Krönika
16 maj 2021 13:32

”Det är inte som att ha en sponsor”

GästkrönikaRidsports gästkrönikör Jessica Lynn Thomas vill uppmärksamma de unga svenska ryttarna som söker sig till utlandet att de behöver vara medvetna om de uppoffringar som krävs. "Det jag vill få fram är att det inte är som att ha en sponsor", säger Jessica, men hon trycker också på att det med hårt jobb finns stora möjligheter att lyckas i till exempel Tyskland.

”Det är inte som att ha en sponsor”
Jessica Lynn Thomas är dressyrryttare, driver utbildnings- och försäljningsstall i Tyskland. Foto: Kiki Beelitz

Många unga svenska ryttare som vill bli bra söker sig till utlandet för att vidga sina vyer. Ett modigt och klokt initiativ, men vet de verkligen vad det innebär?

Många tror att det är enkelt, skriver ett cv med alla sina resultat och krav. Därefter packar de sin väska och tar farväl. Från dag ett på det nya jobbet förväntar de sig att få minst sex hästar på sin lista, hästskötare, träning och tävlingsmöjligheter och dessutom få respekt och bekräftelse, vilket absolut inte blir fallet.

Att jobba som beridare i Tyskland eller i Holland är ett väldigt respekterat yrke med normal hög lön och relativt bra arbetstider för att vara ett hästjobb. Men det är ingen dans på rosor och stor skillnad mot hur hästyrket ser ut i Sverige.

Det är ingen dans på rosor och stor skillnad mot hur hästyrket ser ut i Sverige.

Är du anställd beridare ses ditt jobb ur ett affärsperspektiv. Du ska kunna öka hästens värde, tävla eller se till att hästen är färdigutbildad för sämre eller bättre ryttare än dig själv. Du ska kunna stå bakom någon annans framgång även om jobbet är ditt. Konkurrensen av -andra duktiga ryttare är också extrem.

Tysklands hästkultur är uppbyggd på ett gammaldags sätt, baserat på respekt, disciplin och självinsikt gentemot både hästar och äldre och yngre arbetskamrater. Bara för att du har resultat och erfarenhet i ditt hemland betyder det inte att du är en färdig beridare eller att du kan få hästar serverade. Du måste kunna bevisa din kompetens på hästar med olika svagheter eller styrkor vad gäller exempelvis temperament, exteriör och hälsotillstånd. Det kräver många års erfarenhet och ödmjukhet. Och framför allt hårt jobb.

Jag tror att man inte är medveten om vilka uppoffringar som krävs – att inte få träffa sin familj, inte kunna åka hem över jul, missa bröllop, examen,
shoppingrundor eller kafébesök. Man måste också vara medveten om att de flesta hästar i verksamheten är eller någon gång blir till salu.

Tävlingar finns varje helg liksom ett extremt stort socialt utbud.

Det jag vill få fram är att det inte är som att ha en sponsor. Men jobbar du hårt finns det större möjligheter att kunna jobba med hästar i Tyskland, då utbudet av hästar och verksamheter är mycket större än i Sverige. Tävlingar finns varje helg liksom ett extremt stort socialt utbud.

Om du som utländsk ryttare har mod, vilja och styrka att göra dessa uppoffringar blir du väldigt respekterad i Tyskland, för  det bevisar en slagkraftighet större än många andras.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Johan Ifverson
för att han är en färgstark person med ideer och lösningar på allt. Inget är någonsin omöjligt! Får mig både att skratta och gråta!

 

Tummenned
Diss

Virus
Corona och herpesvirus samtidigt – behöver jag säga något mer?

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden