Avelsnyheter
31 mars 2017 09:00

Dansk embryotransfer lockade

Uppfödaren Pernilla Svensson och Carina Caster som driver seminstation arrangeradepå eget initiativ en informationskväll kring embryotransfer 30 mars i Skåne. Initiativet samlade över 50 hugade, de flesta uppfödare.

Dansk embryotransfer lockade
Steen Bo Larsen poängterade hur viktigt hantverket är i sitt föredrag, här på bild från reportaget i Avelsextra. Arrangörerna Pernilla Svensson och Carina Caster var smått förbluffade över uppslutningen. Kim C Lundin kim@witnet.se

Embryotransfer är hett i år och i Avelsextra kan du läsa allt om hur det går till. Uppfödaren Pernilla Svensson sysslar mest med hopphästar men är mer bekant som kvinnan bakom Dragon Welt. Hon har i flera år varit intresserad av att försöka göra embryotransfer men har en del dyrköpt erfarenhet från Belgien och Holland.

I brist på svenska alternativ har hon och andra svenska uppfödare sökt sig utomlands till Danmark och Højelse Hesteklinik. De hade ett antal svenska ston i rullorna 2016.  
– Vi kände att vi fick så mycket frågor och att det är flera uppfödare som vill komma igång, berättar Pernilla Svensson om bakgrunden till att dra ihop ett informationsmöte.
– Jag har själv satt mitt sto Tiffany i Danmark efter att ha haft henne i Belgien och Holland utan att det fungerat med embryotransfer på henne, nu får Steen Bo Larsen göra ett försök. 

Sagt och gjort, med en inbjudan på Facebook drog Pernilla och Carina ihop mer än 50 intresserade till Hurva Gästis mitt i Skåne en torsdag kväll. En del hade fölvak och kunde inte komma ifrån men uppslutningen var stor och surret i lokalen vittnade om avelsprat i kvadrat.

Steen Bo Larsen konfererar med Årets uppfödare 2016 Marina Björkman.Steen Bo Larsen från Højelse Hesteklinik kom och höll föredrag och svarade på de många frågorna från åhörarna. Frågorna ställdes också i hög grad av projektmedlemmar från Hästen i Skånes initiativ kring ET, Annethe Yng och Ingvar Fredricson. De har ett uppstartsmöte kring svensk verksamhet i början på maj.


Den viktiga fingertoppskänslan som bara många utförda ET ger är en av förklaringarna till Højelses goda resultat.

Förutom lite språkförbistring – danska siffror och procentsatser, embryolingo och reproduktionsteknik är svårt i sig – så uppskattade forumet Steen Bo Larsens kompetens och kunnande. 


Mötet samlade många intressenter som SWB:s ordförande Helen Uddefors och avelsledare Emma Thorén-Hellström.

Om embryotransfer-teknik, resultat och kostnader kan du läsa i det stora reportaget i Ridsport nr 6, Avelsextra.

Michael Sinding letar i mikroskopet efter ett embryo att suga upp för implantering. 

Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden