Hästliv
3 september 2019 19:45
Ridsportplus

Carl Hedin: ”Jag kände att jag måste hitta vad som gör mig unik”

Humor och bandet till hästenCarl Hedins varumärke har lett till mängder av uppdrag – men också till att han fick köpa en häst trots att säljaren sagt nej till budet. Här berättar dressyrryttaren och influencern om vikten av att skapa sitt varumärke som ryttare, vad det har betytt för honom och när 
@hedincarl har en baksida.

Carl Hedin: ”Jag kände att jag måste hitta vad som gör mig unik”
Humor är en viktig ingrediens när Carl Hedin lägger ut händelser på Instagram. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att Carl Hedin ville jobba med hästar visste han tidigt. Han triggades av att se tyska beridare på hingstvisningar –  och av tanken på att själv ha det som yrke. Samtidigt såg han att det fanns många duktiga ryttare. Han behövde sticka ut.
– Jag kände att jag måste hitta vad som gör mig unik och skapa min egen nisch. Att det blev just Instagram är för att det är så lätt att göra ”on the go”, säger Carl Hedin.

Tanken var inte att bli ”jättestor” på Instagram, men snöbollseffekten slog till. Snabbt. De första bilderna lade han upp 2012. I dag har @hedincarl 163 000 följare.

Vad har du att vinna på att skapa ett varumärke som ryttare?
– En av de stora uppsidorna är att du nätverkar med folk. Plötsligt kan jag komma i kontakt med människor över hela världen. Instagram öppnar dörrar hela tiden, även om mitt varumärke är så mycket mer i dag.
– Nu får jag även förfrågningar om föreläsningar och clinics. Samma sak när det gäller utbildningshästar och matchning av unghästar mot championat, så jag når ut till folk även vid sidan av Instagram, även om det var där det började.

Vad har @hedincarl betytt för din ridsportsatsning?
– Enormt mycket. Rätt vad det är ska jag någonstans och då har jag det bättre förspänt för att folk vet vem jag är.
– Jag köpte en häst förra året som jag hade lagt ett bud på som de först tackat nej till. Men sedan ringde de och sa att deras dotter följer mig på Instagram och att hon absolut vill att jag ska ha den där hästen. Så jag fick ett jättebra pris på en fin häst tack vare mina sociala medier.

Carlhedinfakta2 Copy

Vilket material har slagit mest?
– Det är tre komponenter som jag har försökt fånga i alla bilder och filmer. Det är jag, djuret och relationen däremellan. Att det här bandet mellan människa och djur är synligt är nog fortfarande det som mitt konto genomsyras mest av. Om jag kramar en häst på bild får det mycket större respons än om jag står passivt vid sidan av hästen. Humor är också en stor del.

På ett sätt är det ett liv i det offentliga och det kan vara jobbigt.

Hur viktigt är det att vara kontroversiell?
– Jag gillar inte att göra folk upprörda, men jag är noga med att visa upp en typ av hästhållning som jag tror på. Jag tycker att det är viktigt att även topphästar ska få vara hästar. Att oavsett hur många nollor en häst är värd, ser dess grundläggande behov likadana ut. Men jag måste inte skrika ut det. Jag visar bara hur jag gör och hoppas att andra blir inspirerade av det.

Finns det inga baksidor med @hedincarl?
– På ett sätt är det ett liv i det offentliga och det kan vara jobbigt. Framför allt när det inte går som man har tänkt sig, och man inte är sitt bästa jag. Det är jobbigt nog att ringa till mamma och säga att det har gått dåligt på tävlingen, men nu måste jag berätta för 163 000 människor att det inte har gått bra. Det kan vara tungt ibland.

Carl Hedins

bästa tips för Instagram

  • Dela med dig av din resa
    På mitt konto delar jag med mig av allt från min ridsportkarriär. Högt och lågt från tävling och livet i stallet hemma. Jag är väldigt restriktiv med mitt privatliv. Krångla inte till det och var dig själv. Då blir det trovärdigt.
  • Fånga ögonblicken
    Att det blev Instagram är för att det är så lätt att göra i farten – var du än är och vad du än gör. Låt dig gärna inspireras av andra på Instagram. Jag gör cirka 70 inlägg i veckan, varav tre till fyra är bilder i mitt fasta flöde. Det andra lägger jag på stories. Det är där man får lära känna mig och där jag får mest respons av mina följare.
  • Tänk på att du har ett värde
    Du behöver inte ta mycket betalt, men ta betalt när du får en förfrågan om ett samarbete. Detta är den absolut svåraste biten, även för mig som har så många följare. Det viktiga är att komma bort från att bara få betalt i produkter.

Carl Hedin bjuder på en influencers stilstudie:

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 15/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden