Blogg
23 december 2013 15:16

Dags att sänka åldern

Det är pratas mycket om åldern för att få tävla ponny. Jag tycker att den ska sänkas. Många länder har gränsen på 16 år, varför inte Sverige också?

Visst är ponnysporten vår framtid. Men vad är häst då? Ingenting förmodligen? Många rider ponny tills de är 18 år och myndiga. Många föräldrar vill heller inte betala längre när man har blivit 18 år och är på väg att lämna föräldrahemmet. Hur ska man då ha råd med en stor häst? Det blir en aning svårt om man är 18 år och ska helt själv köpa en häst, när man redan sparar till en bil/utbildning/boende. 

Jag och Extrem när vi vann Falsterbokvalet på Segersta.

I Sverige är redan halvvägs inne på 16-årsgränsen. Man har accepterad att på vissa tävlingar gäller 16 års-gräns. I Globen och Falsterbo får du inte vara äldre än 16 år. Men senare får du tävla SM som 18-åring. Även fast det är nationell och internationell tävling som är skillnaden, så HAR Sverige accepterat åldersgränsen 16 år.

Det blir bättre för landslaget om de bästa ponnier bytar ägare och därmed kan fortsätta att tävla internationellt för Sverige. Visst är det bra om jag som 16-åring eller tidigare vill sälja min ponny, det kanske tar ett par år. Då är det bra om ponnyn har resultat som är nya.  

Extrem – min ponny – har min storasyster haft tidigare. Jag tog så småningom över honom från min syster. I början var det mycket. Jag skulle lära mig honom och rida in mig. Det var några veckor bara för sen tävlade jag mindre klasser och vi lärde känna varandra på det sättet. Medan vi red i dom små klasserna, tävlade Amalie också Extrem fast i dom högre klasserna. Han höll sig på det sättet mycket bättre och var fortfarende aktiv på hög nivå även om det inte var med mig på ryggen.

Det är jättebra att någon annan tävlar eller rider din ponny någon gång ibland. De förstår mera hur det är för dig och att det är svårt och inte bara att börja göra enkla byten med mera. Din tränare eller annan kan förklara dig hur man ska räta in honom här och där men på samma gång förstå att för dig kan det vara svärt. Jag har haft stor glädje av min systers hjälp och det att vår ponny varit i vår ägo sedan oinriden 3-åring gör att jag idag kan säga att jag känner honom till 110 procent. Vi har växt upp tillsammans och alltid varit tillsammans – vi är nämligen lika gamla :).

Jag önskar alla en riktigt god jul!!  

God jul!
/Clara

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden