tyskland. På fredagen såg hon SWB-valacken vinna 7-årsklassen i stenhård internationell konkurrens på det femstjärniga meetinget i tyska Hamburg. "Jag är så glad över min fina uppfödning," säger Carola Lilja.

Blekingeuppfödning vann i Hamburg: ”Jag fick gåshud”
Carola Lilja med sin uppfödning Mr Cash. Foto: Privat

– Det här är galet roligt, jag fick gåshud när jag såg rundan. Jag är så glad över min fina uppfödning,, säger Carola Lilja när Ridsport får tag på henne.

Det har varit en fantastisk resa med honom. Carola Lilja om Mr Cash.

Det var i mitten av april som hon sålde Mr Cash (SWB val f 2012 e Click and Cash u Pukarla e Holland) till det tyska företaget HS Sportpferde. Carola Lilja delar uppfödarskapet med Maria Karlsson som ägde Pukarla en lång bit in i dräktigheten med Mr Cash.

På fredagen vann han 7-årsklassen på stormeetinget i Hamburg tillsammans med Storbritanniens William Whitaker efter en felfri omhoppning med nästan tre sekunder tillgodo på tvåan.
– Det känns helt fantastiskt att den hästen som jag har haft här hemma sedan han var liten gör något sådant, fortsätter Carola Lilja.

Mr Cash föddes hemma på hennes gård i Mörrum i Blekinge i juni 2012.

Gjort det mesta

Carola Lilja har gjort det mesta med honom – fölvisning, 3-årstest och alla årgångschampionat. Han har bland annat varit i Falsterbofinal som 6-åring, Breedersfinaler både som 5- och 6-åring och gick unghästklasserna i Scandinavium därefter också.
– Det har varit en fantastisk resa med honom, säger Carola Lilja.

Mrcashfol_privat
Mr Cash som föl. Foto: Privat
61458578_485774395525662_6907957143266131968_n
Mr Cash under en träning tillsammans med Katarina Torstensson som tävlade honom som 4- och 5-åring. Därefter tog Emma Odervall över tyglarna.
Mrcashgbg
Katarina Torstensson och Mr Cash i Scandinavium. Foto: Privat

Med på resan har även ryttarna Emma Odervall och Katarina Torstensson varit.
– De har stor betydelse i det här och har matchat hästen på ett jättebra sätt, säger Carola Lilja som dock har haft Mr Cash hemma större delen av tiden och skött mycket vardagsträning själv.

Nu tävlas valacken alltså av britten William Whitaker som arbetar på HS Sportpferde.
– Det är så kul att följa det här ekipaget, säger Carola Lilja.

Uppfödning och tomatodling

Hon har uppfödning av hopphästar som hobby och arbetar som egenföretagare med en stor tomatodling i Blekinge.

Mr Cash var hennes allra första egna uppfödning, och hon har modern, Pukarla, kvar på gården. Hon är nu seminerad med Baloe HP. Hon har också en avkomma e Hip Hop som är född 2015 och som i sin tur har fått ett föl e Casanova Hästak i år.

Carola Lilja har varit förtjust i Click and Cash sedan första gången hon såg honom:
– Jag såg honom på Karlshamns nationella tävlingar tillsammans med Niklas Arvidsson och tyckte om helheten. Och så tycker jag att han hoppar fantastiskt bra.

I Hamburgs 7-årsklass med nästan 40 startande blev det svenskt på sjunde plats genom Denise Svensson och Sir Mecklenburg.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden