Krönika
2 april 16:55

Catharina Hansson: ”Vi är Hästsekten”

LedareHästsekten är inte som andra sekter - Ridsports chefredaktör Catharina Hansson listar upp punkterna som särskiljer den från andra. Och lovar samtidigt att bjuda in till gästkrönikor som ger tänkandet hög puls!

Catharina Hansson: ”Vi är Hästsekten”
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

Vi är inte som andra sekter.

Hästsekten saknar helt den självklara sekteristiska enigheten – här bråkar man om allt. Och det är en av många anledningar till att jag älskar den. Det ständiga käbblet om till synes fåniga saker. Det eviga debatterandet av livsviktiga frågor, från hovvård, nosgrimmor och övergrepp till lösdrift, slavkontrakt och kandarkrav.

Det ständiga käbblet om till synes fåniga saker.

Så hur mycket sekt är då Hästsekten? Låt oss ta det punkt för punkt.

 1. En sekt påstår sig ha ett högre syfte. I Hästsekten har vi flera, som självbärighet, scope och prestationsförärvning.
 2. En sekt kräver stort engagemang av den enskilde. I Hästsekten räcker inte engagemang, den kräver blod, alla dina pengar, svett, tårar och som regel  några rejäla frakturer under en livstid.
 3. En sekt särskiljer sig från omgivningen genom egna regler och värderingar. I Hästsekten finns bara två regler:
  • Skölj alltid bettet efter arbetet.
  • Innerskänkel mot yttertygel.
  Alla försök att införa andra regler misslyckas och leder till bråk (se punkt 6).
 4. En sekt kräver blind lojalitet. I Hästsekten är vi lojala mot Ulla Håkanson, Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson. I övrigt är vi beredda att lyncha de flesta om de rollkurar, barrerar, buttar eller piskar sina hästar – eller varför inte om de har sina hästar på box, med täcke (lite beroende på vilken typ av hästsektare vi är). Och om de inte sköljer bettet.
 5. En sekt har en stark och karismatisk ledare som kräver lydnad av sina medlemmar. Här tävlar i stället alla om att kräkas på sina (inte så karismatiska) ledare Förbundet och FEI.
 6. En sekt är auktoritär och kräver total lydnad. I Hästsekten lyder vi veterinären, FB-gruppen eller equiterapeuten (lite beroende på vilken typ av hästsektare vi är), men ägnar resten av tiden åt att bråka om det mesta. Eller ”tycka olika”, som mina föräldrar sa – ända tills de tog ut skilsmässa.

Åsikter behövs för att tänkandet ska komma i gång, för att olika möjligheter ska prövas.

Här i Ridsport ska vi alltid få tycka olika – utan påföljande skilsmässa. Åsikter behövs för att tänkandet ska komma i gång, för att olika möjligheter ska prövas. Jag kommer att bjuda in gästkrönikörer som inte alltid tycker som jag – som i veterinär Lisa Lidbecks krönika, här får tänkandet hög puls!  – och vi kommer att låta tusen blommor blomma.

För vi är Hästsekten. Välkommen!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden