Sverige
10 februari 2020 08:40

Brännskadade stallägarna skickar hälsning från sjukhuset

BrandtragediDet blev ett dramatiskt förlopp när ladan fattade eld under söndagen. Stallägarna försökte rädda hästarna och fördes till sjukhus med bränn- och rökskador. "Det var massor med folk i skogarna som hjälptes åt", berättar Tess Friman som samordnade hjälpen på plats. Under natten skickade stallägarna också en hälsning från sjukhuset.

Brännskadade stallägarna skickar hälsning från sjukhuset
Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand. Foto: iStock

”Helt fantastiskt med alla människors tankar och kärlek. Just nu är tragedin bottenlös och oändlig. Ulrica och Urban vill på detta sätt ändå hälsa till ALLA som på olika sätt varit involverade i och omkring deras tragiska brandolycka – ett stort TACK.” Det hälsar de drabbade stallägarna från sjukhuset via Facebook med hjälp av en vän.

Det drabbade stallet är Gallant Creek Ranch som ligger utanför Borås och drivs av Ulrica och Urban Gullberg. Vännen uppdaterar också kring stallägarnas hälsostatus. Ulrica Gullberg har fått ner mycket rök i lungorna och drabbats av första gradens brännskador i ansiktet. Urban Gillberg hade också rökskador på lungorna, men mår bättre efter kontroll och behandling.

Öppnade alla boxdörrar

– Vad jag förstod så hade de upptäckt brand och sprungit ner och öppnat alla boxdörrar för att försöka få ut alla hästarna, berättar Tess Friman som har häst i ett stall cirka fem kilometer från familjen Gullbergs stall som snabbt brann ner till grunden.

Hon liksom många andra skyndade till undsättning och Tess Friman fick i uppdrag att samordna hjälpen på plats. Ett upprop på Facebook fick människor att strömma till brandplatsen med transporter samtidigt som det kom mängder av erbjudanden om stallplatser.
– Det var folk som hörde av sig ända från Karlskrona och erbjöd stallplatser, berättar Tess Friman som överröstes av sms, samtal och Facebookmeddelanden i takt med att uppropet delades om och om igen.

Tio hästar fanns i stallet och några kom lösa och sprang ut på väg 41 i samband med det dramatiska brandförloppet. Dessa fångades in samtidigt som hästar även togs omhand på plats och transporterades till stall i närheten.
– Det var massor med folk i skogarna som hjälptes åt. De kom med grimmor, grimskaft och allt tänkbart. Jag hjälpte till med lastning och transportering och vi hade gjort en samlingsplats på deras grannes gårdsplan dit transporterna kom. Vi var flera från vårt stall medan de andra var ute och letade efter hästar, berättar Tess Friman.

Barnens ponnyer räddade

Fem hästar tros ha brunnit inne i branden, men uppgifterna är ännu inte bekräftade.
– Om jag förstod rätt så är familjens, barnens, ponnyer två av de hästar som överlevt. En häst fick brännskador i ansiktet och fick föras till Slöinge, berättar Tess Friman och tillägger att totalt två ponnyer och två storhästar nu har fått stallplats vid sidan av den häst som befinner sig på Slöinge.

Tess Friman fick även ge första hjälpen till den hästägare vars häst brännskadades och som även har ytterligare en häst som klarade sig oskadd.
–  När saker började falla på plats så föll hon in i en mindre chock. Hon började frysa, skaka och bli allmänpåverkad. Så jag ”tog över” en stund och föste in henne i en bil. Jag ordnade fram lite torra kläder till henne så att hon fick lite återhämtning innan hon åkte vidare till Slöinge.

Under natten har en insamling till förmån för den drabbade familjen lagts upp på Facebook och människor swishar pengar oavbrutet. I skrivande stund är insamlingen uppe i 66 033 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden