Dressyr
21 april 2020 08:09
Ridsportplus

Kittel: ”Det är klart att det är en besvikelse”

Vardagen i coronapandeminHan bor i ett område i Tyskland som är hårt drabbat av coronapandemin. För landslagsryttaren, tränaren och affärsmannen Patrik Kittel, som för så många andra andra, påverkas både vardag, tävlingssäsong och affärsverksamhet. Vi har pratat med Patrik om vardagen i coronapandemin.

Kittel: ”Det är klart att det är en besvikelse”
Patrik Kittel laddar om. ”Welly är nummer ett inför OS. Men fokus nu är att vi alla tar oss igenom detta gemensamt och koncentrerar oss på positiva saker i tillvaron.” Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Patrik Kittel hann göra en internationell tävling innan coronaviruset satte stopp för allt vad tävling heter. Hur laddar man egentligen om inför en OS-satsning som skjuts ett år framåt?

Beskriv dina känslor så här två veckor efter beskedet att OS skjuts upp ett år.
– Just nu känns allt ganska surrealistiskt, corona har verkligen kastat om allas vardag och verklighet. Luften gick lite ur när OS-beskedet kom, även om det inte var någon större överraskning när tävling efter tävling ställdes in veckorna före. Det är helt rätt beslut, även om det är klart att det är en besvikelse. Jag hade hoppats att OS skulle bli av lite tidigare än först om ett år. Men det är bättre att vara på den säkra sidan, så ett vaccin förhoppningsvis hinner tas fram.

Hur långt hade du själv kommit i dina OS-förberedelser? Det talades redan i vintras om att ni som var OS-aktuella skulle cykla i bastu och rida i dunjackor för att förbereda er på värmen…
– Som idrottsman ser jag alltid till att vara fysiskt förberedd och jag hade börjat värmeacklimatiseringen en del, bland annat genom bastubad. Samtidigt kan jag inte säga att det hunnits trappas upp så specat mot OS, hästarna har tränats på som vanligt med fokus på den planering som var lagd.

Hur påverkar tävlingsuppehållet ditt träningsupplägg?
– Just nu tränar vi på, men vi maxar inte träningen som man gör när målen är tydliga, utan vi tränar detaljer, sådant som alltid kan bli bättre. Inridningar, skritt, övergångar – basarbete! Först när vi vet om tävlingarna eventuellt drar i gång lägger vi en stark planering. Hos oss vilar aldrig hästarna helt, jag tror på att hela tiden hålla i gång en bra grundfysik, så det handlar om att jobba varierat utan att maxa fullt ut.

Vad tror du att coronautbrottet får för konsekvenser för ridsporten på sikt?
– De som drabbas hårdast ekonomiskt just nu här i Tyskland är ridskolor och försäljningsstall, sponsorerna tror jag håller i. Det kommer ta lång tid för många att komma tillbaka till ett normaliserat läge.
–  I allt elände är det för svensk del ändå lite positivt att OS flyttas. Vi har hästar i bra ålder och det här året innebär mer tid att plocka upp en del nya hästar. För andra innebär det att hästar faller ifrån, även om det så klart kommer tändas nya stjärnor. OS 2021 kommer bli en helt annan ”ball game”.

Känner du själv oro över att bli smittad?
– Jag tycker det är väldigt viktigt att vi alla tar viruset på allvar. Vi lever ju redan rätt isolerat här på gården och håller oss hemma så mycket det bara går. Beställer mat online, har gummihandskar på om vi måste besöka en butik. Jag tänker mig för och håller avstånd, det är slut med kindpussande och handskakningar nu ett tag.

Kittel-1081
Patrik Kittel siktar mot OS 2021. Foto: Lina Nydahl

Hur finner du motivation och har du tips till dem där den tryter?
– Jag fokuserar på min familj, på alla fina hästar som står i stallet och alla duktiga elever, allt det finns kvar oavsett om det är tävlingar eller inte.
– Situationen är som den är och accepterar man det går det också att hitta ljusglimtar. Jag förstår att det är tungt för många unga, som kanske rider sista året i någon kategori. Men det kommer fler mästerskap, fortsätt att träna och fokusera på att göra det du vill och kan ännu bättre.

Digitala tävlingar, är det någonting för dig?
– Nja, initiativet är bra men mer som träning, det är svårt att ha tävlingar med högt hästvälfärdstänk utan stewards som har koll på framridning och utrustning.

Hur går det med ditt och ett av Sweden International Horse Shows flaggskepp, Saab Top 10, är tävlingen i farozonen?
– Den ligger så pass långt fram så vi jobbar på för fullt och hoppas och tror att den kommer gå att genomföra. Intresset från världens bästa dressyrryttare att vara med i Stockholm är naturligtvis ännu starkare än tidigare, eftersom alla stora tävlingar ställts in.

Kittel-1012
I Hippomundos rankning för dressyrhästar, som baseras på prispengar, toppas just nu av Patrik Kittels Delaunay OLD. 34 674 euro cashade han in efter framgångarna i Doha i februari. Foto: Lina Nydahl

Fakta

Patrik Kittel

Kittel-1013
Patrik Kittel Foto: Lina Nydahl

Namn: Patrik Kittel

Bor: Gården Eulenhof i Dülmen i Tyskland.

Familj: Fru Lyndal Oatley, dottern Emilia.

I stallet: Välfyllt i boxarna. Patriks egna favoriter just nu är OS-hoppet Well Done de la Roche CMF (ZVCH sto f -08 e Fürstentraum-Walt Disney, uppf Françoise Trembley), den nya GP-hästen Forever Young (val f -12 e Fürst Fugger-Don Bosco-Varkant) och Valbonne (SWB e Blue Hors Zack u Via Veneto e Epson, uppf
Marita Strauch, Stall Bergsjöholm).

Ser fram emot: ”Jag har nyligen förlängt mitt avtal med Saab ytterligare fyra år, vilket innebär en fortsättning på Patrik Kittel Dressage Tour. Upplägget blir dock ett annat än tidigare år, jag vill inte säga för mycket men det kommer att bli mer innovativa idéer.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden