Sportnytt
20 januari 2014 09:52

Mental träning gör dig till en bättre ryttare

Flyinge i samarbete med Färs och Frosta sparbank bjöd i lördags in ryttare och föräldrar till en avsutten inspirationsdag med föreläsningar av Igor Ardoris och Lisa Nordén. Här får du de bästa tipsen om hur du som ryttare ska träna!

Mental träning gör dig till en bättre ryttare
Lisa Nordén och Igor Ardoris föreläste under Toppforms-dagen på Flyinge i helgen.
  • Träna på att hålla fokus. Din fysiska form spelar ingen roll, om du inte kan hålla fokus. Lär dig fokusera i din vanliga träning varje dag.
  • Träna fokus genom så kallad mindfulness. Sitt stilla och koncentrera dig under fem minuter på din andning. Tankarna kommer att fara iväg. Det är helt naturligt, men tvinga dig att återgå till andningen.
  • Du kan även använda “triggers” för att skapa rätt stämning och känslor. Det kan vara  så enkelt som att sätta på sig ridkläderna och “förvandlas “ till ryttare. Tänk på hur skådespelare arbetar,  gå in i rollen som ryttare.

Att bryta negativa mönster                                                                                                 

  • Se din ridning som en del av ditt liv, inte hela ditt liv. Den kan vara 50 procent av ditt liv om du är proffsryttare, men kanske 10 procent om du är hobbyryttare. Dela upp ditt liv i olika sektioner; skola, jobb, familj, intressen, musik, vänner, ridning.  Då får du fler identiteter att falla tillbaka på om någon del fungerar mindre bra.
  • Analysera din ridning, din träning och ditt tävlande.  Vad gick bra idag och vad behöver jag träna mera på? Tänk på att analysera även din ponny eller din häst. Skriv ner vad som går bra och vad som behöver utvecklas. Oftast kommer man bara ihåg det som skapade starkast känslor  och det är vanligtvis det som gick mindre bra.
  • 24 timmars regeln. Analysera inte tävlingen förrän efter 24 timmar. Du behöver tid att bearbeta. Som förälder är det viktigt att ge den tiden – du ska stötta men inte analysera eller fråga.

Lisa avslutade med  rådet att träna tävlingslikt och lär dig hantera det oväntade. Till exempel  är det viktigt att inte bara rida i ridhus om tävlingarna går utomhus.  Fokusera på dig och din häst. Tänk inte på dina medtävlare. Lisas tränare hjälper henne genom att  ge henne olika saker att tänka på under varje tävling, Det handlar hela tiden om vad hon ska träna på för att bli bättre, inte hur bra de andra är.

Efter lunchpaus var det dags för olika praktiska övningar. I hingststallet visade Fredrik Palmer olika styrketräningsövningar som kan göras med enkla medel. Det gäller att få igång de stora muskelgrupperna i övningar som knäböj, marklyft och balansgång. Intensiv träning i 12 minuter räcker om du får upp pulsen.

Lena Elvfing visade yogarörelser för att du som ryttare ska lära känna din kropp, din andning och även bli smidigare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-