Fälttävlan
8 september 2020 14:11
Ridsportplus

”Det är viktigt att följa med i tiden och att se trender”

MästerskapshästarHans affärsidé är att leverera topphästar till marknaden – och samtidigt se till att han själv alltid har ett par mästerskapsaktuella hästar i stallet. Ridsport talar med fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål om att leverera mästerskapshästar på löpande band.

”Det är viktigt att följa med i tiden och att se trender”
Ludwig Svennerstål på Paramount Importance vid EM 2017. ”Det är nog den bästa häst jag har haft”, säger han om valacken. Foto: Nigel Goddard

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sju internationella mästerskap. Sex olika hästar varav fyra har sålts och en femte är till salu.
– Jag har lyckats med min verksamhet. Det finns ingen mer som säljer hästar på den nivån som jag gör, säger den Englandsbaserade 30-åringen Ludwig Svennerstål.

Hur ser din verksamhet ut i dag?
– Jag har 24 hästar i stallet. Jag har elever på gården och några av hästarna är deras samt hästägares, men jag äger nio av hästarna. Jag rider jättemycket själv, i dag har jag ridit dressyr på tolv av hästarna. Jag älskar att rida, det är det bästa jag vet.
– När en häst har gått ett mästerskap säljer jag den ofta, men jag säljer hästar innan de har gått mästerskap också.

Hur lyckas du få fram mästerskapshäst efter mästerskapshäst på det här sättet?
– Jag börjar med bra hästar från grunden, gärna 5-6-åringar. Jag tror att många börjar jobba med för dåligt grundmaterial helt enkelt. För mig är hästens typ ganska viktig, att det är en ädel typ, gärna med fullblod i, så att den kan galoppera i terrängen. Och så ska den ha bra gångarter, psyke och hoppning.
– Det ska vara en tillräckligt bra häst för mig att rida ett mästerskap på i fall ingen vill köpa den.

Utbildar du dina hästar efter något särskilt system?
– Återigen, har man en bra häst från början har man väldigt mycket gratis. Jag låter grundarbetet få ta sin tid. Det är bara hårt arbete. Och när det är dags att tävla ser jag till att hästarna är väl förberedda.
– Men ska jag säga något är det att hästen måste vara framför skänkeln med kontakt med tygeln. De måste acceptera alla hjälper och det kommer med grundarbetet.

Fakta

Ludwig Svennerståls mästerskapshästar:

Shamwari

HANN val f -02  e Star Regent-Der Cluo, uppf Cita Zuhlsdorf.

  • OS i London 2012, 20:e plats individuellt, fyra i lag.
  • EM i Malmö 2013. Tia individuellt, silver i lag.

Shamwari såldes till USA:s Boyd Martin efteråt. Då ryttaren var skadad red USA:s Phillip Dutton honom en period och kom bland annat trea i tyska Luhmühlens fyrstjärniga klassiker, (motsvarar 5* i dag). Martin och Shamwari blev sjua på VM 2014.

Ludwig Svennerståls kommentar: ”Shamwari rör sig bra, är vacker och ädel med mycket fullblod. Enkel att rida i terrängen och den av de hästar jag har sålt som kommit till den bästa ryttaren.”

Franzipan

ISH sto f -04 e Loftus O’Neill-Master IMP.

  • EM i Blair,  2015. Genomförde inte mästerskapet.

Stoet såldes till Storbritannien några år efter EM och har gjort något enstaka framträdande internationellt efter det.

Ludwig Svennerståls kommentar: ”Det var en lite svår märr och komplicerad mär, men med fin typ och bra galopp.”

Aspe

HOLST sto f -08 e Singulord Joter-Levernois, uppf May Thomas.

  • OS i Rio de Janeiro 2016, 27:a individuellt, elva i lag.

Såldes efter Rio till Irlands Michelle Kenny och har gått en hel del Nations Cup samt har placeringar upp till trestjärnig nivå i det tidigare systemet.

Ludwig Svennerståls kommentar: ”När King Bob skadade sig fick hon följa med till Rio även om hon var i grönaste laget. En superhoppare som är lite het.”

Paramount Importance

HOLST val f -07 e Pasco-Louis, uppf Bernt Burow.

  • EM i Strzegom 2017, 15:e individuellt, silver i lag.

Såldes efter EM till USA:s Lauren Nicholson som red valacken till en åttonde placering i Kentuckys femstjärniga stortävling 2019.

Ludwig Svennerståls kommentar: ”Det är nog den bästa jag har haft. Han har allt, rör sig helt fantastiskt och hoppar super. En riktig världsstjärna. Han var ganska istadig och dum när jag köpte honom billigt av en bekant några gårdar bort.”

Stinger

SWB val f -07 e Spender S-Waajib xx, uppf Skånegårdar AB.

  • VM i Tryon 2018, 49:a individuellt, nia i lag.

Är till salu.

Ludwig Svennerståls kommentar: ”Han hade ett dåligt år 2018 och var bättre både 2017 och 2019 då han var åtta i femstjärniga Burghley. Han är en arbetshäst som vill och försöker. Han är väldigt bra i terrängen, enkel att rida fort på.”

El Kazir

BWP val f -04 e Capriano-Blanc Rivage xx, uppf Paul Scheirs.

  • EM i Luhmühlen 2019, åtta individuellt, brons i lag.
  • Förstahandsval just nu inför OS i Tokyo 2021.

Ludwig Svennerståls kommentar: ”Han är faktiskt fin i dressyren normalt sett. Bra i terrängen, bra i hoppningen, en jämn häst. Han rör sig fint med bra ökningar och bra byten. Hoppar inte med supermarginal, men han hoppar felfritt.”

Värt att nämna: 2014 var Ludwig Svennerstål uttagen till VM med Alexander (SWB val f -03 e New Balance-Herkules, uppf Nils Larsson). Valacken skadade sig på precampen strax före mästerskapet. På våren innan var ekipaget åtta i Badmintons femstjärniga klassiker. Alexander såldes 2015 till Belgiens Stephanie D’Andrimont som bland annat har gjort flera Nations Cup med valacken.

Expandera

Vilka hästförsäljningar är du mest nöjd med?
– Försäljningarna av Alexander IV och Paramount Importance. Det är de bästa hästarna jag har haft och om jag hade kunnat behålla dem lite till hade jag kunnat vinna något stort med dem.

Du ser inga farhågor med att det kan gå fel vid hästaffärer?
– Nja. Det handlar mycket om att folk måste kunna välja rätt häst, inte köpa en som är för svår, och att man säljer till folk som man vet tar hand om hästen.

Nu har du din VM-häst Stinger (SWB val f 07 e Spender S-Waajib xx uppf Skånegårdar AB)  till salu, vilka av dina hästar är aktuella för OS i Tokyo nästa år?
– El Kazir är mitt förstahandsval, sedan har jag ytterligare tre som skulle kunna gå i Balham Mist, Camelot och Salunette.

Hur viktig är din verksamhet för att hålla dig själv med hästar?
– Den betyder allt, precis allt, för att kunna finansiera mitt egna tävlande. Den är en förutsättning för det. Och jag tänker hålla på tills jag har den där guldmedaljen från ett OS.

Fakta

Ludwig Svennerstål

Namn: Ludwig Svennerstål.

Ålder: 30 år.

Bor: Gloucestershire, England.

Gör: Elitryttare i fälttävlan.

Meriter: Två EM-silver i lag (2013, 2017), EM-brons i lag (2019), JEM-silver i lag (2007). Fyra i lag på OS (2012).

Värt att veta: Flyttade till England redan som 19-åring och har bland annat varit baserad hos fälttävlansryttaren Mark Todd. Numera hyr han in sig hos Mark Phillips.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden