Sport
4 augusti 2014 16:21

De åker till VM

Anna Hilton, Ludwig Svennerstål, Johan Lundin, Malin Petersen, Viktoria Carlebäck och Dag Albert kommer att representera Sverige på VM i Frankrike om tre veckor.

De åker till VM
Viktoria Carlerbäck får åka till VM i Normandie. Lotta Gyllensten

Den svenske förbundskaptenen Staffan Lidbeck har tagit ut truppen till VM i slutet på augusti. Svenska Ridsportförbundet berättar om uttagningen i ett pressmeddelande. Det är Dag Albert/Tubber Rebel, Viktoria Carlerbäck/Volt af Källstorp, Anna Hilton/Matrix W, Johan Lundin/Johnny Cash, Malin Petersen/Sofarsogood och Ludwig Svennerstål/Alexander IV som får biljetter till Normandie. 

Vilka fyra ekipage som kommer att ingå i det svenska laget och vilka två som rider individuellt på VM bestämmer Staffan Lidbeck på plats i Frankrike.
– Bronset på VM är inom räckhåll. Men det primära på VM är att komma bland de sex bästa lagen så att vi kvalar till OS. Därför är det viktigt för mig att jag har en trupp jag kan lita på, säger Staffan Lidbeck. 

Truppens utropstecken är Anna Hilton som till för ett par veckor knappt hade VM inskrivet i sin kalender. Men hon fick chansen att visa vad hon gick för på Ribersborg under helgen. Den chansen tog hon väl vara på och blev bäst i det svenska laget i Nations cup med en elfte plats individuellt tillsammans med Matrix W. 

Viktoria Carlerbäck och Volt af Källstorp var inte heller med på Staffan Lidbecks topplista över VM-ekipage tidigare i år. Ekipagets aktier stärktes inte när Boråsryttaren valde att utgå tidigt i Badmintons stora terräng. Men på SM var ekipaget tillbaka i storform och tog guld. På Ribersborg hade Carlerbäck också något riktigt bra på gång innan hon red fel väg. Volt af Källstorp är dessutom en säker hoppare som inte har rivit ett enda hinder på tävling i år. 

Ludwig Svennerstål har varit självklar i VM-truppen efter sina prestationer, inte minst åttonde platsen i Badminton. Han har dessutom är kapabel reservhäst i King Bob. 

Johan Lundin och Johnny Cash har också hållt en hög jämn nivå under året med en riktigt bra terräng i Badminton och stabila insatser för övrigt. Lundin har har ridit EM och VM tidigare. 
– Ludwig och Johan är ganska givna i VM-laget, säger Staffan Lidbeck. 

Malin Petersen har gång på gång visat vilken terrängmaskin hennes Sofarsogood är. Hon är också bra i banhoppningen. Det är dressyren som är ekipagets stora problem. På OS i London fungerade det bra, men nu har stoet inte riktigt varit med på noterna.
– Det är en chansning att ta med henne. Samtidigt är ekipaget så snabbt i terrängen och sekunderna kan bli viktiga i slutänden, säger Staffan Lidbeck. 

Dag Albert och Tubber Rebel är inte heller några dressyrspecialister, men brukar leverera i terräng och banhoppning. De har gjort flera rundor utan hinderfel i terrängen på fyrstjärnig nivå, bland annat Luhmühlen två år i rad. Ekipaget gjorde sitt första internationella mästerskap i OS 2008.

Uttagningen innebär att Anna Hassö och hennes Clover ställs utanför den svenska VM-truppen. Skåneekipaget tillhör de nominerade efter en bra säsong med felfria rundor både i terräng och banhoppning i Luhmühlens fyrstjärniga klass. På Ribersborg – som var den sista observationstävlingen före uttagningen – stämde dock inte allt i terrängen för henne och hon fullföljde inte. 

Läs hur Staffan Lidbeck tänkte om VM-uttagningen för några veckor sedan här. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden