Fälttävlan
5 oktober 2020 09:53
Ridsportplus

Bra återväxt bland fälttävlanshästarna

Unga hästarSWB och Ridsportförbundet har för andra året letat unga fälttävlanshästar som kan matchas mot unghäst-VM. Ridsport har pratat med förbundskapten Fredrik Bergendorff, som är en av dem som synat de inkomna filmerna på över 50 hästar.

Bra återväxt bland fälttävlanshästarna
Fredrik Bergendorff och Anne Persson ingick i gruppen som granskade unga fälttävlanstalanger för att hitta kandidater till unghäst-VM. Foto: Mikael Persson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Fredrik Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan och en av dem som har synat unga fälttävlanstalanger, där det kom in filmer på över 50 hästar.

Hur är återväxten inom fälttävlan?
− Det ser väldigt bra ut — tack vare att vi blir bättre på att leta fram talangerna. Vi går nu vidare med ett tiotal talanger som vi har valt ut till elitsatsningen. Förhoppningen var både att hitta guldklimparna och att få kontakt med nya uppfödare och hästägare. Dessutom vill vi sprida kunskap om vad som krävs av en fälttävlanshäst.

Vad är det för hästar ni letar efter?
− De ska ha en bra gång och vara försiktiga i hoppningen men behöver inte klara de allra högsta hoppklasserna, utan vara bra på 1,40. I terrängen ska de vara djärva nog att tycka att fälttävlan är kul, och framför allt ska de ha en lätt galopp och galoppera genom kroppen. Talar vi mästerskapshästar letar vi efter hästar som är till hälften fullblod, för att de ska kunna lägga in den där överväxeln i terrängen.
− Men talangen spelar inte stor roll om de inte dessutom är ridbara.

Vad krävs för att de hästar ni valt ut ska gå hela vägen till UVM?
− Att hästar blir utbildade på ett professionellt sätt av ryttare med säkra baskunskaper.
– Vi hjälper gärna ryttare med mindre rutin också, men det går fortare att utbilda en häst än en ryttare, så de unga hästar som vi verkligen satsar på är de som har ryttare med tillräcklig erfarenhet.
− Vi har också en 6-åring i projektet som har nått målet och är uttagen till unghäst-VM. Det är stoet Flanders (e Diamantino-Indoctro), uppfödd av Sarah och Aria Ramkali och riden av Aria Ramkali.

Fakta

Talangjakt

Vad: SWB och SvRF har för andra året letat fälttävlans-talanger, fyra till sex år gamla för unghäst-VM.

Jury: Urvalet har gjorts av Fredrik Bergendorff, Göran ”Yogi” Breisner och Anne Persson.

Resultat 2020: Ett 50-tal hästar anmäldes och ett tiotal av dessa går vidare i elitsatsningen, medan andra tas in i en utbildningsgrupp.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden