Avelsnyheter
13 april 2020 12:12
Ridsportplus

Den långa resan från spermie till föl

UppfödningFrån det att äggcellen befruktas av en spermie i den övre delen av stoets äggledare till att fölet är färdigt att födas tar det drygt 320 dagar. Det här händer under tiden.

Den långa resan från spermie till föl
Fölet utvecklas i ungefär 320 i stoets livmoder (bilden har inget samband med texten). Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dag 5-6

Det befruktade ägget kommer till livmodern dag 5-6 efter ägglossningsdagen, i form av en rund, kompakt cellklump som är mindre än 0,5 millimeter stor. Cellklumpen omgärdas successivt av en kapsel och den vätskefyllda gulesäcken börjar bildas.

Dag 14

Embryot har alltsedan ankomsten till livmodern varit fritt rörligt och med hjälp av muskelsammandragningar i livmoderväggen åkt runt genom hela livmodern. Denna rörlighet är en viktig del av presentationen av embryot för stoet och därmed dräktighetens bevarande. Embryot ligger nu på botten i en liten vätskefylld fosterblåsa som är 1-2 centimeter stor.

Dag 17

Livmodern blir alltmer konstant samman-dragen som en följd av de hormonförändringar som nu sker. Kontraktionen medför att fosterblåsans rörlighet förhindras och att den i stället fixeras på en plats i livmodern. Fosterblåsans storlek varierar mellan 1,5 och 3 centimeter, mycket beroende på hur hårt kontraherad livmodern är. I en väl sammandragen livmoder kan fosterblåsan få ett päronformat i stället för ett helt runt utseende.

Dag-24-cmyk
Dag 24 Illustration: Staffan Philipsson

Dag 24

I botten på fosterblåsan ligger embryot som bara är ett par millimeter stort.

Dag 30

Inuti fosterblåsan växer livmoderkakan till. Detta ses med ultraljud som en sträng som löper mitt i fosterblåsan och som embryot hänger i. Denna utvecklingsförändring samt tydliga hjärtslag är viktiga tecken på ett välutvecklat embryo. Storleksmässigt har det dock inte hänt så mycket. Fosterblåsan är oftast bara någon centimeter större än vad den var vid den förra dräktighetskontrollen dag 17-19. Utan ultraljud kan fosterblåsan kännas som en drygt 3 centimeter stor utbuktning på livmodern.

Dag-60-cmyk
Dag 60 Illustration: Staffan Philipsson

Dag 60

Fostret är så utvecklat att det nu relativt tydligt framgår att det är ett hästfoster, men exempelvis skiljer sig storleksförhållandena mellan olika kroppsdelar mycket från det nyfödda fölets. Huden är mycket tunn och delvis genomskinlig. Hela fostret har en ungefärlig storlek som en hamster. Skelettdelar kan skönjas med ultraljud. Könsorganen har börjat utvecklas.

Dag-100-cmyk
Dag 100 Illustration: Staffan Philipsson

Dag 100

Fostret väger nu knappt 0,5 kilo. Enstaka hårstrån har börjat bildas runt mulen.

Dag-150-cmyk
Dag 150 Illustration: Staffan Philipsson

Dag 150

Nu börjar en snabb tillväxtperiod av hela fostret. Från två till tre kilo ökar vikten med i genomsnitt cirka 0,25 kilo per dag. Ögonfransar kan ses på vad som börjar bli ögonlock. Alla skelettdelar, inklusive revben och större organs olika delar, till exempel hjärtats olika hålrum, kan tydligt ses med ultraljud.

Dag-240-cmyk
Dag 240 Illustration: Staffan Philipsson

Dag 240

Fostret väger 10-15 kilo. Man- och svanshår har utvecklats. Fosterrörelser kan ses och kännas genom bukväggen på stoet.

Dag 300

Hela huden är behårad med en tunn, fin päls av slutlig färg. Fölet kommer att födas helt utan egna antikroppar och är beroende av att från stoet och råmjölken få rätts sorts infektionsskydd mot de bakterier och virus som möter fölet vid fölning.

Dag 320

Normal dräktighetslängd är 320-365 dagar. Vanligast är 335 dagar. Fostret ligger oftast på rygg i livmodern ända till strax före fölning.  Aktiva fosterrörelser samt födselvärkar lägesrättar fostret så att fölningen, i de flesta fall, sker med utsträckta framben och huvudet i höjd med framknäna.

Fosterstadier
Dag 24-240 Illustration: Staffan Philipsson

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden