Blogg
2 oktober 2013 23:40

Dags för kloning

Någon läsare tror kanske att jag hoppat på tidningen ShowJumpings kampanj men nej, så är det inte. Hoppningen behöver kloner men inte vilken sort som helst, det ska vara tvåbenta kloner som kan ta hand om alla fina hästar som finns.

Det har än så länge varit ganska lite bryderier här i spalterna, lyckoruset över att nördarnas tid är inne sitter i några dagar. Sen landar vi alla i verkligheten och den är inte rosenröd, i alla fall inte hela tiden när man har ögonen riktade mot banan. Och för att travestera Kloke Mannen Assarssons blogg – jag skyller inte på hästarna. Det dröjer nog ett tag till innan det kommer en dålig häst på näthinnan, däremot en hel del som inte fått sin bästa matchning, nått full styrka, landat mentalt eller parats ihop med rätt ryttare. 

Det pratas vitt och brett om avelsframsteg, det ska kapas och det ska ökas, med ömsom yngre hingstar eller verkligt beprövade, unga ston eller sådana med egna prestationer. Jag vet ett mycket snabbare sätt, dyrt som pokkers som man säger här på vischan, men det gäller ju bara att hitta en villig sponsor och sådant är ju plättlätt.

Jo, jag tänker såhär: ALLA vet ju typ alltså att när Gud, jag menar RGB, skapade, nej förlåt började tävla så hade han inte de allra bästa hästarna. Legenden säger att han kunde få en sågbock att gå GrandPrix och det har jag hört från en säker källa, en känd hopp-profil från mörkaste Småland som vill förbli anonym. Det betyder ju att vi skulle i princip kunna lägga om SWB-aveln till mulåsnor (det lär vara mycket billigt i inköp i Grekland så här års) för med rätt ryttare på ryggen så kan vi ändå nå världstoppen.

Men när vi nu har riktigt bra hästmaterial redan, och det har vi, kom till Flyinge och se själv, så gäller det ju att extrapolera för att få ut maximal effekt [kids: följ med på mattelektionerna eller googla] och att göra det upprepade gånger. Det är här kloningen kommer in.


Tänk själv om vi kunde få RGB I, RGB Alpha, RGB Beta, RGB Gamma – vilket landslag vi skulle ha, förutsatt att FEI tillät klonade ryttare men nu när det är fritt fram att tävla med klonade hästar så varför inte?

Haken är att för att kloning ska lyckas så ska man helst använda något yngre förlaga, ta inte illa upp Rolf-Göran men din biologiska klocka tickar, tick tock. Så det gäller att hitta yngre förmågor lämpliga att förvalta det svenska hästmaterialet. Idag fanns svaret där mitt framför ögonen på oss, tre gånger i resultatlistan.

Karin Martinsen i full koncentration
Stenhårt fokuserad à la RGB

Vi ska självklart klona 18-åriga Karin Martinsen, ett perfekt hälsosamt ryttarexemplar. Tänk vad den svenska unghästbasen skulle må bra av Karin, Karin II, Karin  III, Karin IV fast vi fick nog införa regionala breeders finaler för att klonerna inte skulle konkurrera ut alla andra. Med  den segerrutinen den här ryttarinnan har i unghästchampionaten så slår vi så många flugor i en smäll att det blir lönsamt. 

Eller vem matchar den här meritlistan?  SM Silver 2013, Seger AEG Vestfold Grand Prix 2013, Seger 6 års Breeders Trophy med hästen Izinbyeva Katalei 2011, Seger 4 års Breeders Trophy med hästen Bella 2010.
Skrev jag att Karin Martinsen är född 1995? 18 år! 

Skämt åsido – en luttrad tant i sina bästa år som undertecknad blir sällan imponerad – men den virtuella hatten åker av för denna skickliga stilryttare med fantastisk inverkan. Stort grattis till dagens högst bedömda 4-åringar plus en sjundeplats och en nolla med en 5-åring.

En glad Karin Martinsen

Vän av ordning kanske undrar om dressyrnörden mist förståndet – varför tillbringa tid i Stora Hallen när det pågår dressyr i Crafoord-hallen? 
Jag har en bekännelse, under de senaste månaderna har jag närt en passion – för svår hoppning, så nu är det ännu mer att titt apå och bevaka. Varför finns det inte fler timmar per dygn att beställa via e-handel? Det går ju att beställa det mesta online?

Det blev en del dressyr, roligast idag var kanske Olof Axelssons revansch med Bollinger, de knep en finalplats efter att ha varit första utanför i första kvalet.
 

SWB ska borga för god hållbarhet och sunda hästar. Det heter ju ”Du Ska inte skåda given häst i mun” – men det går bra att titta på personalens tänder, högsta betyg av flortanten.
 

Borsta och gurgla ordentligt, imorgon blir det fler bryderier som – vôffor rider di så fort?
Kan det vara lönt att ha fem sekunder tillgodo på en kort bana?
Bingen kallar, godnatt och halvhalt. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden