Dressyr
10 april 09:31
Ridsportplus

Blue Hors Zepter – energi till sista halten

På voltenBlue Hors Zepter är en häst som faller många i smaken. Han har nu hittat en "perfect match" i ryttaren Nanna Skodborg Merrald, som han fört till andraplaceringar i världscupfinalen och EM.

Blue Hors Zepter – energi till sista halten
Snäll, klarar lätt av tävlingssituationen – och så har han väldigt mycket energi och kvalitet. Zepter är en drömhäst för många. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Zepter är ett av de många föl som har köpts in av Blue Hors tidigare avelschef Esben Møller. Planen var att ynglingen, som kom till stallet 2008, skulle visas som hingst och i november 2010 som 2-åring blev Blue Hors Zepter uttagen till Herning Hingstekåring 2011. Han visas dock aldrig.

  Framgångsrik unghäst

  Under de två första åren i tävling, som 5- och 6-åring, är det den tyske Blue Hors-beridaren Maik Kohlschmidt som tävlar Zepter.

  I början av 2015 debuterar Daniel Bachmann Andersen, då beridare på Blue Hors, med valacken och under året tar de klivet upp till lilla rundan med fina resultat.  De debuterar i Herning i mars 2017.

  ”Jag är så glad för att kunna debutera med honom på hemmaplan men jag ser också mycket fram emot att visa hela världen vilken häst han är för det här, det är en verklig världsstjärna, det är jag säker på”, säger Daniel då. 

  Med Daniel Bachmann Andersen i sadeln tar Zepter fem internationella segrar på 15 GP-starter och är placerad i så gott som varje start. Ryttaren beskriver Zepter som sitt stora OS-hopp. I slutet på mars meddelas det att OS i Tokyo skjuts upp ett år och i maj kommer nyheten att Daniel slutar på Blue Hors. 

  Blue Hors Zepter
  På väg mot andraplats i världscupfinalen i Omaha 2023. Foto: Kim C Lundin

  Flera nya ryttare

  I augusti 2020 vinner Andreas Helgstrand en nationell GP på Zepter. Ett år senare gör Blue Hors-beridaren Christian Tudela Ruiz några starter med honom liksom U25-ryttaren Kristian Würtz Green.

  I februari 2022 tar Patrik Kittel över tyglarna, gör en tävling i Neumünster och startar sedan i världscupfinalen i Leipzig, där ekipaget slutar åtta. Tillsammans vinner de klasser i Compiègne, Rotterdam och Falsterbo.

  ”A perfect match”

  Nanna Skodborg Merrald tar över tyglarna sensommaren 2022, efter att ha vunnit lagguld med Zepters far Zack i Herning. De debuterar i världscupkvalet i Basel på 84,13 procent.

  ”Zepter har så mycket kvalitet, så mycket energi, verkligen ett kraftpaket, det överraskade mig lite på vår första tävling. Han var så på gång programmet igenom, blev inte trött och han fortsätter att jobba till sista halten. Det är ett rent nöje att rida honom, jag måste bara lära mig att temperera honom lite”, säger Nanna efter debuten.

  Fakta

  Blue Hors Zepter

  Född: 2 maj 2008 hos Bernhard Sieverding, Tyskland.

  Stambok: Oldenburg.

  Härstamning: e Blue Hors Zack u Who’s Sunlight e Wolkentanz II–Silvio I.

  Meriter: Världscupfinalist 2022 med Patrik Kittel (8:a) och 2023 med Nanna Skodborg Merrald (2:a). EM i Riesenbeck med Nanna Skodborg Merrald: 4:a i Grand Prix, bronsmedalj i lag, 2:a i GP Special, 4:a i GP kür.

  Personbästa: GP: 80 % i Stockholm 2023. GPS:  82,796 % i Riesenbeck 2023. GP kür: 89,625 % i Stockholm 2023.

  Expandera

  I Neumünster i februari vinner de på över 86 procent. Därefter är ekipaget tvåa i världscupfinalen i Omaha – och vid EM i Riesenbeck tar de silver i GP Special. 

  ”Han vet när han kan slappna av”

  När man frågar Nanna Skodborg Merrald om Zepters karaktär, blir svaret:

  ”Han har mycket personlighet, han är så snäll, alltid redo att gosa både på tävlingar och hemma. Jag tror att han verkligen tycker om att vara ute på tävling för då får han all uppmärksamhet. Han vet när han kan slappna av och när han måste prestera. Jag tror att det är en stor och viktig egenskap hos en tävlingshäst.”

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 3/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden