Nyheter
13 februari 2020 12:38
Ridsportplus

Britterna älskar sina hästar mest – svenskarna god tvåa

LyckopillerAtt vi blir lyckligare av att umgås med våra hästar var nog något många av oss hade på känn. Men nu har det också konstaterats i en undersökning gjord av Agria. ”I de tider vi lever i, blir det extra tydligt hur välgörande hästen är”, säger Agnes Fabricius, vd på Agria.

Britterna älskar sina hästar mest – svenskarna god tvåa
Vem blir inte lyckligare av att umgås med sin häst? Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Agria har gjort liknande undersökningar när det gäller hund och katt och nu kom turen slutligen till häst. Tesen att vi mår bra av att umgås med våra djur, var det som låg till grund även för hästundersökningen. Något som också understödjs av forskning på området.

Sex frågor som samtliga handlar om kärleken till hästen och dess välgörande krafter har ställts till 200 hästägare vardera i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Samtliga hästägare var rörande överens om att hästen både ger tröst och energi, men mest glada i sina hästar tycks britterna vara. Oftast tätt följda av svenskarna.

Hästen är ett lyckopiller

På påståendet ”jag blir lyckligare av att umgås med min häst” svarade 99 procent av britterna och 97 procent av svenskarna ”ja”. 98 procent av britterna älskar sina hästar, vilket även 93 procent av svenskarna gör. Danskarna var de som uttryckte minst kärlek, här var det bara 77 procent som svarade ja. Britterna upplevde också att hästen har gett mycket trygghet och glädje under uppväxten. Här svarade 85 procent ja med Norge som god tvåa på 82 procent.

63 procent av britterna tycker också att hästen ger bäst tröst när man är ledsen. 40 procent av svenskarna instämde, medan endast 24 procent av danskarna söker tröst hos sin häst. Min partner, min familj och mina vänner var andra valbara svarsalternativ. Samma svarsmöjligheter plus ”jag vet inte” fanns på frågan ”vem föredrar du att umgås med för att få ny energi?”, och här ligger britterna också i topp. 75 procent av brittiska hästägare får mest energi av sin häst medan motsvarande siffra bland svenskarna är 44 procent. Även här låg danskarna i botten med 29 procent.

Slutligen, på påståendet ”att äga en häst gör att familjen kommer varandra närmare” svarade återigen 92 procent av de oslagbara engelsmännen ja, medan Sverige, Norge och Finland delade andraplatsen på 89 procent. Danskarna låg dock inte långt efter på 84 procent.

”Den bästa mindfulnessövningen som finns”

Agnes Fabricius, vd på Agria, har själv tre hästar och kan i allra högsta grad relatera till svaren i undersökningen, säger hon.

Vad förvånade dig mest?
– Det är inget som direkt förvånar mig, vi har redan sett liknande resultat bland hund- och kattägare. Däremot känns det oerhört ärligt och fint – och det ger en bild av vad hästarna har betytt för sina ägare genom livets upp- och nedgångar.
– I de tider vi lever i, där allt blir mer och mer digitalt, visar det också hur viktig samvaron med hästen är för vårt välmående. Det är den bästa mindfulnessövningen som finns. Med hästen kan du inte vara någon annanstans än ”här och nu”, vilket blir alltmer sällsynt i dagens samhälle.
– Idag är vi så vana att ha ett splittrat fokus. Vi är i mobilen samtidigt som vi pratar och allt sker samtidigt. Och det vet alla som håller på med hästar att med hästen fungerar inte det.

Hur ska ni använda resultatet?
– Det finns inget direkt syfte, utan vi vill främst lyfta djurens roll i samhället på alla tänkbara sätt. Vi är övertygade om att man mår bra av att umgås och leva med djur. Samtidigt söker vi områden där vår forskningsfond kan bidra till människors välmående i relation till våra djur, säger Agnes Fabricius.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden