Avelsnyheter
30 november 2016 14:14

Chacco-Blue gjorde avtryck innan han hastigt försvann

Chacco-Blue var ett flaggskepp i Paul Schockemöhles stall. Både på banan och i hoppaveln lämnade han stort avtryck innan han hastigt dog. Läs mer om hingsten i ett utdrag ur porträttet som finns i senaste Ridsport.

Chacco-Blue gjorde avtryck innan han hastigt försvann
Andreas Kreuzer tävlade Chacco-Blue fram till hingstens död. Foto: Roland Thunholm

Chacco-Blue (f 1998, e Chambertin u Contara e Contender-Godavari xx) var uppfödd av Karl- Heinz Köpp och matchades de första åren av den tyska ryttaren André Plath. Hingsten betäckte redan som 3-åring och gjorde ett 70-dagarsprov i Neustadt (Dosse) som 4-åring 2002 med bra resultat, seger och fina 136,61 poäng i det gamla systemet. Han accepterades för avel i Redefin i hemmaförbundet Mecklenburg i maj samma år.

Chacco-Blue tog sin första stora internationella seger redan 2008 på Olympia i London i en CSI5*-klass på 1,60-höjd. Hösten 2010 när Chacco-Blue var tolv år gammal, i perfekt ålder för en internationell karriär, gavs tyglarna till den unge talangen Andreas Kreuzer, då 20-årig beridare i Schockemöhles stall.

I mitten på maj startade Andreas och Chacco-Blue i det som blir deras sista tävling i Hamburg. Några dagar senare föll Chacco-Blue ihop i stallet helt utan förvarning. Trots att veterinären var snabbt på plats fanns inget att göra.
– Chacco-Blue obducerades men något entydigt svar på vad som hänt och varför finns inte, säger Helena Torstensson.
Redan när Chacco-Blue gick bort fanns det många avkommor, det är riktigt stora årgångar hela vägen från hans Bundeschampionat-framgångar.
– Det fanns lite frusen sperma från honom men den var infrusen för att vara reserv när han var på resor och tävling, det var inte ett lager tänkt att kompensera en total förlust, förklarar Helena Torstensson.

Schockemöhle har själv använt det som finns kvar och tagit fram ett antal avkommor, men ingenting säljs. I stället riktas fokus på Chacco-Blues söner och de många avkommor som redan tävlar. Bara i Tyskland finns det över 1 000 hästar som startat i tävling.

Fakta

TIPS!

Läs mer om Chacco-Blues historia, hans karriär, hans godkända söner i Sverige och andra avkommor i senaste Ridsport (23-2016). Tidningen finns ute i butik till och med den 7 december.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden