Sverige
27 februari 2019 09:39
Ridsportplus

Därför tar hovslagarna så olika betalt

Prissättning”De som inte vill betala för sig får söka sig till andra hovslagare”, konstaterar Fredrik Forsberg som tar över 2 000 kronor för en skoning. Andra tar 700 kronor. Här berättar flera hovslagare och Svenska Hovslagarföreningens ordförande mer om priserna och varför de skiljer sig åt.

Därför tar hovslagarna så olika betalt
Bilden är tagen på hovslagarutbildningen på Flyinge.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är svårt att jämföra priser för en skoning. En del hovslagare anger priset för själva arbetet – andra har ett pris som inkluderar skor, söm och resa.
    Det finns inga uttalade riktpriser för vad en normalskoning bör kosta. Däremot finns det olika prisnivåer i olika delar av landet.

    − Ja, tyvärr är det så, även om prisbilden borde vara ungefär densamma. Men utanför storstäderna finns det alltid några som skor svart och dumpar priserna, säger Mats Holmstedt, ordförande i Svenska Hovslagarföreningen.

    Svenska Hovslagarföreningen är en ideell förening som verkar för att få fler att använda utbildade hovslagare. De 530 medlemmarna har genom sitt medlemskap en ansvarsförsäkring vid skoning.
    − Om någon skor för 700 kronor är risken överhängande att hovslagaren inte har utbildning, och då får du inte kvalitet på jobbet. Hovslagaren har troligen inte heller någon ansvarsförsäkring, säger Mats Holmstedt.

    Mats Holmstedt (2)
    Mats Holmstedt.

    Men hur kan det kosta minst 1 000 kronor, ofta betydligt mer, för en timmes jobb?
    − Du får vad du betalat för. Vill du betala mindre till en billig rörmokare som kanske får ihop rören, eller vill du betala mer till någon som är utbildad och kan sitt jobb?
    Priset på en skoning är heller inget timpris, säger Mats Holmstedt.
    − Om du skor en häst på en timme måste du vara duktig, och i början tar det betydligt längre tid att sko. Priset och tiden hänger inte ihop på det sättet.

    Hovslagare Fredrik Forsberg är verksam söder om Stockholm. En normalskoning av honom kostar drygt 2 000 kronor.
    − Jag höjde priset med 50 procent när jag fick mästarbrevet, och trodde att jag skulle förlora kunder, men det var bara någon enstaka som försvann, säger han.

    ”Hovslagare som tar mer betalt ska leverera”

    Fredrik Forsberg ligger högst av alla hovslagare som Ridsport har varit i kontakt med.
    − De som inte vill betala får söka sig till andra hovslagare, och en hovslagare som tar mer betalt ska också leverera, säger Fredrik Forsberg som går flera fortbildningar varje år.

    Peter Österberg är också verksam i Stockholm med omnejd. Han tar 1 800 kronor för en helskoning.
    − Jag skulle förmodligen kunna ta ut ett högre pris, men vill också ligga i nivå med kollegerna. Och visst är det skillnad mot övriga Sverige. Min sambo är hovslagare i Töreboda i Västergötland, och där får du vara glad om du kan ta 1 200 kronor.

    − Man måste förstå att ungefär hälften av det vi fakturerar går bort i egenavgifter.
    Det säger Glenn Elo, med över 20 års erfarenhet som hovslagare. Han bor i Göteborg och tar 1 250 kronor för själva arbetet med en helskoning.
    − Det kan låta som ett högt belopp, men det handlar om att inte sko för mycket om kroppen ska orka. Du är aldrig bättre än din senaste skoning, säger Glenn Elo, som föredrar att sko max fem hästar om dagen.

    Peter Österberg håller med om att det handlar om att sko lagom mycket.
    − Skor du fem-sex tunga halvblod en dag sliter det på kroppen. Fyra skoningar om dagen är optimalt, säger han.

    Kort om

    hovslagare

    • Vem som helst kan kalla sig hovslagare. Däremot krävs det utbildning och/eller erfarenhet för att bli godkänd hovslagare av Jordbruksverket.
    • De olika vägarna till godkännande är:
      • Grundutbildning och tilläggsutbildning.
      • Lång yrkeserfarenhet (minst fem år) och tilläggsutbildning.
      • Gesällbrev och tilläggs-utbildning.
    • Från den 1 januari 2026 kommer det att krävas en treårig utbildning för den som ska få kalla sig godkänd hovslagare.

    3,2 hästar
    Så många hästar skor en hovslagare i genomsnitt per dag. (Källa: Hovslagar-utbildningen på BYS i Skara)

    Visste du att…
    …Göran Brink,som gick ut Hovslagarskolan 1967, har tidigare berättat för Ridsport om sin taxa för 52 år sedan:
    – När jag började tog jag sju kronor för att verka en häst och 15 kronor för en skoning. Kostnaden för skorna tillkom. (15 kronor 1967 motsvarar 130 kronor 2019.)

    Hovslagare Fredrik ForsbergPortabel SmedjaVarmskoningFoto: Mona Gladden
    Fredrik Forsberg tar omkring 2 000 kronor för en normalskoning…
    Mywester
    …medan Mye Wester tar 1 300 för en helskoning. Foto: Privat

    Geografiskt betingade priser

    Hovslagarnas priser är geografiskt betingade. I norra Sverige är det svårare att ta betalt fullt ut, menar flera hovslagare som Ridsport pratar med.
    − Det finns en annan kundkrets framför allt kring storstäderna, säger Benjamin Bergström, hovslagare i Umeå.
    Att försörja sig på människors hobby är inte så lätt, säger han.
    − Många som har häst har egentligen inte råd, och det gör att jag är försiktig när jag tar mig an nya kunder, säger Benjamin Bergström.

    Inte heller i hästtäta Skåne kan alla hovslagare ta ut önskade priser. Matilda Josefsson är hovslagare i Skåne och tar 1 200 kronor inklusive moms för en helskoning. Då ingår skorna och kostnad för resan om hon kört max tre mil hem-ifrån. Hon skulle också gärna ta ut ett högre pris, men får anpassa sig till rådande prisbild.
    − Det är svårt att sätta rätt pris. Kunderna vill förstås att det ska vara billigt, men jag har två års utbildning med studieskulder, och att köra bil kostar mycket.

    Utöver eventuella studieskulder måste en ny hovslagare investera minst 30 000 kronor i utrustning och verktyg. Bara städet kan kosta runt 10 000 kronor. Sedan måste det till en bil stor nog att rymma alla verktyg.

    ”Svårt hitta rätt läge”

    Vi går tillbaka till Stockholmstrakten, där det också finns prisskillnader.
    Mye Wester utgår från Sigtuna och tar 1 300 kronor för en helskoning. Då ingår skorna men inte resan.
    − Jag ligger rätt lågt, och det är svårt att hitta rätt läge. Jag kan inte ta mer än de som är riktigt erfarna, men vill inte heller ta ett underpris.

    Mye Wester gick hovslagarutbildningen på BYS i Skara och började sko i den trakten.
    − Där hade kunderna mer frågor kring priset än de har här. Stockholmspriserna är lite annorlunda.

    Jag tror att de flesta hästägare värdesätter en bra skoning, och jag tror att priserna fortsätter uppåt i takt med att fler hovslagare får en utbildning.

    Mats Holmstedt har Hovstallet och polishästarna som kunder, och skor inte åt enskilda hästägare. Men han hör sällan sina kolleger prata om att kunderna klagar på prisnivån.
    − Jag tror att de flesta hästägare värdesätter en bra skoning, och jag tror att priserna fortsätter uppåt i takt med att fler hovslagare får en utbildning.
    − Att ha en utbildad hovslagare har också med hästens välfärd att göra. Du ska inte ha häst om du inte har råd med en bra hovslagare, säger Mats Holmstedt.

    Du har väl inte missat Ridsports mini-serie om hovslagarna bakom några av Sveriges mest kända landslagshästar? Här hittar du reportagen:

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym