Dressyr
8 april 2020 16:30

Cassio – superskimmeln som blev ett stjärnfall

StjärnskottTalangfulle Cassio var en av de starkast lysande dressyrstjärnorna för sju år sedan. Tillsammans med Marina Mattsson vann han nästan allt som gick att vinna. Efter att ha sålts till Danmark försvann han dock sakta men säkert från dressyrscenen. Eurodressage har tagit reda på vad som hände.

Cassio – superskimmeln som blev ett stjärnfall
Cassio och Marina Mattsson. Foto: Roland Thunholm

Efter att ha briljerat som unghäst i Danmark med Rikke Dupont köptes Cassio (f-05 Conteur-Calato, uppf Helmut Wingenroth) 2012 av den svenske investeraren Patrik Hannell. Den storväxta oldenburgaren fick junioren Marina Mattsson i sadeln som under ledning av tränaren Jan Brink tog hästen till nya höjder.

År 2013 tog ekipaget guld på både SM och NM, och placerade sig även bland de fem bästa på EM för young riders. Året efter debuterade de Grand Prix som U25-ekipage och efter två segrar i belgiska Kapellen flockades intressenterna runt den kraftfulla skimmeln. Det rapporterar Eurodressage som har tagit reda på var den då lovande 9-åringen tog vägen.

När Cassio 2014 såldes till danska toppryttaren och Lego-miljardären Agnete Kirk Thinggaard för miljonbelopp, ansågs han vara en av dåtidens mest lovande unga dressyrstjärnor och tänkt som Thinggaards nästa framtidshäst. Duon tävlade först på nationell nivå för att lära känna varandra, varefter de gjorde ett mindre antal internationella starter innan Cassio 2016 helt försvann från den internationella dressyrscenen.

Eurodressage har varit i kontakt med Agnete Kirk Thinggaard som berättar att Cassio är kvar i stallet, men att han på grund av återkommande skador aldrig riktigt kommit tillbaka till tävlingsbanan fullt ut. Och att hans storlek – Cassio mäter 185 cm över manken – har ställt till det för honom.
– Han är enorm och det är krävande för hans enorma kropp att göra en Grand Prix, säger Agnete Kirk Thinggaard till Eurodressage.

Cassio har nu varit skadad till och från sedan 2017 och frågan återstår om han återigen ska ridas igång för att tävlas eller om han kanske ska pensioneras för gott.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden