Dressyr
27 juli 2020 08:57
Ridsportplus

Charlotte Haid-Bondergaard om kürsegern och familjeföretaget

NationelltCharlotte Haid-Bondergaard slog till och vann söndagens Grand Prix kür med Dixiland på Laholms Ryttarförenings nationella tävlingar i helgen. "Jag fick rida som sjutton och var helt slut efteråt," säger ryttaren vars tillvaro har ändrats sedan hon och hennes bror fick större ansvar för det välkända familjeföretaget förra året.

Charlotte Haid-Bondergaard om kürsegern och familjeföretaget
Charlotte Haid Bondergaard och Dixiland på väg in i en piruett. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var på söndagen som Charlotte Haid-Bondergaard gjorde sin enda start på Laholms meeting tillsammans med Dixiland ( HOLST f 2007 e Loutano–Reichsgraf, uppf Walter Huntenburg). Det var i meetingets Grand Prix kür med sju starter och ekipagets 70 procent räckte till seger.

Jag har velat rida honom tidigare också egentligen, men jag har tyckt att han har varit lite svår och känt mig osäker. Charlotte Haid Bondergaard om Dixiland.

– Jag är otroligt nöjd. Han är svår, jag fick rida som sjutton och var helt slut efteråt, säger Charlotte Haid-Bondergaard.

Familjen har ägt Dixiland sedan han var 2,5 år gammal. Det är framförallt Charlotte Haid Bondergaards man Rasmus Bondergaard som har ridit den tittiga hästen med utpräglat flyktbeteende.

När ekipaget hade tagit sig upp till Prix St Georg och gjort något internationellt varv i lilla rundan var tanken att Dixiland skulle säljas. Ett bra bud kom men sedan blev affären inte av.

Två år sedan

Detta var för ungefär två år sedan och det var då Charlotte Haid Bondergaard började rida honom.
– Jag har velat rida honom tidigare också egentligen, men jag har tyckt att han har varit lite svår och känt mig osäker. Han var väldigt busig som unghäst och han ifrågasätter alltid saker och ting. Och jag måste hela tiden vara lite framför honom i ridning. Kommer jag bakom honom blir det inte bra.

Nu har Dixiland fått en egen kür som han har tävlat med några gånger. Han får bland annat gå direkt från travsluta in i passage, göra dubbelpiruetter och gå direkt från ettor till piaff och därifrån in i en piaffpiruett. Programmet har också både ettor och tvåor på en svag båge.

– Det kändes väldigt bra, säger Charlotte Haid Bondergaard som också har tre yngre hästar att träna.

Ansvar i familjeföretaget

Hennes tillvaro har dock ändrats en hel del sedan hon och hennes bror tog över en stor del av ansvaret i familjeföretaget Clas Ohlson i september förra året. Charlotte Haid-Bondergaard har ett bolag där aktierna i familjeföretaget ska förvaltas.
– Vår pappa har förberett mig och min bror på det här övertagandet i tolv år nu när han ville dra sig tillbaka där han bor i Schweiz. Jag känner ett stort ansvar att förvalta detta på bästa sätt och det tar mycket tid med möten och så, säger Charlotte Haid Bondergaard.
– Detta gör att jag inte hinner rida lika mycket som förut, men jag har varit väl förberedd och vetat att dagen skulle komma.

Dixiland och Charlotte Haid-Bondergaard, som tävlar för Insjöns Ridklubb, har vunnit internationell Grand Prix Special och varit placerade i internationell Grand Prix tidigare.

Jennifer Svensson kürtvåa

Ronneby Ryttarförening Jennifer Svensson och Sibelius 1315 blev tvåa i Laholms kür med 69,667 procent medan Carl Hedin/Cabaletta, Särö Ryttarförening, blev trea med 68,583 procent.

Det reds också en Grand Prix på Laholms tävlingar i lördags. Denna klass hade åtta startande och Halmstads Fältrittklubbs Johanna DueBoje vann tillsammans med Mazy Klövenhöj med 72,79 procent.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden