Hoppning
18 december 2022 14:25

Ridsports rapportering från Världscupen

Världscupen i hoppningHenrik von Eckermann nollade i grundomgången i världscupen i hoppning i London, och slutade femma efter omhoppningen. Lika bra gick det inte för Peder Fredricson som valde att utgå, medan det blev 6 fel för Angelie von Essen som var först ut av de svenska ekipagen i världscupen i hoppning i Excel arena i London. Här kan du hitta Ridsports rapportering från klassen.

Ridsports rapportering från Världscupen
Scott Brash och Hello Jefferson är klara för omhoppning i London. Foto: FEI/Liz Gregg

Banbyggaren Bernardo Costa Cabral från Portugal har designat en 1,60-bana med 13 hinder och 16 språng. Trekombinationen med räcke-oxer-oxer ligger mitt på banan som hinder nummer 7, medan en tvåkombination oxer-räcke ligger längsmed långsidan som hinder nummer 10.

Omhoppningen, när vi kommer så långt, består av åtta hinder och nio språng, där 7a och 7 b är kvar av trekombinationen. Omhoppningsvägarna öppnar främst för snabb ridning men det finns också vinster att göra för ryttare med vändbara hästar.

Först ut är William Funnell från Storbritannien med Equine America Billy Picador.

Första svenska ryttaren är Angelie von Essen och Daniel med startnummer 17. Henrik von Eckermann och Dzara Dorchival har nummer 22 och Peder Fredricson med Catch me Not S kommer direkt därefter som nummer 23.

Rapportering från grundomgången

Kl 13.32 Första ryttaren William Funnell och Equine America Billy Picador får med sig en bom på hinder nummer 11, men det är en rytmisk och fin runda, precis inom maxtiden 68 sekunder. Funnells tid är 67,64 och det blir 4 fel.

Första nollan blir startnummer 3, Max Kühner och Elektric Blue P från Österrike. också precis inom maxtiden, i mål på 67,45.
– Min häst hoppade fantastiskt. Hindren kom snabbt men min häst klarade det väldigt bra, sade han till SVT efteråt.

Så följer några ekipage som antingen väljer att utgå eller får ett eller flera nedslag, däribland Steve Guerdat från Schweiz med Double Jeu d’Honvault som får 4 fel.

– Det var hästens första Grand Prix och han kämpade väl, men vi fick ett misstag i trekombinationen, sade Guerdat till SVT, som också konstaterade att banan var utmanande.

Kl 13.55 Startnummer 10 är Marcus Ehning med spänstiga mästerskapshästen Stargold och det ser ut att gå vägen, men näst sista hindret åker ner. Fortfarande bara en felfri.

Startnummer 12 Maikel van der Vleuten säkrar omhoppningen genom att rida felfritt med Elwikke. Därefter kommer hemmaryttaren Scott Brash som också sätter nollan tillsammans med Hello Jefferson till rungande applåder. Landsmannen Ben Maher lyckas inte lika bra, det blir 4 fel med Dallas Vegas Batilly.

Kl 14.11 Angelie von Essen är först ut från Sverige med Daniel. De river inhoppet i trekombinationen och får dessutom två tidsfel, totat 6 fel.

Daniel Deusser och Killer Queen VDM klarar banan felfritt och blir det fjärde ekipaget till omhoppning, när nästan halva startfältet har ridit.

Andreas Schou från Danmark med VM-hästen Darc de Lux klarar hindren galant ända fram till näst sista hindret som faller. 4 fel men en bra tid.

Henrik von Eckermann och Dzara Dorchival får ett omtramp i trekombinationen men klarar det, och är i mål felfria!

Direkt därefter kommer Peder Fredricson och Catch me Not S, men bommarna faller på hinder efter hinder och Peder väljer att utgå i sin första världscupstart för säsongen.

– Jag hade såklart hoppats på ett bättre resultat. Här kommer hindren ganska fort och hästen kommer inte helt till sin rätt på den här typen av banor, sade Peder Fredricson till SVT efteråt.

Kl 14.35 Denis Lynch har gjort ett sent hästbyte till Cornets Iberio och det var ett smart drag. Ekipaget blir det sjätte till omhoppning. Därefter kommer Conor Swail, också från Irland, som varit i USA och plockat världscuppoäng, men i London blir det av allt att döma inga poäng. Ritten med Count me in slutar med 8 fel.

Geir Gulliksen väljer att utgå efter några nedslag och efter att han inte får till en sväng på banan med VDL Groep Quatro.

Harry Charles, förra årets vinnare i London, får inte till det i år. Det blir 8 fel tillsammans med Romeo.

Finlands Noora Pentti och Con Caya klarar ett par lägen med ett nödrop och är felfria till nummer 11, en polkagrisrandig oxer. Där blir det ett stopp och ekipaget är i mål med 16 fel, varav 12 för tiden.

Sedan tar sig ännu ett brittiskt ekipage till omhoppning, Jodie Hall McAteer och Salt’n Peppa.

Kl 14.53 Ytterligare ett ekipage med svenskintressen är på banan. Olivier Philippaerts häst H&M Miro ägs av Charlotte Söderström, men ekipaget får flera nedslag och blir det sjunde i klassen som väljer att utgå.

Det blir totalt sju ekipage till omhoppning, däribland Henrik von Eckermann och Dzara Dorchival. Det står också klart efter grunden att det inte blir några världscuppoäng för Angelie von Essen.

Omhoppning

Max Kühner och Elektric Blue P är först ut, river inhoppet i kombinationen och slutar på 4 fel. Maikel van der Vleuten och Elwikke är nästa. Det är felfritt och snabbt, 41.21 kan bli svårslaget.

Scott Brash och Hello Jefferson har lite tur på uthoppet i kombinationen men jagar över hindren och det går att pressa tiden. Felfritt och 39,67 sekunder. Daniel Deusser och Killer Queen vänder i luften, slickar hinderstöd och är så nära, så nära. Tiden blir 39.73.

Henrik von Eckermann och Dzara Dorchival sätter upp en rasande fart men får med sig frambommen på en oxer. Tiden är densamma som Brashs, men 4 fel, viket innebär en femteplats och 12 nya världscuppoäng.

Denis Lynch och Cornets Iberio satsar och mot sista hindret tar han hjälp av spöet men hästen räcker inte över. 4 fel och 41,65.
Sista ryttaren ut Jodie Hall McAteer sätter nollan men tiden blir 40.14.

Startlista och onlineresultat

Banskiss

Aktuell ställning i västeuropeiska ligan

SVT Play sänder med start kl 13.20

Sammandrag sänds i SVT1 kl 15.15

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden