Dressyr
12 september 2018 22:19

Starka svenska insatser vid VM-dressyren – tvåa i halvtid

Ryttar-VM(Uppdaterad 23:29) Det blev en lysande start för de svenska dressyrryttarna vid VM i Tryon. När halva startfältet ridit ligger Juliette Ramel tvåa, Tinne åtta och svenska laget på en silverplats.

Starka svenska insatser vid VM-dressyren – tvåa i halvtid
Tinne Vilhelmson Silfvén var först ut av de svenska ryttarna med Don Auriello. Foto: Roland Thunholm

Dressyren inleds med lagtävling, där ritterna också är individuella kval till Grand Prix Special och Grand Prix Kür. Femton nationer startar i lagtävlingen. De 30 bästa individuella ekipagen från GP:n rider vidare om medaljerna i Grand Prix Special. De 15 bästa från GPS rider vidare om medaljerna i küren. Klassen är stor och delas upp med halva startfältet under onsdagen och andra halvan under torsdagen. Under första dagen startar två svenska ryttare: Tinne Vilhelmson Silfvén Don Auriello (HANN val f-02 e Don Davidoff-White Star, uppf Joachim Poppe) med starttid 17.10, och därefter är Juliette Ramel och Buriel K.H (KWPN val f-06 e Osmium-Krack C, uppf P. Bakker) är andra svenska ekipage under onsdagen med starttid 21.42.

23:29: När onsdagens alla 38 ryttare ridit dressyren slutar det med härliga placeringar för Sveriges del. Juliette Ramel ligger fortsatt på andra plats och Tinne Vilhelmson Silfvén på åttonde plats. I ledning ligger Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland. Klassen fortsätter i morgon kl 15.00 svensk tid.

23:07: Amerikanska Adrienne Lyle är uppe och nosar på ledarpoäng, men slutar till slut på 74,891 procent med Salvino, vilket lägger henne på en fjärde plats. De amerikanska ryttarna inleder starkt och lägger sig på bronsplats i lagtävlingen. Juliette fortfarande två och Sverige fortfarande på silverplats.

22:50: För Sydkorea startar Dongeseon Kim individuellt och han rider en svenskfödd häst: Bukowski (SWB val f-99 e Briar-Junius xx, uppf Erik Magnusson). Det myckna regnet fortsätter under Kims ritt, och slutresultatet blir 67,547 procent.

22:41: Efter en kortare paus är det dags för sista gruppen dressyrryttare denna onsdag. Hans Peter Minderhoud, Nederländerna, rider 10-åriga Glock’s Dream Boy N.O.P. i ösregn. Till synes helt oberörda av väderförhållandena rider det lovande framtidsekipaget ihop 73,649 procent och lägger sig på femte plats.

180912_julietteramel_rolandthunholm4
En koncentrerad Juliette Ramel på Buriel. Foto: Roland Thunholm
180912_julietteramel_rolandthunholm6
Juliette Ramel på väg mot rekordpoäng. Foto: Roland Thunholm
180912_julietteramel_rolandthunholm7
Juliette Ramel och Buriel. Foto: Roland Thunholm
180912_julietteramel_rolandthunholm8
En fröjd för ögat att se Juliette och Buriel i Tryon. Foto: Roland Thunholm

21:52: ABBA-toner blir det även för Juliette Ramel och Buriel K.H. Ekipaget inleder stabilt med procent en bra bit över 70 redan från början, och drar iväg i procent under ritten som ligger över ledarpoängen. Samspelt, harmoniskt och till synes helt oberörda av värmen gör Juliette något som måste räknas som en av hennes livs ritter. En liten miss i vänster priuett drar ner procenten, men det räcker ändå till hela 75,248 procent vilket är personbästa och Juliette klämmer in sig på en andraplats mellan de två tyska ryttarna. Världsklass med råge! Inte blir det sämre av att Juliette är en av få ryttare som har den goda smaken att rida med hjälm. Sverige upp på silverplats i lagtävlingen! Juliette berättar om sin superritt här.

Ridsport 180414 WC-final Paris dressage kür final. Dorothee Schneider, GER och Sammy Davis Jr sluatde på en 5:e plats i World Cup finalen. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Dorothe Schneider och Sammy Davis Jr (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

21:43: Världsfemman Dorothee Schneider får kämpa på rejält i värmen med Sammy Davis Jr. En tappad stigbygel och emellanåt krampaktiga händer ser inte ut att ställa till några större problem när det gäller poängen. Resultatet blir 75,062 procent och Schneider lägger sig på andra plats efter lagkamraten Jessica von Bredow-Werndl. Tyskland fortfarande i solklar ledning så här länge.

21:33: Ryttare nummer två från Storbritannien är Emile FaurieDono di Maggio. Han drar på sig några kostsamma missar men slutar på 72,826 procent vilket lägger honom på en sjätte plats.

20:36: Andra danska ryttaren ut i startfältet, Anders Dahl och Selten HW, rider programmet trevligt men missar rejält i ena piaffen och gör en del småmissar och rider ihop totalt 68,665.

20:34: Vårt grannland Finland har inte heller något lag i Tryon, ensam finsk dressyrryttare på plats är Emma Kanerva. Hon rider på Heartbreaker och är överlycklig efter ritten, som belönas med 67,547 procent.

20:20: Välmeriterade Judy ReynoldsVancouver K rider bara individuellt – Irland har inte något lag med på plats. I lysande grön frack och dito hatt gör hon en trevlig uppvisning, dock med några oväntade missar som drar ned totalprocenten till 72,050. Poängen placerar dem på en sjätte plats så här långt.

20:08: Tävlingen är igång igen efter en dryg timmes uppehåll. Ett kraftigt regn har rasat över Tryon, men nu lyser solen över ryttarna. Först ut i andra omgången är Giovana Prado Pass från Brasilien som rider ihop 65,342 procent med Zingaro de Lyw.

18:49: När 20 ryttare ridit är det dags för en lite längre paus. Ställningen i toppen är oförändrad med tyska Jessica von Bredow-Werndl i ledning, Storbritanniens Spencer Wilton på andra plats och hemmaryttaren Steffen Peters på tredje platas. Tinne ligger fyra.

18:26: Belgiens Isabel Cool gör inledningsvis en mycket fin ritt med Aranco V, och ekipaget är på väg att tangera sitt personbästa. I slutet av programmet blir det dock tvärstopp, Aranco reagerar på något när han går på diagonalen, och tänker inte vara med länge. Isabel Cool försöker rätta till problemet men hästen vill helt uppenbart inte, och Cool väljer att utgå.

18:10: Sista nation ut är värdlandet USA. Steffen Peters gör första amerikanska starten med tio år gamla Suppenkasper, och han levererar en härlig ritt även om hästen emellanåt ger ett lite valpigt intryck. 73,509 procent belönas Steffen med och han klämmer in sig på en tredje plats före Tinne i resultatlistan. När alla nationers första ryttare ridit leder inte helt otippat Tyskland lagtävlingen. Storbritannien tvåa, USA trea och på fjärde plats Sverige.

Dressyr 170823 Göteborg Madeleine Writte-Vrees, NED and Cennin during Grand Prix dressage. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Madeleine Witte-Vrees och Cennin rider ihop 72,997 procent (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

18:01: Nederländernas Madeleine Witte-Vrees blir femte ryttare som rider på över 70 procent. Med starka och utrycksfulla Cennin belönas hon med 72,997 procent och lägger sig på fjärde plats alldeles efter Tinne.

180912 WEG Tryon Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello GP-dressage. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Full koncentration för Tinne och Anton. Foto: Roland Thunholm
180912 WEG Tryon Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello GP-dressage. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Tinne och Anton gjorde väl ifrån sig och belönades med fina poäng trots några förargliga missar. Foto: Roland Thunholm

17:45: Förbundskapten Bo Jenå är sammantaget nöjd med Tinnes insats, men tycker det är olyckligt med missarna.
– Det är väldigt små marginaler, några små grejor och så försvinner några procent – man kan säga att det var lite stolpe ut.
– Första halten tog han några steg bakåt och det kostade lite, i galoppombytena snubblade han lite och gjorde en miss och det var någon piaff där han kan bättre. Men Tinne gjorde så bra hon kunde och han var fin i formen och det var mjuk och fin ridning, säger Bo Jenå.

17:19: Tinne Vilhelmson Silfvén gör sitt sjätte VM, och Bo Jenå berättar för SVT att han satt henne först av de svenska ryttarna för att ho är ett välkänt namn. Vid förra VM i Caen red Tinne just Don Auriello, där det blev en femteplats i GPS:en och en sjunde plats i küren. Tinne får här rida till musik från ABBA och börjar inledningsvis med en ostadig halt och siffrorna är riktigt låga i början, men Tinne klättrar snabbt upp i procent under ritten. Anton går stundtals lite lågt, men överlag är det en härlig energi ekipaget visar upp. Tyvärr blir det några missar, bland annat vid galoppombytena annars är det härligt kämpat. Tinne spricker ut i ett stort leende efter ritten, som belönas med 73,137 procent och lägger ekipaget på en tredje plats.
– Jag är nöjd med känslan, men inte nöjd med ettorna. Han kändes fin, vet inte vad felet berodde på. Det var ett tidigt fel och det brukar han inte ha, berättar Tinne efter ritten.

180912_tinne_anneliefrank
Tinne möter pressen efter ritten. Foto: Annelie Frank
180912 WEG Tryon Jessica von Bredow-Werndl, GER och Dalera iGP-dresage. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Tyska Jessica von Bredow-Werndl och Dalera. Foto: Roland Thunholm
180912 WEG Tryon Jessica von Bredow-Werndl, GER och Dalera iGP-dresage. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
En strålande glad Jessica von Bredow-Werndl efter avslutad ritt. Foto: Roland Thunholm

17:01: Tyskland börjar strålande vid detta VM. Som elfte ryttare går Jessica von Bredow-Werndl ut med unga TSF Dalera BB, och Jessica strålar av lycka efter avslutad ritt. Felfritt och harmoniskt och till synes med stor enkelhet genomför de programmet och rider ihop 76,777 procent. Inte helt oväntat går Tyskland upp i ledning efter sin första start.

160812 Spencer Wilton, GBR och Super Nova II den 12 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro Photo: Roland Thunholm / BILDBYRÅN / COP 190
Spencer Wilton och Super Nova II går upp i ledning efter tio ryttare (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

16:52: Tionde start i klassen är OS-ekipaget Spencer Wilton, Storbritannien, på Super Nova II. Med en uppmärksam och lyhörd häst visar Wilton upp en ritt som är i en klass för sig så här långt. 74,581 procent blir utdelningen och ekipaget går upp i topp med rejäl marginal till danska Rikke Svane.

16:06: Ryttarna delas in i grupper om sju med pauser på 22 minuter mellan dem. När första gruppen ridit ligger Rikke Svane fortfarande i ledning, och på andra plats ligger Belinda Trussel, Kanada, på Tattoo 15 med 68,587 procent.

15:56: Danska Rikke Svane levererar en härlig ritt med trakhenerhingsten Finckenstein TSF, avslappnat och harmoniskt rider de ihop 70,233 procent från relativt eniga domare. Första ekipaget över 70 procent och Danmark går upp i ledning efter sex ryttare.

15:46: När fem ryttare ridit i klassen ligger belgiska Fanny Verliefden fortfarande i ledning och japanen Kiichi Harada ligger på andra plats på Egistar med 65,481 procent. Största incidenten bland de fem första ekipagen stod Brasiliens Leandro Aparecido Da Silva för som red fel väg vilket drog ned poängen rejält.

Första ryttare ut i den stora klassen var portugisen Manuel Veiga på lusitanohingsten Ben Hur Da Broa som red på 64,193 procent. Han följdes av belgiska Fanny Verliefden på Indoctro v.d. Steenblok som belönades med 67,966 efter flera missar, och går med detta upp på på första plats.

Sju domare dömer i klassen: Susan Hoevenaars från Australien, Andrew Gardner från Storbritannien, Mariette Sanders-van Gansewinkel, Nederländerna, tyska Katrina Wuest, amerikanska Anne Gibbons, danska Hans-Christian Matthiesen, samt svenska domaren Annette Fransen Iacobaeus som sitter vid F.

Liveresultat individuellt
Liveresultat lagtävling

180912_dressyrenarigang_rolandthunholm
Nu gäller det för det svenska dressyrgänget i Tryon. Foto: Roland Thunholm

 

SVT:s sändningar

14.45-00.00 SVT Play, dressyr, lagtävling samt individuellt kval.
14.45-18.00 SVT1
18.00-20.00 SVT2
20.00-00.00 SVT24
Även betalkanalerna FEI-tv och Horse & Country sänder.

VM-länkar

Tidningen Ridsports samlade artiklar inför och under VM
Arrangörens site
SVT Plays VM-sändningar
FEI-tv
Horse & Country TV
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden