Distansritt
21 juli 2016 17:23

Fem svenskar till VM

Landslagledaren Annelie Ohlén har tagit ut fem seniorer till VM CEI**** 160 km och två young rider till YREM CEI 120 km. Båda mästerskapen ska avgöras första halvan av september.

Fem svenskar till VM
Elopolda och Sara Henriksson som tog en åttondeplacering på EM 2015 på nästan samma bana som årets VM, kan bli ett starkt lagankare om de svenska seniorerna bestämmer sig för att rida som ett lag på VM i distansritt 160 km.

När Internationella Ridsportförbundet, FEI, i våras tog ifrån Förenade Arabemiraten, UAE, årets VM i distansritt blev det Slovakien och Hippo Arena i Samorin som tog över. En toppanläggning för både ridsport och galopp 25 km söder om Bratislava alldeles intill Donau. Där avgjordes också EM 160 km 2015.

Banan är flack och mycket snabb och går till stora delar norrut till Bratislavas utkanter med kortare avstickare inåt landet och tillbaka längs Donaus strand. På EM krävdes det över 22 km/tim för en medalj och sista sträckans 20 km blev en guldduell på över 32 km/tim.

Den individuella konkurrensen i år lär bli mycket tuff, och de svenska ekipagen har sin bästa chans till en topplacering som ett lag. I distansritt tas laget inte ut i förväg, utan de tre bästa från varje nation i mål och som är godkända i slutbesiktningen, av de max fem som får starta, bildar laget. Därför är det bra att de ansvariga för uttagningen av seniorerna denna gång tagit ut just fem ryttare och en reservhäst, alla med egentränade hästar, för att skapa maximal möjlighet att kunna satsa på en ny VM-medalj i lag. Den senaste var ett brons VM år 2000.

De fem seniorerna som rider för Sverige är:
Annelie Eriksson, Bjursås
Caroline Franzén, Enköping
Charlotte Tillman, Växjö
Maria Hagman Eriksson, Järlåsa
Sara Henriksson, Agunnaryd

Ett internationellt mästerskap brukar indelas i tre olika anmälningsdatum. Principal Entries där varje land talar om att man vill vara med. Nominated Entries där det namnges vilka ekipage som kommer och Definite Entries som är en formell startanmälan. Den 18 juli var det Principal Entries men då måste man också veta vilka som ska åka eftersom det bland annat är vissa blodprover och tester som ska genomföras och skickas in för att kunna åka till annat land.

VM rids den 17 september med en prispott på 23.200 euro både individuellt och för lag. Priset för Best Condition är 6.000€.

Det är ett gäng mycket rutinerade distansryttare som alla har erfarenhet av minst ett internationellt mästerskap. Annelie Eriksson har totalt 10.189 tävlingskilometer och rider Shajfaklaan ox, medan King Peak ox är reservhäst på hemmaplan. Shajen deltog på EM-15 men kom bara 128 km innan han stoppades av veterinärerna för hälta.
– Jag valde Shajen för att han är bättre och snabbare i dagsläget och klarar ett högre grundtempo, säger Annelie.
Caroline Franzén har rutin från 6.041 km och rider sin egen uppfödning Ganzir ox som tog silver på SM den 2 juli. Charlotte Tillman har 4.750 km tävlingsrutin och rider Varenne ox som värmt upp med en tredjeplats på en tvåstjärnig 120 km i maj. Maria Hagman Eriksson är inte den äldsta ryttaren men den klart mest rutinerade. Med totalt över 21.300 km platsar hon högt upp på en världslista över de mest rutinerade distansryttarna och hon har också varit etta på FEI:s årliga världsrankinglista i distansritt. Maria rider den yngsta VM-hästen i gänget, 8-årige MZ Maymoon.
– Han har utvecklats bra i år och vi vann ju en 160 km i Estland i april, säger Maria som också är mycket framgångsrik arabgalopptränare och har fyra av sina arabgaloppörer startanmälda på Newbury utanför London i tre arablopp (grupp1-lopp) med stora prispengar den 24 juli.
Sara Henriksson rider Elopolda ox och Sara har 4.277 km. I Unghästfinalen 2012 blev Elopolda Årets 6-åring i distansritt, och stoet har verkligen levererat efter detta. På EM förra året i Samorin klarade hon banan, inklusive en tuff bergssträcka som ryktet säger inte finns med på årets VM, på 20,88 km/tim. Sara och Elopolda var bara 34 minuter från guldet och tog en 8:e placering. Inför VM måste de båda räknas som ett givet lagankare om den svenska truppen bestämmer sig för att rida som ett lag och får stöttning för detta under loppet.

YREM går den 2-4 september i Rio Frio i Portugal. De två uttagna är Mikaela Linnér, Växjö, som rider sin egen Peach Passion och Victoria Boberg, Åsbro. Victoria har så mycket rutin att hon fått s.k. elitstatus hos FEI vilket innebär att hon kan frångå vissa kvalkrav och behöver inte ha tävlat sin mästerskapshäst tidigare.
– Jag har ingen mästerskapshäst i dagsläget, men har kontakt med ett stall i Spanien bara cirka en timme från tävlingsplatsen i Portugal. Blir det ett mästerskap så har ägarna lovat att jag kan välja mellan två hästar, och fördelen är att båda är tränade i EM-terrängen, säger Victoria som genomförde YREM i Italien 2014 med sin egen Wampir och har stor vana att tävla olika lånehästar i distansritt, inte utan framgång.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-