Sportnytt
10 september 2018 17:59

Kommentar: Skadan är redan skedd

Ryttar-VMAtt VM-anläggningen inte är klar en sak. Att arrangören tyckte att hästskötarna skulle sova i militärtält är en helt annan. Det tycker Ridsports VM-reporter Annelie Frank.

Kommentar: Skadan är redan skedd
Det byggs för fullt intill huvudarenan i Tryon. I morgon är det dags för invigning. Foto: Annelie Frank

Efter en första rundvandring på VM-området i Tryon, USA, är det bara att konstatera att det är som vanligt vid internationella mästerskap – massor återstår att göras innan det blir ”klart”. Och detta är dagen före invigningen som är i morgon, tisdag.

Arrangören har redan visat vilken ”respekt” de tycker att hästskötarna förtjänar. Annelie Frank.

Det är en sak. Det är alla de som är på sådana här tillställningar vana vid. Jag minns hur jag storögd gick omkring på OS i Rio och tittade på hur de monterade läktaren intill ridsportens arena ett par dagar innan invigningen. Det som skulle bli läktare låg i högar och såg mest ut som byggnadsställningar. Men när det var dags var läktaren på plats och den stod stadigt under hela OS.

Att det saknas toaletter, är dåligt skyltat och körs omkring med lastbilar fyllda med diverse byggnadsvaror är snarare regel än undantag i början av ett mästerskap.

Inget av ovanstående är trevligt eller bra. Men det är sällan några fara. Det händer liksom inget om gångar är leriga i stället för stensatta eller om någon går vilse för att det saknas skyltar. Det kan dock vara ohyggligt knepigt att inte ha tillgång till toalett.

Men att se hur det är tänkt att hästskötarna ska bo är en helt annan sak. Militärtält med våningssängar i rader, utan möjlighet att låsa om sig och mycket begränsat med förvaringsutrymme med en annalkande orkan är INTE okej.

Hästskötarna är viktigt del av ett mästerskap. De måste ha en chans att sova ordentligt och känna sig trygga för att kunna göra sitt viktiga jobb – ta hand om de fyrbenta idrottarna.

Ganska snart efter att bilder på militärtälten började spridas i sociala medier gick Mark Bellissimo, som äger och driver Tryon International Equestrian Center i North Carolina där VM går, ut med en officiell ursäkt. Han ber om ursäkt för att inte ha kunnat hålla sitt löfte att ordna ett acceptabelt boende till hästskötarna och menar att detta var ett misstag.

Han skriver också att det arbetas tillsammans med de nationella förbunden för att hästskötarna ska behandlas med den respekt de förtjänar.

De flesta godtar säkert ursäkten – så gör jag. Men skadan är redan skedd. Arrangören har redan visat vilken ”respekt” de tycker att hästskötarna förtjänar och struntat i att flera nationella förbund har betalat för att deras hästskötare ska få ett boende nära stallarna.

Det måste ha funnits flera lösningar som var bättre än denna från början – husvagnar, mobila stugor eller husbilar till exempel. Och på måndagen – dagen efter att Bellissimos ursäkt publicerades – så höll arbetare fortfarande på att sätta upp militärtälten. Jag har svårt att tro att det arbetet skulle fortgå om ingen ska bo där. Vad som kan hända om orkanen kommer in med full kraft över Tryon om några dagar vill jag inte tänka på.

Detta är en kommentar där skribenten själv står för sina åsikter. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden