Sverige
13 juli 2019 09:13

De fick årets Ajaxstipendium

Falsterbo Horse ShowTvå dressyrryttare och en hoppryttare får årets Ajaxstipendium på 300 000 kronor vardera. "Tårarna bara sprutade när jag fick beskedet för en månad sedan," säger en av stipendiemottagarna.

De fick årets Ajaxstipendium
Cecilia Bergåkra, Axelina Pettersson Häggström och Johan Wessner blev 2019 års Ajaxstipendiater. Ulla Håkanson delade ut stipendierna. Foto: Roland Thunholm

Cecilia Bergåkra, Axelina Pettersson Häggström och Johan Wessner. Det är trion som får årets Ajaxstipendium av dressyrnestorn Ulla Håkanson på vardera 300 000 kronor.

Det var en utmaning att söka stipendiet, att skriva om sig själv och sitt upplägg. Därför känns det väldigt bra att ha blivit utvald. Johan Wessner.

Dressyrryttarna Cecilia Bergåkra och Johan Wessner valdes tillsammans med hoppryttaren Axelina Pettersson Häggström ut av en enig stipendiatkommitté med Ulla Håkanson i spetsen.

35 ryttare sökte stipendierna som om ska användas för arvode och uppstallning i samband med träning hos en etablerad tränare under ungefär två års tid.

På fredagen var det högtidlig utdelning inför fullsatta läktare på FHS.

Glädjetårar

– Tårarna bara sprutade när jag fick beskedet för en månad sedan, jag kunde inte riktigt tro på att det var sant. Jag känner mig otroligt glad och hedrad över stipendiet som betyder enormt mycket, säger 18-åriga Cecilia Bergåkra från Vallsta som på fredagen dessutom tog hem segern i Gina Tricot Future Elite på FHS.

27-årige Johan Wessner blev också överväldigad när samtalet från Ulla Håkanson kom.

– Det var en utmaning att söka stipendiet, att skriva om sig själv och sitt upplägg. Därför känns det väldigt bra att ha blivit utvald, jag är otroligt glad och tacksam över detta, säger Johan Wessner som bor och driver hästverksamhet i Höllviken.

Hoppryttaren Antonia Pettersson Häggström är 19 år och vet mer än väl hur värdefullt stipendiet är för en ung ryttare.

– Min syster Antonia fick det för några år sedan, hon använde det för att träna på Grevlunda och i dag är hon kvar som deras beridare, berättar hon.

Arbetar med hästar

Alla tre stipendiater arbetar redan med hästar på heltid och har väl fungerande upplägg med sina tränare på hemmaplan.

– Jag tränar för Svante Johansson till vardags. Stipendiet gör det möjligt att nu kunna träna mer och även åka utomlands och träna. Målet långsiktigt är att bygga upp en stadig verksamhet med familjens egna uppfödningar, säger Axelina Pettersson Häggström som håller till i Kungsbacka.

Träning utomlands lockar även dressyrduon.

– Jag har tränat för Helene Langehanenberg i perioder sedan jag var 12 år och tänker använda stipendiet till att åka till henne och träna. Men eftersom stipendiet gäller över en tvåårsperiod tänker jag också se över möjligheten att kanske åka till fler riktigt duktiga tränare i Europa, säger Cecilia Bergåkra.

Till Tyskland

Johan Wessner planerar att utöka träningsresorna till Tyskland.

– Jag jobbade tidigare hos Patrik Kittel och ser fram mot att nu kunna åka ner till honom ännu mer, säger Johan Wessner som på hemmaplan bland annat har Jan Brink som en av sina stadiga tränare.

Ajaxkommittén består av Ulla Håkanson, Eva-Carin Oscarsson, Jan Brink, Kyra Kyrklund, Jens Fredricson och Peder Fredricson och Henrik Ankarcrona. Stipendierna delades i år ut för 14:e året i rad.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden