Fälttävlan
5 oktober 2019 16:35
Ridsportplus

Boxholm ny bas för Frida Andersén: ”Känns jättebra”

Tillbaka till toppenHon var given i svenska spetstruppen under flera år. Men när hennes topphäst Herta inte kunde tävla mer stannade karriären av. Ett nytt samarbete med Therese Örup och Boxholms Säteri ska ta Frida Andersén tillbaka till toppen igen. "Nu har jag flera hästar på gång," säger 29-åringen som nyligen flyttade till Boxholm och vann Breeders i två åldersklasser.

Boxholm ny bas för Frida Andersén: ”Känns jättebra”
Frida Andersen. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

2013 fick Frida Andersén sitt internationella genombrott som senior tillsammans med familjeuppfödningen Herta (SWB sto f-02 e Cortus-Krius xx, uppf Andersén Fälttävlanscentrum).

Jag skulle otroligt gärna vilja ha henne med i spetstruppen. Förbundskapten Fredrik Bergendorff om Frida Andersén.

Ekipaget startade OS och VM, tog SM-medaljer, internationella segrar och placeringar upp till och med dåvarande trestjärnigt, blev nia individuellt och tog silver i lag på EM i Malmö 2013.

En skada i samband med OS i Rio satte dock stopp för Hertas fortsatta karriär. Frida Andersén började plugga och fundera på hur hon skulle kunna ta sig tillbaka till toppen.

Nu är hon på god väg – och en del i det är flytten till Boxholms säteri där Therese Örup driver sin framgångsrika uppfödning av fälttävlanshästar.
– Det känns jättebra. Och kul, säger Frida Andersén och Therese Örup håller med.
– Det känns väldigt bra för mig som bor utomlands att ha Frida där som hjälp och stöd till mim mamma. Frida är en väldigt duktig och erfaren ryttare.

Samarbetat en tid

Frida Andersén och Boxholm har redan samarbetat ett tag innan ryttaren flyttade dit för ungefär en månad sedan. Bland annat är Herta numera avelsto på Boxholm och har fått två föl. Och Frida Andersén rider Therese Örups Box Cayenne (SWB, sto f 2012 e Cuper-Cardento, uppf/äg Therese Örup), vanligen kallad Kakan sedan lång tid. Stoet vann Breeders både som 4- och 5-åring. Förra året började ekipagets internationella karriär.

I samarbetet ingår också Box Compris (SWB sto f 2014 e Iowa-Common Sense), Breeders-vinnare för 4-åringar 2019.
– Hon är en tiger i terrängen. Hon älskar att hoppa och springa fort. Men hon behöver bygga lite styrka, säger Frida Andersén.

Samma dag vann Frida Andersén även Breeders för 5-åringar med systrarna Bergåkras Maggie.

– Nu har jag flera hästar på gång, även om vi inte vet hur det blir med Maggie. Det känns jätteroligt, säger Frida Andersen som också kom fyra i Breeders för 4-åringar med Theres Örups Box Lyra (SWB sto f 2014 e Magic Park-Lux Z, uppf Therese Örup o Caroline Hayenhielm).

– Frida får fortsätta att ha alla tre hästarna så länge hon vill och tycker att hon har tid, säger Therese Örup.

Os 2016, Dag 3, Ridsport, Fälttävlan, Dressyr
Frida Andersén med sin trotjänare Herta. Foto: Roland Thunholm
Regina och Therese Örup
Regina och Therese Örup med från vänster Taste of Lily Asp, Herta och Box Compris i ett reportage i Ridsport förra året. Foto: Roland Thunholm

Det är ingen tvekan om att Frida Andersén vill tillbaka till toppen och att hon nu är bättre rustad för det än på länge.

”Vet vad det innebär”

Förbundskapten Fredrik Bergendorff välkomnar en eventuell comeback spetstruppen.
– Det samarbetet hon har med Örups tror jag kan bli jättebra. Det ska bli spännande att se när de här unga hästarna blir äldre hur de utvecklas, säger han.

– Jag följer Frida och hennes resultat och skulle otroligt gärna vilja ha henne med i spetstruppen. Hon har så mycket erfarenhet och vet vad det innebär att rida mästerskap, fortsätter han.

Resan tillbaka till toppen innebär bland annat att Frida Andersén och ”Kakan” åker till Polen för att tävla internationellt redan på tisdag.

Fakta

Frida Andersén

Ålder: 30 år.
Bor: Boxholm.
Gren: Fälttävlan.
Gör: Driver egen hästverksamhet.
Klubb: Hofors Ridsällskap.
Aktuell: Vann Breeders för 6-åringar med Box Compris 2020, har tagit över UVM-femman Box Leo nyligen.
Meriter: EM-silver i lag 2013 tillsammans med Herta. EM-brons i lag på YREM 2011 med Herta. Ingick i svenska spetstruppen i flera år och red bland annat OS i Rio 2016.
Övrigt: Har pluggat Professionell idrottskarriär och arbetsliv på högskolan i Halmstad.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden