Ponny
8 juli 2015 12:13

Datumtrassel äventyrar SM

Sundsvalls Ridklubb ansökte om att arrangera SM i ponnyhoppning hösten 2015. Först krockade det med ńnglahoppet - nu krockar det med en tävling i Helsingborg. Något som nu fått klubben att skriva en skrivelse till Svenska Ridsportförbundet.

Klubben ansökte först 2013 om att få arrangera SM i ponnyhoppning vecka 40 2015. Enligt dem fick de besked långt senare med kravet att tävlingen skulle ligga vecka 44. Men då visade det sig att det samma vecka är Änglahoppet, en mycket populär tävling i Borås.

Sundsvalls Ridklubb meddelar att de tackar nej till att arrangera ponny-SM vecka 44, men att de kan tänka sig en annan vecka. Beskedet de då får är att hoppkommittén vill att de arrangerar SM och att de ska ordna så att ingen annan ponnytävling med högre status än regional ska anordnas samma tid. Det bestäms att SM i Sundsvall ska hållas vecka 44 och att Änglahoppet inte ska krocka med detta.

Men när Sundsvall börjat planera tävlingen får de veta att Helsinborg planerar en internationell tävlingsvecka samma helg. Enligt Sundvalls ridklubb kontaktas de då av förbundet, som erbjuder dem att arrangera ponny-SM vecka 41 istället, den vecka som Sundsvall ”stridit för hela hösten 2014”.

Men Sundsvalls ridklubb kan inte boka om överdomare, banbyggare och boxleverantörer till en annan vecka, då de redan är bokade på andra uppdrag. Sundsvalls ridklubb kan inte byta vecka med så kort varsel och vill inte arrangera ett SM under de premisserna att det kommer att bli ett tunt startfält, utan de 40 bästa ekipagen till start.

Nu har Sundsvalls ridklubb bett Svenska Ridsportföbundet om ett svar. Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundets kansli, har via mejl lovat att återkomma.

 

Brevet i sin helhet: 

Skrivelse till Svenska Ridsportförbundet från Sundsvalls Ridklubb

Vi skriver till er med anledning att Sundsvalls Ridklubb blivit tilldelade att arrangera SM i ponnyhoppning inomhus hösten 2015. Vi står inför stora problem med arrangemanget och vill därmed skicka en skrivelse till Svenska Ridsportförbundet. 

Bakgrund
Den 14 maj 2013 ansökte Sundsvalls Ridklubb om att få arrangera SM i ponnyhoppning, vecka 40 2015. Allt enligt Svenska Ridsportförbundets riktlinjer.

Det dröjer med besked. Efter flertalet påtryckningar får vi i oktober 2014 slutligen erbjudandet från Albin Bolin på Svenska Ridsportförbundet kansli om att arrangera ponny-SM, men nu med kravet att det ska ligga vecka 44. Då med hänvisning till att det är höstlov för barnen som inte ska behöva ta ledigt från skolan för att rida ett mästerskap, alltså inte vecka 40 som var den vecka vi ansökt om. Vi får också information om nya riktlinjer, att en SM-tävling endast ska vara till för SM-ekipage och man har därför plockat bort kringklasser och cuper. Vi får också beskedet om att 250 boxar krävs för arangemanget.

Efter detta besked kontaktas vi av Svensk Ponnysport. De uppmärksammar oss om att veckan som vi nu ska arrangera ponny-SM är samma vecka som Änglahoppet i Borås gått av stapeln under 30 år. Änglahoppet, som är en väl inarbetad tävling blev inte glada över att förbundet väljer att lägga ponny-SM i Sundsvall just denna vecka.

I detta skede väljer vi att tacka nej till att arrangera ponny-SM vecka 44. Vi påpekar dock att vi fortfarande är intresserad av att arrangera SM en annan vecka då vi inte kolliderar med någon välinarbetat tävling och gärna tidigare på säsongen då väderförhållandena i norr är mycket bättre. Vi vill inte heller riskera att hamna i en konflikt mellan Svensk Ponnysport, Borås Fältrittklubb som arrangerar Änglahoppet och Svenska Ridsportförbundet då vi blivit hotade med att inte få några starter om vi väljer att arrangera SM samtidigt som Änglahoppet i Borås.  

Efter vårt besked blir vi kontaktade av Gunnar Larsson, ordförande för hoppkommittén, som säger att han gärna ser att Sundsvalls Ridklubb står som arrangör för ponny-SM 2015 och att ponny-SM går i Norrland för första gången på flera år. Efter ytterligare ett samtal med Gunnar Larsson, den 9 december, lovar han oss Ridsportförbundets fulla stöd att arrangera ponny-SM. Det vill säga att ingen annan ponnytävling med högre status än regional kommer att äga rum kring denna tidpunkt. Detta för att ge oss rätt förutsättningar för att arrangera ett SM i Norrland.

Efter ett snabbinkallat styrelsemöte väljer vi att till slut tacka ja till att arrangera SM vecka 44 med hänvisning till Gunnar Larssons löfte. SvRF är väldigt bestämda på att SM måste arrangeras v 44. Dessutom hittade Änglahoppet ett alternativt datum att arrangera sin tävling varvid en kollision inte längre var ett problem. 

Vi börjar nu arbeta med detaljerna för att boka banbyggare, domare och boxar. Då får vi av vår boxleverantör information om att det kommer att arrangeras en stor ponnyhopptävling i Helsingborg under samma vecka som SM ska arrangeras. Vi blir undrande och kontaktar arrangören Tomas Hammar, som nu också sitter som förtroendevald i tävlingssektionen för SvRF, för att höra mer om vad det är för tävling som ska arrangeras. Tomas Hammar informerar oss då om att det kommer att vara en hel veckas tävling för både ponny och häst. Han informerar även om att de bjuder in Sveriges 10 bästa C-, samt 10 bästa D-ponnys, totalt 20 stycken. Tomas tycker att vi borde kontakta Borås för att byta helg igen. Han påpekar att vi borde förstå att inga skåneekipage kommer att välja att åka på SM i Sundsvall framför Helsingborgs Internationella tävlingsvecka. Vi vet vid detta tillfälle att byta vecka inte är något alternativ för Svenska Ridsportförbundet.  

Den 9 juni får vi ny information gällande Helsingborgs tävlingsvecka, nu är det Sveriges 20 bästa C- samt 20 bästa D-ponnys som kommer att bjudas in, totalt 40 ekipage. Vi kan även se att Helsingborg har lagt ut information om sin Horse Week på nätet och det mycket riktigt ingår en inbjudningstävling för ponnys under måndag och tisdag denna vecka.

Vi har nu också fått klart för oss att Helsingborgs Internationella tävling godkänts av Svenska Ridsportförbundet så sent som den 8 maj 2015. Kort därefter kontaktas vi av Annika Ersgård (som förutom sitt jobb på SvRF sitter med i organisationskommittén för Helsingborg Horse Week) som nu erbjuder oss att arranger ponny-SM vecka 41, alltså den vecka vi stridit för under hela hösten 2014, dessutom gör hon detta utan att tillfråga Borås Fältrittklubb/Änglahoppet.

Vi gör en snabb förfrågan till redan bokade överdomare, banbyggare och boxleverantör om ett byte av vecka är möjligt. Vi får svar att det inte finns möjlighet att få boxar samt att banbyggaren och överdomaren är bokade på andra uppdrag. Vi kan alltså inte byta vecka med så kort varsel och står inför faktum att vi kommer att få ett SM där inte de 40 bästa ekipagen kommer att delta vilket gör att det kommer att bli ett väldigt tunt startfält i ponny-SM 2015. 

Under dessa premisser tänker vi inte arrangera ett SM!

Vårt yrkande
Ordförande i hoppkommittén har lovat Sundsvalls Ridklubb att inga andra konkurrerande tävlingar ska arrangeras i samband med SM.  Vi vill ha svar på hur Svenska Ridsportförbundet kommer att fortsätta att ”ge oss sitt fulla stöd” för att arrangera ett ponny-SM under vecka 44. Vi tänker inte konkurrera med Helsingborg Horse Week, och tillåts de arrangera en inbjudningstävling för Sveriges 40 bästa ponnyer så kommer vi inte att arrangera ett Ponny-SM i år.

De alternativ som vi ser just nu är att Helsingborg inte får arrangera sin konkurrerande tävling för ponny eller att vi erbjuds att arrangera SM 2016 istället och då under bättre förutsättningar. Vilket alternativ väljer ni?

Vi har redan haft och väntar utgifter för boxar, förbundsfunktionärer och marknadsföringsmaterial. Vi har sålt in sponsring och aktiviteter med företag för denna helg. Vi kräver att SvRF ersätter oss för de kostnader vi har haft och eventuellt kommer att få för avbokade uppdrag och tjänster.

Vi vill också ha en offentlig förklaring till ert agerande. 

Senast den 3 augusti kräver vi ett svar om vi kan fortsätta vårt arbete med Ponny-SM 2015!

Hästsporten i Norrland diskriminerade av SvRF?
Det är inte bara i SM-frågan som vi anser oss vara diskriminerade av Svenska Ridsportförbundet. Det har visat sig även i andra fall. 

Sundsvalls Ridklubb har under 15 års tid arrangerat en nationell hopptävling för ridhästar i junimånad – Sundsvall Summer Horse Show. Varje år har en 150-hoppning varit helgens höjdpunkt och vi har varit den enda tävlingsarrangören norr om Gävle som kunnat erbjuda en 150-hoppning. I tid ansöktes som vanligt årets Sundsvall Summer Horse Show med notering om önskemål att arrangera klasser från 110 cm till 150 cm. Efter godkänd ansökan skickades propositionen in som vanligt, den godkändes och publicerades en kort stund på TDB men sedan stod den åter igen i väntan på godkännande. Vi fick inte något meddelande om varför det drog ut på tiden. När vi ringer fyra veckor innan tävlingen får vi meddelade av Annika Ersgård på SvRF att vi inte får ha någon 150-hoppning då det endast är tillåtet på elittävling. Det var enligt henne beslutat av tävlingskommittén 1,5 år tidigare. Vi frågar då om vi kunde få ha den klassen som elit, men det gick inte för det är bara ett antal tävlingar per år som får ha det och det var redan utdelat. Vi undrar då, vart står det? Hur många tävlingar får ha elitstatus under ett år? När togs det beslutet om att man inte får ha 150-hoppning på nationell tävling och av vilka? Enligt TR får man ha 150-hoppning på nationell tävling. Varför får t ex Årsta Runsten ha sin 150-hoppning som en elitklass?

Leif Hall, som är vår banbyggare sedan flera år, samtalar med Annika Ersgård veckan innan tävlingen då han är missnöjd med beslutet eftersom Summer Horse Show är den enda tävlingen som erbjuder Norrlandsekipagen en 150 hoppning. Hon medger att det var ett dumt beslut att neka Sundsvalls Ridklubb den och vi kan få ha den trots allt. Vi kan inte så sent ändra i vårt program såklart och vår Grand Prix får för första året gå som en 145-hoppning till både deltagares och sponsorers besvikelse.

Återigen anser vi att Norrland diskrimineras. Vi har flera ekipage och lag norrifrån som rider på SM-nivå och varför ska de måsta åka 100 mil för att få tävla i de klasser som kvalificerar till SM och elittävling och ger häst och ryttare rutin? Segraren och tvåan i vår Grand Prix var båda i SM-final för seniorer och en av deltagarna rider för Piteå RK som för andra året är med i SM-final för lag i Falsterbo.

Tiden går och vi kräver ett svar från Svenska Ridsportförbundet hur ni tänker agera i SM-frågan för vår del. Som det ser ut idag blir det inget SM i Sundsvall v.44. 

Med vänlig hälsning 

Styrelsen, Sundsvalls Ridklubb

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden