Dressyr
13 september 2018 20:00

Sverige snubblande nära bronset

Liverapportering(Uppdaterad 23:28) Stabila svenska insatser vid VM och så nära ett brons man bara kan komma - här hittar du Ridsports livereferat från lagklassen från VM i dressyr.

Sverige snubblande nära bronset
Therese Nilshagen levererade en härlig ritt med Dante Weltino. Foto: Roland Thunholm

Första halvan av Grand Prix-klassen reds under onsdagen vid VM i Tryon, USA. När 38 ekipage ridit är det tysk ledning genom Jessica von Bredow-Werndl, följd av svenska Juliette Ramel på andra plats. Första svenska ekipage ut under torsdagen är Therese NilshagenDante Weltino OLD (OLD hingst f-07 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls) som startar 17.59 svensk tid, och sist ut av de svenska ryttarna är Patrik Kittel och Well Done de la Roche (ZVCH sto f-08 e Fürstentraum-Walt Disney, uppf Franҫoise Trembley) som startar 22.48 svensk tid. De 30 bästa individuella ekipagen från GP:n rider vidare om medaljerna i Grand Prix Special. De 15 bästa från GPS rider vidare om medaljerna i küren. När alla fyra ekipage ridit i varje lag räknas det ekipage med lägst procent bort. Lagresultatet grundar sig alltså på lagets tre främsta resultat. Tinne Vilhelmson Silfvén red på 73,137 procent med Don Auriello och Juliette Ramel red på 75,248 procent med Buriel K.H. under onsdagen.

RESULTATARTIKEL

180414_varldscupvinnareskakoras_rolandthunholm_4
Laura Graves på Verdades (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

23:28: Sist ut är hemmaryttaren Laura GravesVerdades, som nu får möjlighet att rida hem en silver- eller bronsmedalj till USA. Och hon bjuds på domarisffror uppemot 89 procent inledningsvis. Verdades är dock emellanåt lite spänd och ekipaget belönas med ojämna poäng under ritten. Totalt blir det ändå mycket fina 81,630 procent och Laura rider in silvret till USA och petar ned Sverige på fjärde plats.

23:17: Nederländernas Edward Gal rider ihop 77,174 med Glock’s Zonik N.O.P och Nederländerna placerar sig mellan Sverige och Spanien i resultatlistan.

23:09: Danmarksbaserade spanska ryttaren Severo Jurado Lopez rider Deep Impact och får ihop 74,627 procent och Spanien placerar sig före Danmark i lagtävingen. Som läget ser ut nu finns det risk att Danmark inte klarar OS-kvalet om både Edward Gal och Laura Graves rider som förväntat.

Patrikkittelwelldone_fj0856
Sist ut av de svenska ryttarna är Patrik Kittel och Well Done de la Roche CMF (arkivbild). Foto: Fredrik Jonsving

22:58: Efter Isabell Werths dundersuccé rider Patrik Kittel in som Sveriges fjärde ryttare. Well Done de la Roche sköter sig med den äran vid sin mästerskapsdebut. Ritten är mjuk, harmonisk och lätt. Avslutningen är klockren och Patrik jublar efter avslutad ritt. Inget kunde göras bättre och domarna håller med.  78,214 är personbästa med råge. Patrik går in på tredje plats men Sverige rår inte på Storbritannien även om marginalerna är mycket små. Bronschansen finns kvar även om det ska mycket till för att Laura Graves inte ska rida hem silver eller brons för USA.

Isabell Werth-bella Rose3 140826 Rt
Dressyrdrottningen Isabell Werth på Bella Rose (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

22:50: Dressyrdrottningen Isabell Werth rider in med Bella Rose. Tysklands superess bjuder på siffror uppemot 85 procent redan från början. Med en till synes magiskt stabil sits och mjuka händer ser det lekande lätt ut när Isabell flyter fram på banan tillsammans med Bella Rose. Isabell har fullt fokus men spricker också upp flera leenden under ritten. När hon tar emot publikens jubel brister Isabell ut i gråt. Vilken glädje att komma tillbaka med sin tävlingspartner. Resultatet blir enastående 84,752 procent – personbästa för ekipaget med råge och snubblande nära världsrekord. Tyskland lägger sig i en betryggande ledning med totalt 242,873 procent och det kommer inget annat lag att kunna slå.

22:01: Nu drar det ihop sig.. Storbritannien är ett av länderna i medaljstriden och sista ryttare ut för landet är Charlotte Dujardin med sin nya GP-häst, blott 9-åriga Mount St John Freestyle. Hästen rör sig ledigt och harmoniskt och visar alla kvalitéer på att vara en blivande storstjärna. Siffrorna är höga, men drar inte iväg uppemot 80-strecket som många kanske hade förväntat sig. Totalt 77,764 procent lägger ändå Charlotte på en andraplats och Storbritannien placerar sig i täten i lagklassen. Nu behöver Patrik slå personbästa med råge för att Sverige ska gå förbi Storbritannien i lagtävlingen.

21:52: Ryska Inessa Maerkulova fick kämpa på rejält med Mister X och låg långt ifrån sina bästa siffror. 72,655 procent blev resultatet vilket lägger dem på en 19:e plats så här långt och en plats i Specialen. Ryssland ligger för tillfället på fjärde plats.

180414_varldscupvinnareskakoras_rolandthunholm_1
Sist ut för Danmark är Daniel Bachmann-Andersen på Blue Hors Zack (arkivbild). ArkivFoto: Roland Thunholm

20:46: Danmarks sista ekipage är Daniel Bahmann AndersenBlue Hors Zack. Det blir en härlig uppvisning med fint flyt, dock med en miss liknande Thereses på slutet. Missen till trots blir det personbästa på 76,149 procent och äntligen blir det lite höga siffror i tävlingen igen. Daniel placerar sig på femte plats, och Danmark går upp i ledning bland de lag som haft fyra ryttare inne. Vad som gäller nu för Danmark är att lyckas hålla sig bland de sex bästa så de klarar sitt OS-kval. De har framförallt Spanien och Nederländerna att fightas om OS-platserna med.

20:30: Tävlingen är igång igen efter en timmes uppehåll. Tre ryttare har hunnit rida, alla med blygsamt resultat. Belgien, Portugal, Schweiz och Japan är de länder som haft alla sina fyra ryttare inne på banan och har sina lagresultat klara, men ingen av dessa nationer kommer ha något med medaljstriden att göra.

OS 2016, Dag 8, Ridsport, Hoppning, Jumping 160812 Kasey Perry-Glass, USA och Dublet den 12 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro Photo: Roland Thunholm / BILDBYRÅN / COP 190
Hemmaryttaren Kasey Perry-Glass och Goerklintgaards Dublet går in på fjärde plats (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

18:39: Sista tredjeryttare ut i lagtävlingen är hemmanationens Kasey Perry-Glass på DWB-valacken Goerklintgaards Dublet levererar 76,739 procent och lägger sig på en individuell femte plats och placerar USA på tredje plats i lagtävlingen. När alla länder har en ryttare kvar i laget ligger Tyskland etta, Storbritannien tvåa, USA trea och Sverige på fjärde plats. Individuellt ligger Therese Nilshagen på femte plats, Juliette Ramel på sjätte plats och Tinne Vilhelmson Silfvén på tolfte plats.

18:28: Det går inte riktigt som det är tänkt för Nederländernas Emmelie Scholtens och Apache. Ekipaget gör flera missar och slutar på 72,717 procent och ligger fortfarande efter Sverige i lagtävlingen. När endast en tredjeryttare återstår ligger Sverige fortfarande på bronsplats.

16:18: Spaniens Claudio Castilia Ruiz levererar en härlig ritt med Alcaide och sätter personbästa med 72,717 procent. Spanien går in på fjärde plats i lagtävlingen efter Sverige.

180913_theresenilshagen_rolandthunholm4
Therese Nilshagen och Dante Weltino. Foto: Roland Thunholm
180913_theresenilshagen_rolandthunholm5
Full koncentration för Therese och Dante. Foto: Roland Thunholm
180913_theresenilshagen_rolandthunholm7
Therese med det svenska teamet. Foto: Roland Thunholm
180913_theresenilshagen_rolandthunholm3
Det är viktigt att svalka sig i hettan. Foto: Roland Thunholm

18:08: Efter Rothenberges superritt kommer Therese Nilshagen och Dante Weltino in på banan. Värmen ser ut att plåga Therese lite, hon pustar rejält emellanåt, men oj, så fint det ser ut. Domarna gillar vad de ser och procenten ligger stadigt högt, hon är uppe på över 80 procent vid flera tillfällen. Häst och ryttare har bra kontakt med varandra och Dante är så uppmärksam på Therese. Härliga ökningar i båda traven och galoppen och en ritt man blir glad av. Tyvärr blir det ett missförstånd inför den avslutande halten, men i övrigt såg allt hur stabilt ut som helst. 76,040 slutar Therese på, går in på en individuell fjärdeplats och Sverige placerar sig på tredje plats i lagtävlingen efter Tyskland och Storbritannien. Therese berättar hur om vågade rida på lite extra under ritten, läs mer här.

EM Göteborg Sönke Rothenberger Foto: Jenny Schweiler Staaf
Sönke Rothenberger och Cosmo bjuder på balans och harmoni och gör en härlig ritt i Tryon (arkivbild). Foto: Jenny Schwieler Staaf

18:00: Sedan EM i Göteborg har Sönke Rothenberger och Cosmo gjort ytterst få starter, och när de tyska ekipaget rider in på banan i Tryon har de allas ögon riktade på sig. Procenten drar iväg en bra bit över 80 redan från början, men när Cosmo drar med sig en bit av dressyrstaketet vid ryggningen dalar siffrorna. Överlag är det dock samspelt, lätt och harmoniskt och både häst och ryttare ser ut att trivas med varandra och med det som de gör och de gör en fantastisk upphämtning efter missen. Sönke är jublande lycklig efter ritten som belönas med 81,491 procent. Första plats, personbästa för Sönke och inträde i den exklusiva 80-procentsklubben. Tyskland ligger nu solklart i ledning i lagtävlingen.

17:29: Sverigebekanta Triviant rids sedan 1,5 år tillbaka av Eliesse Tzinberg från Filippinerna, och i Tryon ser ekipaget mer samspelta ut än vad de gjorde vid världscupfinalen. Några toppoäng blir det dock inte utan Tzinberg hamnar bland ekipagen i botten med 60,916 procent. Triviant reds i Sverige av Charlotte Haid-Bondergaard och blev förutom i hästvärlden även känd för en bredare publik genom sin medverkan i TV-serien Ryttareliten.

17:19: Som ekipage nummer 13 under torsdagen gör Carl Hester och hans nya GP-häst Hawtins Delicato entré. Poängen drar iväg skyhögt redan från start och är uppe och nosar på 80 procent. Delicato ger ett samarbetsvilligt och coolt intryck och det är svårt att ta till sig att den här hästen är så färsk i dessa sammanhang. Hester rider mjukt och stabilt och har en riktigt bra dag på jobbet, han hinner även med att berömma sin häst under ritten också. Hester är överväldigande glad efter ritten.  77,283 procent blir resultatet vilket är personbästa. Storbritannien går därmed upp i ledning både individuellt och i lag.

16:04: Danmark visar sin styrka vid detta VM trots sina bortfall i laget. Betina JægerMane Stream Belstaff gör i Tryon sin tredje internationella GP-start, och de inleder mycket starkt. Ekipaget ser ut att trivas med varandra och Bettina ser lugn och avslappnad ut. Procenten ligger genomgående på en bra bit över 70 procent, men dalar lite efter en miss vid bytena i vartannat. Totalt blir det fina 70,140 procent för Bettina.

15:38: Antonella Joannou från Schweiz visar upp en trevlig ritt med sin Dandy de la Roche, en lite intressant häst då det är en halvbror till Patrik Kittels Well Done de la Roche – båda har hannoveranerstoet Washari som mamma. Resultatet för Antonella blir 68,820 procent.

15:12: Första ekipage ut under torsdagen var Vasco Mira Godinho, Portugal, som red ihop 65,388 procent med Bariloche och inte kommer att gå vidare till GPS:en. Tävlingen är igång!

Sju domare dömer i klassen: Susan Hoevenaars från Australien, Andrew Gardner från Storbritannien, Mariette Sanders-van Gansewinkel, Nederländerna, tyska Katrina Wuest, amerikanska Anne Gibbons, danska Hans-Christian Matthiesen, samt svenska domaren Annette Fransen Iacobaeus som sitter vid F.

Ridsports liverapport från onsdagen
Liveresultat individuellt
Liveresultat lagtävling

180912_dressyrenarigang_rolandthunholm
Svenska dressyrgänget i Tryon. Foto: Roland Thunholm

SVT:s sändningar

14.45-00.00 SVT Play, dressyr: lagtävling samt individuellt kval. Medaljutdelning i lagtävlingen.
14.45-18.00 SVT1
18.00-19.00 SVT2
20.00-00.00 SVT24
Även Eurosport samt online-betalkanalerna FEI-tv och Horse & Country sänder.

Svenska ekipage:
Therese Nilshagen/Dante Weltino, startnummer 59, starttid kl 17.59.
Patrik Kittel/Well Done de la Roche, startnummer 74, starttid 22.48.

VM-länkar

Tidningen Ridsports samlade artiklar inför och under VM
Arrangörens site
SVT Plays VM-sändningar
FEI-tv
Horse & Country TV
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden