Körning
30 november 2019 23:12

Boyd Exell ohotad segrare i världscupen

SIHS 2019Han erkände att han faktiskt hade ett misstag i första omgången, men det var inget som hindrade mästaren Boyd Exell från att återigen köra hem segern i fyrspannens världscup på lördagskvällen.

Boyd Exell ohotad segrare i världscupen
Boyd Exell tog sin femte seger i Friends Arena. Foto: Roland Thunholm

Fredrik Persson var först ut i startfältet, och han hade verkligen publikens stöd när han styrde in sitt fyrspann på arenan i Friends till dunkande musik. Det blev dock en boll ner i det första hindret och sedan ytterligare två i det andra. Totalt tolv fel och en sammanlagd tid på 167,9 sekunder.

Img_0107
Fredrik Persson slutade sexa i världscupen på hemmaplan. Foto: Roland Thunholm

Enligt speakern i Friends Arena är tyska Mareike Harm den första kvinnliga kusken någonsin som kör i fyrspannens världscup. I Friends fick hon till en stabil runda utan fel och totalt 149,78 sekunder.

Img_0155
Marieke Harm, Tyskland. Foto: Roland Thunholm

Fransmannen Benjamin Aillaud körde ett spann bestående av fyra lipizaner. Idag blev det en boll ner och en totaltid på 154,33 sekunder.

Img_0221
Benjamin Aillard, Frankrike. Foto: Roland Thunholm

Koos de Ronde satsade friskt och låg i ledning under hela sin runda. Felfritt och totaltid 142,53 gjorde att holländaren blev klar för omkörning, dit de tre bästa går.

Img_0279
Koos de Ronde, Holland. Foto: Roland Thunholm

Belgaren Glenn Geerts trivs i Sverige, inte bara för tävlingarna i Friends – han är även landslagstränare för de svenska kuskarna. Trots en knixig sväng i det första hindret där ekipaget nästan stod still, blev det en bra tid efter en felfri runda. En andraplats gjorde Geerts klar för omkörning.

Img_0308
Glenn Geerts, Belgien. Foto: Roland Thunholm

Bäst igår i uppvärmningen, sist ut idag. Australiens Boyd Exell är närmast oslagbar i inomhuskörningen för fyrspann, och dagens klass var inget undantag. I första omgången blev det felfritt och en topptid på 138,28 sekunder.

Img_0334
Segraren Boyd Exell, Australien. Foto: Roland Thunholm

Fredrik Persson, som fick arrangörens wild card till årets Sweden International Horse Show, slutade sexa även idag. Femma blev Benjamin Aillaud, Frankrike, och fyra Marieke Harm, Tyskland.

– Jag visste att jag inte hade ett så rutinerat team med mig, det är bara en av mina gamla inomhushästar kvar i spannet. Jag är ringrostig och behöver få lite fler tävlingar i kroppen. Jag visste att jag inte kunde utmana Boyd och gänget, men jag hade hoppats på att hamna i mitten någonstans. Men det här är en av ljuspunkterna under vintern, att köra inför så mycket publik, så jag hänger inte upp mig för mycket på det, sa Fredrik Persson efter tävlingens slut.

Andra omgången

Tre kuskar gick till omkörning över samma bana och nu var det ingen som sparade på krutet.
Glenn Geerts kapade sin första tid med sex sekunder, men det blev en boll ner och en totaltid på 145,39 sekunder.
– Det var väldigt kul att vara tillbaka i Stockholm. Jag hade en lite seg start på säsongen men nu lossnade det. Mina hästar kändes väldigt fina i alla fyra omgångarna, och nu har jag fått ett kvitto på att det här spannet funkar. Boyd är alltid svårslagen, men han blir ju bara äldre – jag blir bara bättre, sa Glenn Geerts med ett stort leende.

Koos de Ronde satte press på Exell med ännu en felfri runda och en tid på 140,3 sekunder.
– Jag behövde poängen för världscupen, och det blev två felfria rundor så jag är väldigt nöjd. Jag har en ny häst i spannet, så det var skönt att känna att det fungerade bra. Atmosfären här i Friends är fantastisk, det är väldigt kul att köra inför den här publiken – så fort musiken sätts på så är hästarna ”on fire”, kommenterade Koos de Ronde, som siktar på att samla ihop tillräckligt med poäng för att ta sig till världscupfinalen.

Boyd Exell hade inga tankar på att släppa ifrån sig ledningen – han kapade sin egen tid med över fyra sekunder och tog en ohotad seger med sina fyra valacker Orias (val -09, e Conversano XXIV-70 – Magnas, uppf Kovacs Tibor, äg Arnd Trautmann), Rocket 123 (val -07, härstamning okänd, äg Georg von Stein), Barny 68 (val -09, e Ballettmeister – Lauries Crusador xx, uppf Rudolf Temporini, äg Exell Holding) och Clinton Star (val -02, e Candiarolo – Labrador, äg Wayne Van Niekirk).

– Jag är verkligen nöjd med hästarna, de blir bara bättre och snabbare för varje gång. Jag hade ett misstag i första rundan med tömmen, men det löste sig. Underlaget här i Stockholm är väldigt bra och det är fantastiskt att köra inför fulla läktare, kommenterade Boyd Exell direkt efter segern.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden