Sportnytt
15 juni 2019 10:33
Ridsportplus

Därför satsar Stockholms stad miljoner på GCT

Global Champions TourStockholms stad stoppar in miljoner kronor för att hoppserien Global Champions Tour ska besöka staden under fem år framåt. I den här intervjun förklarar Camilla Hagman vid Stockholms stad varför en kommersiell tävlingsarrangör indirekt får stöd via skattepengar på detta sätt.

Därför satsar Stockholms stad miljoner på GCT
Camilla Hagman, kommunikations- och evenemangschef på Idrottsförvaltningen i Stockholms stad. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stortävlingen Global Champions Tour, GCT, har varit i gång ett par timmar på Stockholms Stadion i ett regnigt och mulet Stockholm

VIP-tältet är uppsatt, på shoppingområdet har kommersen smugit igång och U25-klassen är precis avslutad.

Arrangemanget får ekonomiskt stöd av Stocholms stad som på olika sätt har varit en aktiv part för att få det till Sverige och Stockholm. GCT är en affärsverksamhet med syfte att dra in pengar till hoppsporten medan kommunala satsningar ofta förknippas med ungdomsidrott och ideella föreningar. GCT-upplägget påminner till en del om hur företaget bakom varumärket Ironman arbetar i till exempel Kalmar där kommunen stöttar triathlontävlingen.

Ungdomens dag viktig

Att ungdomarna har inkluderats genom bland annat Lövsta Future Challenge och ungdomens dag tävlingens första dag var dock avgörande för att Stockholms stad skulle gå in med pengar.

– Det här med ungdomarna är ett jätteviktigt incitament för oss att göra det här. Breddningen från GCT till Stockholm Horse Week var avgörande för att vi skulle gå in på det här sättet, som till exempel ungdomens dag första dagen, säger Camilla Hagman, kommunikations- och evenemangschef på Idrottsförvaltningen i Stockholms stad.

En miljon kronor om året

Stadens satsning handlar bland annat om en miljon kronor om året i ett direkt stöd de första tre åren, ett marknadsföringsstöd och personella insatser från personal vid Stockholms stad. Arrangören, företaget Sportevenemangs dotterbolag Stockholm Horse Week har skrivit ett femårigt kontrakt med Stockholms stad när det gäller GCT.

Camilla Hagman menar dock att Stockholms stads satsning på GCT inte påverkar andra satsningar på ungdomar och föreningars verksamhet.

– Idrottsförvaltningens uppdrag är skapa förutsättningar för idrotten i Stockholm. Det ena utesluter inte det andra, vi stöttar ridsportföreningar också och de är välkomna att söka evenemangsbidrag hos oss, säger hon.
– Vi tittar också utifrån Stockholms stads intressen. Det här är ett prestigefyllt meeting och vi tror att vi investerar i ett evenemang som kan inspirera. Hästfolk tycker det är kul att se och lära av sina förebilder och idoler.

Ingen ekonomisk risk

Stockholms stad tar ingen ekonomisk risk i samband med GCT och staden får in hyra för Stockholms Stadion.

Det är företaget Sport och Evenemang, eller snarare dess dotterbolag Stockholm Horse Week, som arrangerar tävlingen och tar en eventuell ekonomisk smäll.

– Det här är ett långsiktigt samarbete som vi precis har påbörjat, säger Sport och Evenemangs vd Johan Pagerup.

Han har en vision om att föra in ännu mer ungdomar när GCT kommer tillbaka till Stockholm.
– Den här resan har bara börjat. Vi har massor av idéer hur vi skulle kunna få in mer ungdomar. Jag har en vision om ett slags Gothia Cup för Ridsporten, fortsätter han.

Global Champions Tour i Stockholm pågår till och med söndag.

Fakta

Stockholms stads insatser för Global Champions Tour

  • 1 miljon kronor om året i ett riktat stöd de första tre åren.
  • 500 000 kronor från kommunala bolaget Visit Stockholm för marknadsföring 2019.
  • Mottagning på Stadshuset första kvällen under tävlingarna 2019.
  • Stöd i olika personella resurser, till exempel Camilla Hagmans arbete, insatser från gatukontoret och liknande. 
  • Planen är att GCT-tävlingarna ska hållas i Stockholm årligen i fem år framåt. 
  • Arrangören betalar hyra för Stockholms Stadion. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden