Världen
17 februari 05:59

Därför pensioneras äldre hästar

ForskningFång, hältor och problem med ligament är – inte så förvånande – vanligaste orsakerna till att hästar pensioneras. Att ston i genomsnitt är yngre när de går i pension är kanske mer förvånande. Det är en amerikansk studie som har undersökt det här.

Därför pensioneras äldre hästar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/virgonira

Det är Veterinärmagazinet som berättar om den amerikanska landsomfattande undersökningen som ska ge ny kunskap om hur äldre hästars välbefinnande kan förbättras.

Hästar som är 15 år eller äldre utgör uppskattningvis ungefär en tredjedel av världens hästpopulation, men det finns begränsad kunskap om hur den här gruppen bäst ska tas om hand. Nu har Gluck Equine Research Center vid University of Kentucky i samarbete med varumärket Spillers, via Waltham Equine Studies Group gjort en studie för just detta.

– Genom en bättre förståelse för när och varför äldre hästar pensioneras hoppas vi att studien ska leda till att hästägare och veterinärer bättre ska kunna övervaka, förebygga och behandla underliggande tillstånd i ett tidigt skede så att hästarna förblir aktiva och friska under en längre tid, säger Sarah Nelson, produktchef på Mars Horsecare enligt ett pressmeddelande.

Studien bygger på analys av över 2 7oo enkäter som besvarats av hästägare. Cirka 65 procent av respondenterna hade sin häst som fritidsintresse och övriga var yrkesverksamma inom hästbranschen. De flesta hästarna användes för nöjesridning eller körning eller var fullt pensionerade.

Följande framkom

  • 62 procent av hästarna pensionerades mellan 15-24 års ålder, och hälsoproblem som fång, hälta och degenerativ ligamentsjukdom uppgavs ofta som anledning till pensioneringen
  • Ston var oftare pensionerade än valacker. Detta kan delvis bero på att ston som används för avel inte har fått tillräckligt med strukturerad motion under sitt liv.
  • Lite över var sjätte häst i studien bedömdes av sin ägare ha låg muskelmassa. Valacker hade en högre risk för låg muskelmassa än ston, vilket kan vara ett resultat av låg testosteronnivå. Hästar med diagnostiserad PPID, artros och fång hade en dessutom högre risk för låg muskelmassa. Hästar som användes för tävling eller nöjesridning hade lägre risk för låg muskelmassa. Majoriteten av ägare till de äldre hästarna ansåg att låg muskelmassa påverkade hästens välbefinnande och förmåga att arbeta på ett negativt sätt.

Nu hoppas personerna bakom studien att informationen som har kommit fram kan vara användbar för de som på olika sätt vårdar äldre hästar.

Hela studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden