Hoppning
22 december 2022 19:50
Ridsportplus

”Det är resultaten som räknas”

Landslaget 2023Angelie von Essen har återigen tagit plats i det svenska hopplandslaget – nu med Happiness DK Z som visade framfötterna i London. Ridsport har pratat med "Hallon" om vad det betyder att bli uttagen, hur det är med förstahästen Alcapone och varför hennes smeknamn är ett bär.

”Det är resultaten som räknas”
Angelie von Essen Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Angelie von Essen pustar ut efter en lyckad helg vid världscupmeetinget i London, där hon blev femte bästa ryttare och bästa svensk. Ändå grämer hon sig lite över starten där hon fick ett nedslag hon inte skulle haft.
– Därför var det så jäkla skönt att få till det i Grand Prixen, säger Angelie, som drämde till med en tredjeplats tillsammans med 17-åriga Cochella.

Tillsammans blev ekipaget även sexa i en 1,50-klass. Dessutom blev det en femteplats med Happiness DK Z (ZANG hingst f-12 e Hooch DK-Andiamo, uppf Stal de Krochten, äg BXB Competition AB) ”The Longines Christmas Cracker” över 1,55-hinder.
– Happiness gick på Olympia förra året, men då var han ganska spänd och grön. Han är tio nu men har tagit lång tid på sig för att mogna. Han köptes som föl och det är väldigt kul för ägarna att det gick så bra, säger Angelie.

Happiness har samma mor som H&M All In liksom hingsten Voila DK Z (ZANG f-14 e Vagrant Z-Andiamo, uppf Stal de Krochten, äg BXB Competition AB) som rids av Angelie von Essens partner James Davenport. Både Happiness och Voila ägs av svenska BXB Competition med säte i Jönköping, som är Angelies hemstad.
– Brodern är mer en killhäst. Den är jättefin, men ganska hingstig och skarp, säger Angelia om Voila.

På torsdagen stod det klart att Angelie och Happiness är uttagna i hopplandslagets B-trupp, men Angelie är luttrad.
– I slutändan spelar det ingen roll vilken lista du är med på, gör du inte resultat så är du inte med ändå. Alla vet att det kan gå hur som helst.

”Ville ge honom tid”

Alcapone des Carmille (SF val f-10 e Diamant de Semilly-Heartbreaker, uppf Carole Levallois, äg John Österdahl och Sylve Söderstrand) har varit Angelies förstahäst, som hon förra året gick dubbelt felfritt med i Aachens nationshoppning och bidrog till att säkra en andraplats till Sverige. Efter Barcelona i fjol genomgick han en operation för att råda bot på en svullnad som inte ville ge med sig i ett ben. Han var inte halt men hellre att rensa bort det som irriterade, än att få problem i framtiden, menar Angelie.

Valacken kändes inte helt igång till årets utomhussäsong utan fick komma igång i Oliva på höstkanten.
– Vi kände att vi ville ge honom extra tid och nu känns han i fin form. Förhoppningsvis är han fullt igång till nästa år, säger Angelie.

Vad önskar du dig för nästa år?
– Jag hoppas att Alcapone kommer igång, men jag har också flera fina 8- till 10-åringar. Om inte han kommer igång ordentligt får det blir ett mellanår för att få upp de andra – förhoppningsvis till 2024. Jag har verkligen jättefina hästar i stallet, men man vet aldrig. Samtidigt är väldigt roligt att utbilda och följa hästarna hela vägen.

”Genuint roligt”

Hur ser du på din egen utveckling som ryttare?
– När du blir äldre blir du också mer säker i ditt system, vilket är skönt. Det gör också att jag kan ta mer lärdom från andra, eftersom jag är trygg i det vi gör. Det handlar hela tiden om att hitta nya vägar för att utveckla sig själv och hästarna, och göra allting bättre och mer proffsigt.

– Det är väldigt roligt att producera unga hästar. Varje dag lär jag mig något av hästarna jag tar upp. Jag gillar verkligen att vara hemma och trimma, det är genuint roligt.

– Hemmajobbet är det som är utmaningen – tävlandet är ett kvitto på att du har gjort ett bra jobb.

Varför kallas du ”Hallon”?
– Det var faktiskt min pappa som började med det. Det fanns någon politiker som hette Hallonborg eller något liknande – han var fet och flintskallig och min pappa tyckte att jag var jättelik honom när jag föddes. Sedan dess har det varit Hallon, skrattar Angelie.

Varför tvillingsyrran Emelie von Essen kallas för ”Hacke” är dock oklart.
– Ser jag bilder från när vi var små gick det aldrig att veta vem som var vem, säger Angelie.

Vad säger du om svensk hoppsport just nu?
– Innan VM kändes det lite oklart vad som skulle hända efter VM-guldlaget, men sedan kom Wilma och Angelica och nu känns det jätteroligt. Det är kul också att det är tjejer, inte för att det spelar någon roll men ändå.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden