Fälttävlan
6 maj 2014 20:54

Dags för Badminton

I eftermiddag smyger den fyrstjärniga klassikern Badminton i sydvästra England i gång med veterinärbesiktning. Sedan blir det hästfest i fyra dagar med hela fem svenska ekipage i startfältet. Här finns allt du behöver veta inför tävlingarnas tävling.

Dags för Badminton
Hugh Thomas och Giuseppe Della Chiesa tar med tittaren på en rundtur i Badminton.

85 ekipage från 15 nationer startar årets upplaga av Badminton. Englandsbaserade Ludwig Svennerstål är först ut av svenskarna. Han har fått startnummer 23 med Alexander. Nästa svensk i startfältet är Boråsryttaren Viktoria Carlerbäck med Volt af Källstorp med startnummer 33. Sara Algotsson Ostholt gör fyrstjärnig debut med Reality som startnummer 96 medan Ludwig Svennerstål rider King Bob som nummer 103. Sist ut av svenskarna är Johan Lundin med Johnny Cash. Halmstadsekipaget har startnummer 107. Även reserver som inte har kommit med, bland annat Dag Albert, har lottats in på startlistan men stryks före start. 

Johan Lundin anlände till Dag Alberts gård i England redan i lördags.
– Det känns skönt att ha landat här några dagar före tävlingen, säger Johan Lundin som är taggad inför sin andra start i Badminton.
– Allt känns bara bra. Och Johnny Cash mår fint efter den långa resan. 

Hemmaryttaren William Fox-Pitt är en av de hetaste ryttarna i startfältet av fler anledningar än att han är nybliven världsetta. Han vann nyligen den fyrstjärniga tävlingen i Kentucky och jagar nu titeln FEI Classics som går till den fälttävlansryttare som lyckas bäst i världens sex årliga fyrstjärniga tävlingar. Han har också chans på Rolex Grand Slam, en bonus på 350 000 amerikanska dollar, 2,2 miljoner kronor, som delas ut till den som eventuellt lyckas vinna de fyrstjärniga tävlingarna i Kentucky, Badminton och Burghley i följd.

William Fox-Pitt vann Badminton 2004. I år rider han Parklane Hawk och VM-guldmedaljören i lag, Cool Mountain. Det finns flera tidigare Badmintonvinnare i startfältet, bland annat Storbritanniens Pippa Funnell och Mary King, Nya Zeelands Mark Todd samt Australiens Lucinda Fredericks och Paul Tapner. 

Tävlingen börjar med dressyr på torsdag och fredag, fortsätter med terräng på lördag och avslutas med banhoppning på söndag. Förutom äran vinner segraren bland annat 80 000 brittiska pund, ungefär 850 000 svenska kronor. 

Om du är i Storbritannien eller har tillgång till BBC på annat sätt kan du följa den brittiska tv-kanalens direktsändningar på lördag och söndag. FEI-tv sänder terrängen på lördag och ett sammandrag av hoppningen på måndag. Horse1 sänder terrängen på lördag. 

Läs mer och se en film om årets terräng i Badminton här. 

Preliminär startlista

Tidigare resultat

Arrangörens hemsida

Arrangörens sida på Facebook med ständiga uppdateringar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden