Fälttävlan
23 september 2021 19:00
Ridsportplus

Christoffer Forsberg: ”Nian satt som en smäck”

EM i fälttävlanHalva det svenska laget har nu gjort sin dressyr på EM i fälttävlan, en gren som kanske inte är favoriten men där svenskarna ändå levererade stabila resultat. Christoffer Forsberg kammade hem en nia, och för Malin Josefsson var dagens resultat något hon jobbat väldigt hårt för.

Christoffer Forsberg: ”Nian satt som en smäck”
Christoffer Forsberg och Hippo's Sapporo fick ihop 31,6 straff. Foto: Jon Stroud

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De svenska fälttävlanshästarna är inte kända som några ”dressyrhästar”, även om de absolut kan blänka till ibland. För Christoffer Forsberg och mästerskapsdebutanten Hippo’s Sapporo blev det i dag en placering mitt i fältet, något han är rätt nöjd med efter omständigheterna.

– Tittar man på våra senaste resultat så har det varit lite upp och ner, vi har velat ha ut lite mer än vad vi kanske har kunnat och det har spruckit några gånger. Efter våra förutsättningar är vi väldigt nöjda, vi hade räknat med ett resultat runt 34 straff, så nu har vi ändå gjort en bra start med 31 straff. Sedan vet ju jag att det finns så mycket mer att hämta, men det får komma med tiden, konstaterar han.

Domarna var nöjda och det var inga dåliga poäng.

13-årige Hippo’s Sapporo såg väldigt lovande ut utanför banan, men sedan blev det ett par missar inne på banan.

– Han blir väldigt taggad och vill väldigt mycket – vi måste ju ha dem taggade inför terrängen på lördag så det är en fin avstämning vad som är för lite och för mycket – men hade den sista lilla biten fallit på plats här så hade vi kanske kommit under 30 straff. Nu stämde det inte helt perfekt, men domarna var nöjda ändå och det var inga dåliga poäng.

En nia på inridningen smakar ändå rätt bra?
– Ja den satt som en smäck, där var jag väldigt nöjd!

Prydlig ritt av Malin Josefsson

För Malin Josefssons Golden Midnight är dressyren en utmaning – valacken har inga större gångarter och blir stel och oengagerad. Dagens poäng, 34,1 straff, är något av ett rekord för ekipaget.
– Jag är ganska nöjd med honom, han gjorde det så bra som vi kan förvänta oss av honom.

Vi har lagt ner väldigt mycket jobb, men det har gett väldigt lite utdelning.

De senaste åren har Malin och hennes tränare kämpat hårt med dressyren.
– Vi har lagt ner väldigt mycket jobb, men det har gett väldigt lite utdelning – det är som att han inte riktigt förstår vad det är vi vill att han ska göra. Han har väldigt svårt för att göra det han gör idag, och vi har jobbat väldigt mycket för att få ihop de här poängen, berättar Malin Josefsson.

Terrängen stor och teknisk

Avenches bjuder än så länge på sol och lagom temperatur, och underlaget ser inte ut att ställa till det inför lördagens terräng. Istället lär tiden bli en utmaning, tillsammans med stora hinder.

– Vi har gått banan två varv än så länge, den är stor och innehåller mycket svängar och planerande, det är många cirklar och volt tillbaka då de inte har så mycket plats här. Det ställs många bra, klara frågor men det finns också många ställen där hästarna kan springa förbi, summerar Christoffer Forsberg.

Det gäller också att ha uthålliga hästar, då banan innehåller många stora hinder, även mot slutet av banan.

– På en vanlig tävling har man oftast lite mindre hinder mot slutet, här har vi istället stora trakehner, bord och spetsar även i slutet. Det gäller att vara hushållsam med kraften hela vägen, och verkligen planera – kanske ta några tidsfel istället för en dum förbispringning eller att hästarna blir för trötta.

Halva laget kvar

EM i fälttävlan fortsätter med dressyr i morgon fredag, då de resterande två lagryttarna – Malin Petersen/Charly Brown och Sara Algotsson Ostholt/Chicuelo – rider. Lördagen är terrängdag och mästerskapet avslutas med banhoppning på söndag.

Sofia Sjöborg, som gör mästerskapsdebut med sin Bryjamolga van het Marienshof Z, var den som lyckades bäst under torsdagen när de red ihop 30,3 straff och la sig på en tolfteplats av de 34 som ridit första dagen. Ekipaget deltar endast individuellt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden