Avel
15 september 20:02
Ridsportplus

Christina Olsson: ”Vi har ett dokumenterat avelsframsteg”

DressyravelUtvecklas svensk dressyravel och gör avelsvärderingsnämnden tillräckligt för att främja den? Och finns det en alltför dominerande aktör inom svensk avel? Ridsport har frågat Christina Olsson, exteriör- och gångartsdomare med A-behörighet, som har haft olika uppdrag i avelsvärderingsnämnden i 15 år. 

Christina Olsson: ”Vi har ett dokumenterat avelsframsteg”
I sitt arbete med fölbedömningar letar Christina Olsson efter framtidens guldkorn. Utmaningen är att döma föl i olika utvecklingsfaser. ”Det är faktiskt enda gången när man bedömer då den ena hästen kan vara dubbelt så gammal som den andra”, säger hon. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Är du nöjd med svensk dressyrs utveckling avelsmässigt?

    – Den följs upp kontinuerligt av genetiker och statistiker på SLU. De analyserar  utfallet från de olika bedömningarna och regelverken, det är många moment som ingår i utvärderingen. 

    – Vi har ett dokumenterat avelsframsteg i Sverige. Men avel och sport hör ju ihop, hästarna måste också få chansen i sporten, säger Christina Olsson. 

    Fakta

    Christina Olsson 

    Gör: Chef för avelsavdelningen på Svensk Travsport. Exteriör- och gångartsdomare med A-behörighet, ridprovsdomare. Ordförande i Avelsvärderingsnämnden.

    Ålder: 62 år. 

    Bor: På Menhammars stuteri, Ekerö.

    Egen avel: Mest känd är Astoria (som just nu återhämtar sig efter en livmoderinflammation). Har utsetts till ”Årets uppfödare” av både SWB och SvRF. 

    Läser helst: Hingstkataloger är verkligen en ”hang up”. Annars allt mellan himmel och jord, gärna facklitteratur, lättsmälta deckare eller historiska romaner med någon uns verklighet.

    Expandera

    Har AVN gjort tillräckligt för att främja svensk dressyravel?

    – Det kan man alltid diskutera. AVN bestämmer dock inte själva, vi kan inte själva ta ut svängarna, vi har ett regelverk som SWB:s styrelse beslutat om i demokratisk ordning som vi måste följa. 

    Bland de hingstar som blivit bruksprovsinnare är det få som blivit tävlingshästar eller framgångsrika i aveln. Varför, tror du?

    – Jag tycker inte att det är så. Vi hade till exempel två bruksprovsvinnare uttagna till OS nyligen, Total Hope och Point Break, och Ironman H på långa listan. Om man vidgar vyerna till hingstar som gått bruksprovet är några exempel Touchdown, Flambeau, Zuidenwind,  Corporal VDL,  Magic Park, Click and Cash, Copycat, Connassiuer, Fetcher N, Mr Vain GJ och många fler. Flera av dem är också framgångsrika i avel, som elitpremierade Corporal VDL, Zuidenwind och Click and Cash.

    Lövsta dominerar alltmer. Är det ett problem för aveln i stort att det blir dominans? 

    – Jag tycker inte att det är för få aktörer i Sverige, aveln är numera väldigt global. Det är inte bara hingstar som står i Sverige, det finns semin från importerade hingstar också att tillgå. Vi uppfödare har ett stort smörgåsbord av hingstar att välja på.

    Varför är Zafferano godkänd i Tyskland? Dög han inte för SWB?

    – Hingstägarna väljer själva var de vill göra proven. Zafferano godkändes som 3-åring i SWB på bruksprovet. De som blir godkända som 3-åringar måste sen göra ett längre prov för att bli fortsatt godkända och de valde då att göra det i Tyskland. Det är inte ovanligt att hingstar gör och har gjort sina prov i andra länder och förbund. 

    Hur tänker du själv vid val av hingstar? Vilka har du valt på senare tid?

    – Jag försöker alltid hitta en hingst som kompletterar stoet. Hingsten behöver inte vara grundregistrerad i SWB, men den ska vara bedömd någonstans. I slutändan handlar det också inte sällan om praktiska avvägningar, stoet kanske inte ovulerar vid rätt tillfälle, seminen kanske inte räcker till, transporterna av semin kanske inte fungerar. 

    – Jag läser på om hingstarna och vill se dem i verkligheten. Jag har bland annat använt Springbank, Fifty-Fifty, Bon Coeur, Secret och Blue Hors S:t Schufro.

    Det är faktiskt enda gången när man bedömer då den ena hästen kan vara dubbelt så gammal som den andra.

    Du har bedömt många föl i år. Hur har det arbetet varit? 

    – Det är verkligen jätteroligt att få se så många fina föl med olika härstamningar. Det svåraste är att föl kan vara så olika gamla och utvecklade, det är faktiskt enda gången när man bedömer då den ena hästen kan vara dubbelt så gammal som den andra. Man får döma utifrån det man ser och förklara att det är så här det ser ut i dagsläget.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 14/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden