Sverige
28 januari 2021 20:53

Dags för glitter & glamour – här hittar du allt om Ryttargalan

Uppdaterad 21.14Ryttargalan, som i år blev i en digital, coronasäkrad version, är slut. Här kan du läsa mer om alla vinnare och hur snacket gick på galan.

Dags för glitter & glamour – här hittar du allt om Ryttargalan
Ryttargalan har arrangerats i flera olika festlokaler - här på Berns, där galan huserade under ett par år. Foto: Roland Thunholm

På plats i studion fanns ett fåtal gäster – Lisen Bratt Fredricson, dressyrryttaren Lina Dolk och fellow-utnämnda dressyrtränaren Elisabet Lundholm håller programledaren Henrik Johnsson sällskap.

Uppdatering 20.03

Henrik Johnsson hälsar alla välkomna och presenterar Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster som, som vanligt, håller inledningstalet – nu i smoking via länk från sitt vardagsrum.

Uppdatering 20.10

Först ut är priset till Årets Ridskolehäst. Elisabet Lundholm berättar i studion om sin första ridskolehäst Junior, medan Lisens första favorit på ridskolan hette Klumpen och var stor och brun. Mängder av bilder visas på de inskickade ridskolehästarna, men segern går till skäcken Annie – en väldigt populär och älskad ridskolehäst på Djursholms Ridklubb.
”Det är verkligen en vänlig häst och den bär sina ryttare på ett väldigt trevlig sätt”, kommenterar Elisabet Lundholm.

Uppdatering 20.18

Ett av årets nyinstiftade pris är Ridsports inspirationspris. Här har redaktionen valt en person som under året satt ett avtryck i ridsportvärlden genom att inspirera andra människor att våga tro på sina drömmar, tänka nytt eller våga kliva utanför den trygga boxen.

Priset går till Johanna Forssell, ryttaren som skadades svårt och nu satsar mot en karriär som pararyttare. Läs mer om Johannas historia här.

Uppdatering 20.27

Årets uppfödare, där priset går till dressyrhästuppfödaren Per-Arne Persson. Han berättar om att han startade med ett sto men att han nu är inne på sjätte generationen hästar, att han har fått sex av sina hingstar godkända och att hans mål alltid har varit att få fram Grand Prix-hästar – hittills har fem av hans uppfödningar tagit sig upp på högsta nivå.

Yvonne Österholm rider några av Per-Arnes uppfödningar och hon berättar att han alltid sätter hästarnas bästa i första hand.

Per-Arne berättar via länk att han är väldigt glad över priset, och avslöjar att han från början hade tänkt att satsa på hopphästar – men hästarna rörde sig för bra och så blev det dressyr.

Uppdatering 20.33

Ridsportförbundets Championatstecken presenteras, som går till de ryttare som samlat flest poäng i förbundets system. I hoppning toppar Henrik von Eckermann, i dressyr Patrik Kittel, i fälttävlan Louise Romeike, kusken Johan Herner och distansryttaren Sara Henriksson.

Uppdatering 20.39

Priset till Årets Ridlärare går till Frida Hansson, som jobbar och driver Skultorps Ryttarsällskap. Frida brinner för att skapa ett umgänge kring hästen, och jobbar hårt för att ridskoleryttarna ska kunna ta hand om en egen häst. Hon berättar om att ridskolan brukar köpa in sina hästar som 3-åringar och sedan utbilda dem själva – idag är nästan alla ridskolans hästar egenutbildade. På gården, som Frida och hennes familj tog över efter Ylva Lovén Svärd, går ridskolehästarna på lösdrift. men de har även en egen box.

Uppdatering 20.47

Näst ut är priset till Årets Tränare, där tre är nominerade – Tobias Grönberg, B-tränare i hoppning, Anna Emanuelsson, A-tränare i hoppning, och Kajsa Boström, B-tränare i dressyr.
Priset går till Kajsa Boström, som berättar att hon brinner för att hästarna ska ha det bra.
”Jag anser att hästen alltid är utan skuld, hur kan man någonsin säga att något är hästens fel? Många som kommer till mig idag har problem med sin häst. Hos mig är hästens bästa alltid i fokus, vi kan inte ställa krav – vi får ha drömmar och ambitioner. Jag är inte en dressyrtränare egentligen, jag jobbar med alla grenar. Jag blev väldigt rörd över det här priset”, säger Kajsa Boström.

Elisabet Lundholm undrar vad som har format Kajsa Boström till den tränare hon är idag.
”Det är inte ambitionen om att rida mästerskap, utan det som har format mig är att jag tycker så väldigt mycket om hästarna. Och att jag har träffat människor som har lärt mig att rida på ett hästvänligt sätt.”

Kajsa får en prischeck på 10 000 kronor.

Uppdatering 20.50

Fälttävlansryttaren Linda Algotsson, hoppryttaren Peder Fredricson och kusken Marie Kahrle är kvar som den sista trion i publikpriset Stjärnornas Stjärna, där ridsportvärlden fått rösta på den anser är den starkast lysande stjärnan i ridsporten på 2000-talet. Vinnaren presenteras senare under galan.

Uppdatering 20.55

Till priset för Årets Hästskötare är Kristina Agstam Hagevi, distansritt (Kjell Westerback), Tiia Karhu, hoppning (Henrik von Eckermann), och Marie Tulesjö, paradressyr (Felicia Grimmenhag) nominerade.

Vinnare är Tiia Karhu, som jobbat med Henrik von Eckermann i många år nu.
”Det viktigaste är att man älskar hästarna och sporten, men också att man har ett öppet sinne. Man måste ha ett bra team runt sig, det är inte en person som gör hela jobbet, hemmateamet är minst lika viktigt. Relationen med hästarna är det bästa, om jag är borta en tid saknar jag dem. Jag är väldigt glad över det är priset, men jag tycker alla hästskötare är värda det”, säger hon.

Uppdatering 21.02

Priset till Årets Ridskola går till Klagshamns Ryttarförening. Verksamhetschefen Maria Gudmundsson berättar om föreningens historia, där de fick sin nuvarande anläggning 2015, hur den vardagliga verksamheten ser ut och om ”Klagshamnsandan” där alla hjälper till.

Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström säger att Klagshamns Ryttarförening är en ridskola i världsklass.
”Vi är superstolta över det här priset”, säger Maria Gudmundsson när hon tar emot priset.

Uppdatering 21.09

Nu ska Stjärnornas Stjärna utses – från de 20 nominerade från start, till de tre som är kvar: fälttävlansryttaren Linda Algotsson, hoppryttaren Peder Fredricson och kusken Marie Kahrle. Stjärnornas Stjärna är priset där ridsportvärlden fått rösta på den de anser är den starkast lysande stjärnan i ridsporten på 2000-talet.

Och vinnaren är… Linda Algotsson!

Uppdatering 21.14

När Ryttargalan får tag i Linda Algotsson på länk sitter hon i bilen på väg hem från träning.
”Jag är helt tagen, hjärtat slår som bara den! Det är helt fantastiskt, jag vet inte vad jag ska säga – ett otroligt stort tack till alla som har röstat. Det här startade ju för 20 år sedan, med mina medaljer, men jag hoppas på fler – jag har en häst kvalad till OS i Tokyo och i stallet finns en häst som jag tror kan bli den bästa häst jag haft. Jag är så tacksam och hedrad för det här priset!”

Linda Algotsson får en check på 20 000 kronor, och det får avsluta Ryttargalan för denna gång!

Priskategorier

Vilka som är nominerade till Årets hästskötare, Årets tränare och Årets uppfödare kan du se här nedan. I övriga priskategorier offentliggörs vinnaren direkt på galan.

Nominerade Årets hästskötare

Kristina Agstam Hagevi, distansritt (Kjell Westerback), Södra Vi, Tjust Distansklubb
Tiia Karhu, hoppning (Henrik von Eckermann), Wachtberg, Tyskland
Marie Tulesjö, paradressyr (Felicia Grimmenhag), Häggeby, Häggeby SRF
Ett pris i samarbete med ATG

Nominerade Årets tränare

Tobias Grönberg, B-tränare i hoppning, Flyinge, Flyinge HSK
Anna Emanuelsson, A-tränare i hoppning, Nääs, Nääs HSF
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr, Fjärås, Bulycke RF
I samarbete med Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion

Nominerade Årets uppfödare

Per-Arne Persson och Ingrid Olsson, Klemedstorp Stuteri, Tyringe
Gustaf Johansson, Tollsbo Gård, Hyltebruk
Christina och Anders Kjellson, Hästak, Älmeboda
Svenska Ridsportförbundet – utses av galajuryn 

Övriga priser

Stjärnornas stjärna i ridsporten – ett publikpris i samarbete med Saab

Årets ridskola – i samarbete med Folksam och Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion

Årets ridlärare – i samarbete med Granngården och Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion

Årets ridskolehäst – Svenska Ridsportförbundet

Ridsports inspirationspris – presenteras av tidningen Ridsport

Mer information om galan hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden