Krönika
24 november 2022 09:25

Det är dags att höja kvalgränserna

AvelskrönikaRidsports avelskrönikör Lena Nyström vill se högre kvalgränser till Breeders. "Man ”tar död på” publiken med alla dessa starter, varav många är av ”inte så lysande” kvalitet", menar Lena med det svenska championatet i färskt minne.

Det är dags att höja kvalgränserna
Ridsports avelskrönikör och bloggare Lena Nyström. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Vid unghäst-VM i fälttävlan i Frankrike är hästarna sex respektive sju år gamla och kan därmed anses relativt vuxna. Jag hoppas att alla vet att hästar växer tills de är sju år gamla.

Det är hästar som trots att de tävlat en del tidigare, framför allt i sina hemländer, fortfarande i viss mån är ”valpar”. Det är många intryck på en så pass stor tävling och det man definitivt vet är att de behöver vilotid efteråt för att smälta alla intryck.

Min fråga i dag är vilket berättigande 3-årsklasser under ryttare har på ett championat, inte minst när detta sker sent på kvällen när det är fullständigt mörkt utanför? Ska vi överhuvudtaget tävla uppsuttet på våra 3-åringar med alla krav som det innebär vad gäller träning inför detta?

Ska vi överhuvudtaget tävla uppsuttet på våra 3-åringar?

Jag vet inte, det är en komplicerad fråga att svara på. Jag tror inte att det är bättre att bedöma dem vid longering, då blir de longerade till förbannelse i stället … Samtidigt vill vi ju ha dem bedömda under ryttare så tidigt som möjligt, det är med utgångspunkt från detta som vi kan bedöma ridbarhet och få underlag för hingstarnas förärvning.

För mig som uppfödare är det alltid mest intressant med klasserna för 3- och 4-åringarna, samtidigt som jag tämligen ofta förfasas över hur dåligt ridna vissa av dem är. Problemet är mångfacetterat och jag påstår mig inte ha några lösningar, men jag anser att det behöver debatteras.

En annan tanke med Breeders i färskt minne: jag tror att det generellt är dags att höja kvalgränserna. Man ”tar död på” publiken med alla dessa starter, varav många är av ”inte så lysande” kvalitet. Kanske ska vi för 3-åringarna återinföra poängsystemet vid ridprovet och att detta ska vara mer kvalificerande än en utmärkt exteriör? Dock blir detta knasigt med tanke på Kungakannestona, där ju även exteriören ska vägas in i bedömningen …

Positivt är dock återinförandet av consolationklasser, med möjlighet för de främst placerade att ta sig till finalen.

Man ”tar död på” publiken med alla dessa starter.

Nu har vi sett Jönköping Horse Show, där konkurrensen är betydligt högre, klasserna mindre och därmed mer publikvänliga. Även där är det kvällsklasser, men dels är i princip allting inomhus, dels har man de äldsta hästarna senast på dagen, undantaget auktionen.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden