För en tid sedan, efter att jag postat ett av mina blogginlägg på Instagram, fick jag en intressant reaktion från en läsare. Att få omedelbar respons på något man tyckt – oavsett om det är ett glatt tillrop eller en magsur anmärkning – är bland det bästa med att arbeta med bokstäver, tycker jag. Den här reaktionen dök upp i meddelandekorgen och gjorde mig inte bara glad utan fick mig också att tänka till.
”Hej, kan du inte skriva ett inlägg för oss föräldrar som vill bli ponnyföräldrar om hur ni har fått tag på era fantastiska ponnyer och vad man ska tänka på när/innan man blir ponnyförälder?” skrev avsändaren.
Jag blev glad över tipset på ämne men jag hajade även till när jag tänkte på vad det stod i meddelandet. Det slog mig plötsligt att jag, som känner mig som en evig nybörjare, faktiskt börjat skaffa mig rutin som ponnypappa. Tiden har liksom bara kutat iväg, månad har lagts till månad och år till år. Jag inser att det är över tre år sedan Angelo och LillyBelle började tävla och att den paniska nervositet jag kände inför deras debuter nu övergått i något som mer liknar en behaglig rutin.
Ja, vad ska man tänka på när och innan man blir ponnyförälder? Jag önskar verkligen att jag haft en liten folder eller lathund i fickan när allting tog sin början. Ett minilexikon som på ett lätt sätt förklarade vad det är jag gett mig in på, om all dramatik som väntar och om jag verkligen är beredd att lägga ner vad som krävs för att allting ska fungera.
Det skulle utan problem gå att skriva en bok om att vara ponnyförälder och det finns nog lika många tips som det finns ridmänniskor. Men om jag ska koka ner allt jag hittills upplevt på den resa jag och familjen gjort tillsammans landar det i följande fem punkter:
1: Ridskolan del 1.
Alla som rider har inte gått i ridskola. Vissa barn ”föds på hästryggen”. Men trots att vi hade hästar på gården redan när barnen kom till världen var det i ridskolan det började på allvar. Ridskolan var något av det bästa som kunde hända barnen och i mitt tycke också det bästa som kan hända en blivande ponnyförälder.




På ridskolan ser du snabbt om ditt barn älskar ridning och vill fortsätta rida. Du betalar en terminsavgift och sedan ingår både lån av ponny och utrustning. Där varvas teori med praktik, stor vikt läggs vid säkerhet och ansvar och att visa hästen kärlek och respekt. Redan här upptäcker du dessutom snabbt, som nybliven ponnyförälder, att ridsport skiljer sig från andra idrotter. Här är det inte köra-lämna-hämta, som när du kör ditt barn till fotbollsträningen. Här är det köra, lämna och h-j-ä-l-p-a som gäller. Ridsport kräver ett enormt föräldraengagemang och det är ridskolan är steg 1-kurs i. Sadla, tränsa, borsta, kratsa, hämta, bära, lyfta, assistera. Ibland finns skötare som hjälper till men det förväntas av dig att du finns där och är beredd att hjälpa ditt barn hela vägen in på ridbanan, där du också får vara beredd att leda hästen under träningspasset vid behov. Ridskolan är vad den heter: en skola för ridning, för barn såväl som vuxna.
2: Ridskolan del 2.
Har ditt barn fastnat för ridningen redan efter en termin? Har du insett att du själv måste utstå både kyla och egen fysträning de dagar ditt barn ska träna? Grattis, då är ni på rätt spår och redo för nästa termin. En sak som brukar utmärka ridklubbar är gemenskapen. Har ni tur finns det en drivande ungdomssektion som anordnar en massa kul; halloweenpartyn, pizzakvällar, julfester, sommarläger, påskfester, avslutningsfester och annat. Mitt råd: låt ditt barn vara med på allt detta och känn hur en härlig känsla av hur träning i kombination med fritidsgård växer fram hos barnet. Det är lätt att skaffa goda vänner på en ridklubb.
3: Dags att skaffa egen ponny?
Svår fråga där boende och ekonomi är avgörande parametrar. Bor du redan på en gård på landet med stall och boxar eller bor du mitt i stadens asfaltdjungel? Ska du skaffa häst är det första alternativet givetvis en stor fördel men det fungerar också bra att hyra en box – kanske rentav på klubben eller hos en privat uthyrare. Krångligt? Dyrt? Inte helt säker på hur ni vill göra? Då kan fodervärdskap vara en ide. Att vara fodervärd innebär att ni lånar hästen av ägaren och har den som er egen och står för alla kostnader.
4: Att välja rätt ponny
Jag rider inte själv men jag kan tänka själv, precis som jag inte spelar hockey men kan ha rätt starka åsikter om hockey. När det gäller valet av förstaponnyn har jag egentligen bara ett råd: köp inte en häst som är svårare än vad ditt barn klarar av. Hellre snäll än snabb.




Att köpa en snabb läromästare kan du kanske göra längre fram men låt den första ponnyn vara en snäll och enkel ponny som barnet kan ha roligt tillsammans med. Själva hade vi både tur och otur med Tindra, vår första ponny som fortfarande är det käraste vi har på gården. Tur, eftersom hon är bland det snällaste som finns. Otur, eftersom hon definierar det härliga epitetet rallyräka. Utöver Tindra var TW – på den tiden helt oriden – och ett litet föl det enda vi hade och därför fick vi ta det därifrån. Det fick bli en stekhet och snäll Tindra och två nyfikna entusiastiska barn. Det var sannerligen inte lätt och jag vågar inte ens tänka på hur många timmar Malin la ner på att hitta en långsiktigt utstakad metodik för att få det att fungera. Men både Malin, barnen och Tindra lyckades till slut över förväntan. Men med facit i hand står jag fast vid mitt råd: välj hellre en snäll och långsam ponny än en snäll kategori A-turbo.
5: Byt tid och pengar mot livskvalitet
Nej, vi ska inte ha några elefanter i rummet utan gå rakt på sak. Att rida är dyrt. Det kostar att ha häst. Mer än du tror. Du kommer nog att höja på ögonbrynen när du ser vad ett besök av veterinär eller hovslagare går på.

Men det finns en anledning till att ponnyföräldrar med glädje lägger ofantliga summor på sina barns ridning. Det stora föräldraengagemanget som medföljer skapar, enligt min egen uppfattning, känslan av att driva ett familjeföretag. Ni blir en egen duo, trio eller grupp som tillbringar oerhört mycket tid tillsammans kring gemensamma intressen och mål. Dina barn kommer att vara så upptagna med hästar och lägga ner så mycket tid på dem att de knappt kommer att hinna med något annat. Väljer ni hästar kommer ni att komma närmare varandra och få enormt mycket extra tid tillsammans. Det är vad jag kallar livskvalitet och har du chansen att köpa livskvalitet för pengar bör du slå till.
Tack för att ni tog er tid – för att få fler föräldratips är mitt nästa tips att ni går med i föräldragruppen Ponnypappor i Sverige. Vill ni lyssna på podd finns ett färskt avsnitt av Fria Tyglar på Spotify eller via den här länken. Vill ni följa mig på Instagram hittar ni mig här!
Följ Ridsport på