Sport
10 juli 2016 07:04
Ridsportplus

Casall, Unita & Clarimo – tre helt olika personligheter

En är jämnheten själv. En har mer hjärta än kapacitet och en försöker hela tiden komma ur formen och leva sitt eget liv. Så beskriver Rolf-Göran Bengtsson sina tre topphästar under Folksams frukostseminarium i Falsterbo.

Casall, Unita & Clarimo – tre helt olika personligheter
Det gäller att anpassa sig till hästen man sitter på. Rolf-Göran Bengtssons Unita skiljer sig en hel del från hans två andra topphästar. Photographer Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Att utifrån Rolf-Görans beskrivning gissa vilken av hästarna som är vem är kanske inte så svårt. Det är förstås fantastiska Casall Ask (hingst f -99 e Caretino-Lavall I) som, enligt Rolf-Göran, är den mest klassiska hästen och som därför gör jämnast resultat.

  Clarimo har mer energi än han behöver och vill sällan gå i den form som hans ryttare vill ha honom i. Foto: Lottapictures

  Temperamentet styr
  På en fråga om hur han gör för att försöka dämpa Clarimos yvighet svarar Rolf-Göran att han bland annat tänker på att inte ge honom mat med för mycket socker i.

  – Hästar som Clarimo får man ge mer hö och mindre av energirikt kraftfoder.

  Hur en tävlingshelg läggs upp påverkas också av Clarimos temperament.

  – Jag kan till exempel inte försöka vinna klassen före GP:n för då vet jag att han blir för vild och vill göra allt för snabbt i GP:n.

  Lycklig lottad som inte är så stor
  Vad ryttarna tittar efter när de letar efter en ny hopphäst skiljer sig enligt Rolf-Göran åt beroende på vad just den ryttaren gillar att rida.

  – Själv är jag lyckligt lottad att jag inte är så stor så jag kan rida de lite mindre hästarna med mer blod. Jag gillar inte långa tunga hästar.

  Viktigast för att nå framgång är hästens inställning enligt Rolf-Göran, den måste bjuda till själv ibland, och vara lagom modig och lagom försiktig.

  – Att hitta en häst som har rätt balans mellan mod och försiktighet är nog det allra svåraste. Det är många gånger inget man kan se när hästen är fem eller sex. Försiktiga hästar kan ofta vara väldigt framgångsrika som yngre men har inte hjärta nog när det sedan blir riktigt stort och brett.

  Casall var för försiktig
  I rätt händer finns det dock hopp även för de lite för försiktiga hästarna. En sådan var nämligen Casall.

  – Han hade en period när han var extremt tittig och försiktig och sprang förbi hinder och vände och tappade sina ryttare. Så då kom han till mig. Vi fick bygga upp honom väldigt långsamt. Som tur var kunde han länge gömma sig bakom Ninja La Silla (val f -95 Guidam-Lys de Darmen) och Quintero Ask (hingst f -98 Quantum x-Chamonix).

  Ett jobb
  Men det är ju inte bara hästens temperament och psyke som spelar roll för att nå framgång på hoppbanan. Ryttarens mentala inställning är ju som bekant också av stor betydelse. Rolf-Göran får därför en fråga från publiken vad han tänker på precis innan han går in på banan.

  – Att det gäller att komma ut från banan och ha ridit felfritt, svarar han enkelt.

  Under allmänt skratt förtydligar han sedan:

  – Efter alla dessa år är att rida in på en bana för mig som att gå till jobbet för andra. Man gör det man ska.

  Ninja mår bra
  Sist men inte minst, berättar Rolf-Göran att hans forna storstjärna Ninja fortfarande mår bra. Han är nu 21 år, bor hos sin ägare i Mexico och rids lite lätt varje dag. Och pysslas om som den kung han är.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden