Dressyr
17 januari 2020 15:02
Ridsportplus

Därför tävlar Pether Markne igen

ComebackRidsportprofilen Pether Markne tar fram fracken efter ett långt tävlingsuppehåll. På fredagen startar han en nationell Grand Prix i Danmark och i den här intervjun berättar han varför han tävlar igen.

Därför tävlar Pether Markne igen
Pether Markne. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den här helgen rids det nationell dressyr i Esbjerg Og Omegns Rideklub i Danmark med flera svenska ekipage i startfältet – ett av dem inte helt väntat.

Jag gör ju det här enbart för min egen skull och har ingen som helst press på mig. Pether Markne.

I fredagskvällens Grand Prix startar nämligen profilen Pether Markne hingsten Charmeur (KWPN hingst f 2007 e Krack C-Gribaldi, uppf A.J Groen, äg Arphus Gård AB).
– Det ska bli kul. Jag gör ju det här enbart för min egen skull och har ingen som helst press på mig. Det betyder dock inte att jag inte kommer göra mitt bästa, säger Pether Markne.

Pether Markne har många projekt i gång i sina olika roller inom ridsporten. Han är tränare, författare och driver Markne Academy.

Både hoppning och dressyr

Under sin aktiva karriär tävlade han svår hoppning och red OS i dressyr i Sydney 2000 tillsammans med Amiral. Men någon regelrätt comeback på tävlingsbanorna vill han inte prata om.

– Nej, det är ingen comeback. Men jag har ridit Charmeur ett tag nu, och han är till salu så han behöver komma ut och tävla, säger Pether Markne om den lite hete hingsten som har tävlats av Marknes partner Per Sandgaard en hel del internationellt.

Pether Markne tävlade internationellt fram till 2012 och förra året flyttade han och Per Sandgaard till Danmark.

191004_persandgaard_rolandthuholm
Per Sandgaard är den som har tävlat Charmeur tidigare. Här ses ekipaget när de placerade sig i 7-årschampionatet 2014. Foto: Roland Thunholm

Grand Prix-klassen hos Esbjerg Og Omegns Rideklub har 20 starter med flera starka namn. Danska stjärnan Andreas Helgstrand har en häst till start och svenska Jeanna Högberg rider både Quentin SV och Fiorucci HT.

Framtidsplaner

Pether Markne och Charmeur är även anmälda till lördagens Grand Prix Special.
– Men vi har inte planerat något framåt direkt än, vi får se lite hur det här går, säger Pether Markne.

Startlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden