Sport
20 november 2018 10:03

Fiaskot på VM under lupp

VM:s efterspelVM i allmänhet och distansritten i synnerhet stod i fokus i går på FEI General Assembly. Bland annat redovisades resultatet av utredningen som har gjorts gällande varför VM-distansrittens start blev så pass kaosartad.

Fiaskot på VM under lupp
Distansstarten vid VM i Tryon. Till vänster i bild långt bort syns ytterligare en grupp som anländer. De och väldigt många andra var inte på plats när de första ryttarna fick startsignal - långt ifrån alla ryttare var på plats när de första startade. Foto: Roland Thunholm

I Manama pågår Internationella Ridsportförbundet FEI:s General Assembly. I går diskuterades VM i Tryon och en representant för Equestrian Community Integrity Unit (ECIU), som fick i uppdrag att undersöka problemen kring distansritten som först startades om och till sist avbröts helt, redogjorde för resultatet. Det var den kaotiska starten och händelserna som ledde fram till denna som stod i fokus.

Sammanfattningsvis menar ECIU, enligt FEI:s egen rapport från General Assembly, att det inte finns någon enskild faktor som ledde fram till startproblemen. Bland faktorerna som spelade in anses det största problemet vara bristen på kommunikation mellan tävlingens ”officials” – särskilt avsaknaden av kommunikationsradios.

Sena förberedelser

Även bristen på kommunikation mellan arrangören, deltagarländernas förbund och ryttarna framhålls. Förseningar i förberedelserna av vetgates och distansrittens bana samt beslutet att behålla ett maxat tävlingsschema som krävde att arrangörsteamet, som redan var underbemannat, samtidigt skulle kunna genomföra distansen och andra VM-grenar framhålls också.

Generalsekretare Sabrina Ibáñez berättade under mötet att FEI investerade motsvarande drygt nio miljoner svenska kronor i enbart distansens bana.

Fei General Assembly 2018 Rules Session
Andrew Smith, Equestrian Community Integrity Unit (ECIU), FEI:S generalsekreterare Sabrina Ibáñez och FEI Director of Games Operations Tim Hadaway på mötet i går. Foto: FEI/Liz Gregg

Brist på information

Under gårdagen redogjorde Sabrina Ibáñez även för faktorer som påverkade hela VM:s genomförande. Bland dem finns strukturen i VM:s organisationskommitté, att andra byggprojekt prioriterades före flera av dem som var viktiga för VM och bristen på viktig information i rätt tid.

Sabrina Ibáñez  sa även att  ”för att vara helt ärlig, vi som ett community hade tur att Tryon var villig att ta sig an den enorma utmaningen att vara värd för VM endast 22 månader före evenemanget. Utan dem hade vi inte haft WEG 2018”.

Ställa in VM var inget alternativ

Var och en som var på plats eller såg bilder från VM-anläggningen när startskottet närmade sig kunde konstatera att den i mångt och mycket var ofärdig. Bland annat visade sig groomarnas boende bestå av militärtält, trots att oväder var väntat.

Generalsekreteraren förklarade under mötet i går att FEI inte kunde pusha arrangören att leverera enligt vad de hade lovat, särskilt inte på sluttampen av förberedelserna. Det fanns ingen ”realistic mechanism” att trycka på med, utöver att hota med att ställa in VM – vilket inte ansågs vara ett alternativ med tanke på den tid och de resurser de nationella förbunden och alla atleter redan hade investerat i VM-förberedelserna.

Sammanfattningsvis menar FEI själva att toppsport, förutom i distansritten, var den stora framgången med VM. Avsaknad av beredskap och för små resurser i organisationskommittén, både sett till ekonomi och personer, var de tyngsta negativa faktorerna som påverkade VM:s genomförande.

Om det blir fler samlade VM återstår att se. Tidigare har Ridsport rapporterat att FEI nu har beslutat att öppna upp för VM för enskilda grenar (läs mer om det här).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden