I helgen var det semifinal i SIHS Working Equitation Cup. De fyra finalisterna kommer göra upp den 30e november mellan 19-21:15 i mässarenan på Sweden International Horse Show.
De fyra ekipagen som har möjlighet att rida vad som så här långt måste vara den största WE-tävlingen i Sverige är:
IdaMaria Johansson på Hoxi från Strängnäsbygdens RF. De har tillsammans vunnit SM fyra gånger, blivit sexa på VM och 10a på EM.
Sara Nissling på Elvin B från Linköpings Fältrittklubb som tagit två SM-silver och ett SM-brons bland seniorer samt en niondeplats på Ungdoms-VM 2023.
Anna Böhme Graneskog på Jibaro ZM från Södra Gotlands Rid- och Körklubb.
Emma Linder Ejeblad på Clavijero II från Smedstorps Ryttarsällskap.
Alla som ska dit eller bor i närheten, se till att fylla läktaren så arrangörerna ser att WE är en sport att räkna med och att finalen i framtiden får gå inne på stora arenan.
Att WE växer är ju ingen hemlighet och det är så kul att vara delaktig i WE i kommittéen med andra engagerade som vill driva sporten framåt. Min senaste idé som jag kommer prova till vårterminen i Mörrum är träning varannan vecka där det är en vecka dressyr, en hoppning och en WE på rullande schema. Det är redan flera anmälda och jag hoppas på så sätt att flera, speciellt barn, får upp ögonen för vad givande det kan vara att träna WE.
Överlag tycker jag kanske att man specialiserar både hästar och ryttare lite tidigt. Målet är att få igång en kontinuerlig träning med en röd tråd genom alla tre discipliner. Jag har ju även tävlat 140-hoppning och Msv dressyr, så jag känner mig tillräckligt kompetent för att hålla träningar i alla grenar. Hästutbildning är egentligen ungefär samma sak oavsett vilken gren man håller på med och sen hoppas jag kunna öppna upp horisonten lite för fler ryttare med ett enkelt koncept där man för det mesta känner sig hemma.
Vidare tänker jag också att det kan vara bra för några som redan tränar för mig i WE som är lite hopprädda. Det går att komma över, jag har ju själv varit rädd i omgångar och kommit över det så jag har både förståelse och koll på processen för att komma vidare.
Ett tips till alla hopprädda där ute är att alltid åtminstone ha bommar framme, sen rider man över dem tills det inte känns läskigt längre oavsett hur lång tid det tar. När det känns tryggt bär man också in sockerbitar. Även detta gör man tills det känns enkelt och obekymrat och då tar man in stöden och bygger små hinder.
Tillsammans kan man ganska snabbt bygga självförtroende med sin häst. Min mamma har alltid sagt när jag tävlade hoppning att man ska vänta med att gå upp en klass tills den högsta klassen man rider känns tråkig. Detta går att applicera på det mesta. Avslutningsvis så kan alla hästar hoppa, inte Grand Prix men de kan hoppa, det är lika naturligt som att trava.
Tack för att ni tog er tid att läsa veckans reflektioner, vill ni se mer av vad jag gör om dagarna så finns jag på instagram @WE_med_LisaGustavsson och annars kommer det ett nytt inlägg nästa vecka!
/Lisa
Följ Ridsport på