Dressyr
24 augusti 2022 21:59
Ridsportplus

”Det är viktigt att jobba med tonläget”

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor. Denna gång är det dressyrryttaren Patrik Kittel, som svarar på frågor om hur han bemöter sina elever.

”Det är viktigt att jobba med tonläget”
Patrik Kittel svarar på aktuella frågor. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ted Nätterqvist skickade stafettpinnen vidare till Patrik Kittel.

Du verkar vara vänlig mot dina elever. Hur möter du dem?
– Jag försöker vara vänlig mot alla som är vänliga tillbaka. Jag tror det är väldigt viktigt när man undervisar. Det är viktigt att jobba med tonläget; om jag har en elev som är väldigt stressad eller nervös pratar jag lugnt, säger ”ingen fara om det gick fel, vi gör om bara”. Om jag har en som är lite mer lugn blir det mer ”kom igen nu” och snabbare prat.

Hur funkar en bra tränare?
– När jag rider själv rider jag mest på känsla. Jag måste kombinera mitt öga som tränare med ryttarens känsla, sedan måste vi jobba ihop, kombinera.

Är det svårt?
– Jag har några otroligt högt utbildade elever som ofta lärt sig en viss känsla och då är det inte så svårt. Det som är svårt är för elever som kanske ska börja rida Grand Prix och som har en viss känsla – som inte stämmer med ögat. Kanske har hästen för kort hals och måste få ut den, men då upplever ryttaren att hästen känns lång eller stark.

Har du några andra knep som tränare?
– Ja, att göra som när jag rider – all stress och alla problem måste jag nollställa. Det är samma med undervisning. Det är mitt ansvar mot både hästar och elever att ge dem det bästa jag har.

Patrik Kittel skickar stafettpinnen till Peder Fredricson.

Fakta

Patrik Kittel

  • Namn: Patrik Kittel.
  • Gör: Tävlingsryttare och tränare.
  • Bor: Dülmen i Tyskland.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden